- Reklama -
Sotus alkano neužjaučia: B.Lubys maudosi milijonuose, o jo valdoma įmonė verčia badauti 'Raseinių statybos' darbininkus

Jūs statykite, o mes atsiskaitysime „kada nors“. Galbūt po pusės metų. Štai pagal tokį principą, pasirodo, dirba vieno stambiausių Lietuvos oligarchų Bronislovo Lubio valdomas koncernas „Achema“.

Pasirodo, oligarchui Lietuvos įmonės turi dirbti kreditan – už savo pinigus statyti, už savo pinigus mokėti statybininkams atlyginimus ir kantriai laukti, kol užsakovas – stambiausia Lietuvoje verslo grupė – teiksis atsiskaityti už jai suteiktas paslaugas bei pastatytus objektus.

Tačiau – statybos bendrovės finansinė padėtis priklauso nuo užsakovų. Ir jei užsakovas už objekto statybą neatsiskaito, tai ir vykdytojas – objektą statanti įmonė, neturi už ką sumokėti darbininkams atlyginimų. O jie juk turi šeimas, turi mažus vaikus, kuriuos, beje, reikia išleisti į nepigiai šiais laikais kainuojančią mokyklą…

„Tas prakeiktas, prakeiktas Lubys“, – verkė į „Karštą komentarą“ paskambinusi moteris.

Pasirodo, Viduklėje, Raseinių rajone, jau rugsėjo 26 d. bus pabaigti ir priduoti naudojimui koncerno „Achema“ narės „Agrochemos“ skystų trąšų laikymo sandėliai, o juos statantys darbininkai jau tris mėnesius dirba be jokio atlygio. Objektą stato UAB „Raseinių statyba“.

„Paskutinį kartą mano sūnus gavo septynis šimtus litų birželio mėnesį… O jis turi šeimą, mažus vaikus… Už ką gyventi? Už ką į mokyklą vaikučius reikia išleisti?…Nejaugi milijonierius Lubys neturi pinigų? Nejaugi jis galvoja, kad nereikia apmokėti už tokį sunkų darbą?“ – verkė moteris.

Ir iš tiesų, kaip gi neverks – jei ji yra pensininkė, o sūnus, sunkiai dirbdamas statybose ne tik darbo dienomis, bet kartais ir šeštadieniais („kad objektas būtų pastatytas laiku“), neturi už ką pamaitinti savo šeimos?

UAB „Raseinių statyba“: „Atsidūrėme tokioje situacijoje…“

UAB „Raseinių statyba“ generalinis direktorius Julius Daugiala, išgirdęs, kad jam skambina „Karštas komentaras“, iš karto nutraukė pokalbį: „Negaliu dabar kalbėti, vairuoju automobilį“.

Ką gi, skambiname bendrovės komercijos direktoriui Algirdui Gaurilčikui. Gal jis galės atsakyti, kodėl „Raseinių statyba“, statanti „Agrochemai“ trąšų sandėlius, nemoka savo darbuotojams atlyginimų?

Sužinojęs, dėl ko skambiname, A.Gaurilčikas atsiduso: „Gal jūs geriau paskambinkite gamybos direktoriui… Aš tikrai nieko negaliu pasakyti…“

Galiausiai komercijos direktorius vis dėlto prisipažino, kad sutarties sąlygos su „Agrochema“ buvo „labai žiaurios“: „Atsiskaitymas numatytas tik po pusės metų, kai bus pastatytas objektas“.

„Tačiau žmonės atlyginimų negauna. Už ką jiems maitinti šeimas, leisti vaikus į mokyklą?“

„Gal paskambinkite gamybos direktoriui…“

Skambiname.

„Nieko nežinau, skambinkite buhalterei“,- gamybos direktorius Virgilijus Damašauskas iš viso nesileido į kalbas.

O dar sako, kad trečias kartas nemeluoja…

„Laba diena, ar čia kalbame su Ele Dulkiene? „Raseinių statybos“ vyriausia buhaltere?“ – renkame jau ketvirtą „Raseinių statybos“ telefono numerį.

