- Reklama -

"Valdančiųjų dviveidiškumas bado akis", - sako Seimo narys Jonas Pinskus (KK nuotr.)

Susitikusi su naujuoju Vilniaus miesto meru, Seimo pirmininkė, konservatorė Irena Degutienė pareiškė, kad milijonus litų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) prarandančiam Vilniui padėti galėtų specialus Sostinės įstatymas, taip pat ji sukritikavo GPM perskirstymo tvarką, kai sostinei lieka tik 40 proc. jos teritorijoje surinktų mokesčių. Seimo Darbo partijos frakcijos narį Joną Pinskų tokie I. Degutienės pareiškimai stebina, mat vos prieš du mėnesius, kai Seime buvo balsuojama dėl pataisų, suteikiančių Vilniui sostinės statusą ir galimybę surinkti daugiau pinigų iš GPM, jos ir jos bendražygių nuomonė buvo kardinaliai priešinga.

Praeitų metų lapkričio 4 d. Seime buvo balsuojama dėl Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo bei Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo priedėlio pakeitimų, kurias inicijavo J. Pinskus ir Seimo vicepirmininkė, darbietė Virginija Baltraitienė. Šių pataisų esmė — suteikti Vilniui sostinės statusą ir numatyti, kad gyventojų pajamų mokesčio dalis, skiriama Vilniaus miesto