„Taip“, – patvirtina telefonu atsiliepusi moteris.

Paklausėme, ar „Raseinių statyba“ bankrutuoja, ar ne. Nes kas, jeigu ne buhalterė, geriausiai žino įmonės padėtį?

E.Dulkienė patikino, kad „Raseinių statyba“ tikrai nebankrutuoja.

„Tuomet kodėl darbininkams nesumokami atlyginimai?“ – pasiteiravome.

„Atlyginimai neišmokėti už birželio ir liepos mėnesį“, – į redakciją skambinusios moters informaciją patvirtino įmonės finansininkė.

„Bet žmonės tai sunkiai dirba, turi šeimas, vaikus į mokyklą leisti reikia, ką jiems daryti? Juk objektas statomas tai ne bet kam – „Achemai“. Ar čia „Achema“ nesumoka pinigų?“, – pasitikslinome.

„Taip, „Achema“ mus ir įtraukė į šitą baisią padėtį“, – patvirtino buhalterė.

Pasirodo, gegužės mėnesį su „Achemos“ koncerno nare „Agrochema“ buvo pasirašyta sutartis dėl Viduklėje esančios mazuto bazės rekonstrukcijos – ten turi būti įrengti skystų trąšų laikymo sandėliai. Buvo pasirašyta sutartis su „Nordea“ lizingu dėl franšizės suteikimo. Statybos darbai prasidėjo, o liepos 15 d. „Raseinių statyba“ gavo iš banko raštą, kad franšizė „Achemai“ nutraukiama.

„Ir viskas – objektą statyti reikia, iki rugsėjo 26 d. jis turi būti pabaigtas. Todėl, kad objektas būtų pastatytas laiku, darbininkams buvo nemokami pinigai… Čia mus „Agrochema“ įtraukė į tokią baisią situaciją…“ – „Karštam komentarui“ aiškino vyriausioji „Raseinių statybos“ buhalterė E.Dulkienė.

„Agrochemos“ skolos „Raseinių statybai“ – beveik 2,5 milijonų litų.

Taigi, oligarchas Bronislavas Lubys nori įsigyti Rytų Skirstomuosius Tinklus, norėjo dalyvauti „LEO LT“ projekte ir statyti atominę elektrinę, o jo valdomas koncernas neturi 2,5 milijonų litų UAB „Raseinių statyba“ už pastatytus skystų trąšų sandėlius atsiskaityti? Nejaugi milijonieriui B.Lubiui visiškai nesvarbu, kad dėl nesumokėtų už statybas pinigų žmonės neturi ką valgyti, o tėvai vaikų neturi už ką į mokyklą leisti?

„Agrochema“: „Paskambinkite vėliau“

Koncerno „Achemos“ grupei priklausančios „Agrochemos“ vyr.buhalterė, išgirdusi „Karšto komentaro“ klausimą, atsisakė pakomentuoti „Agrochemos“ finansinę situaciją ir atsakyti, kada bus atsiskaityta su UAB „Raseinių statyba“.

„Skambinkite generaliniam direktoriui“, – nukreipė visus klausimus į jį.

Pabandėme prisiskambinti ir jam. Tačiau…

“Šiuo metu generalinis direktorius yra išėjęs….“

„Atleiskite, bet šiuo metu pas jį pasitarimas…“

Turbūt supratote: „prašome paskambinti vėliau“.

Be jokios abejonės, skambinsime. Ir vėliau, ir, jei ne šiandien, tai kitą dieną. Skambinsime vėl ir vėl. Nes iš „Agrochemos“ generalinio direktoriaus Liudo Mediakšos tikrai norėsime išgirsti atsakymą: tai vis dėlto kada bus atsiskaityta su „Raseinių statyba“, kad šios įmonės darbininkai, statantys „Agrochemai“ skystų trąšų sandėlius, pagaliau gautų atlyginimą už savo sunkų vasaros darbą ir galėtų nupirkti duonos savo badaujančioms šeimoms?

"Karštas komentaras"

2009-09-04

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!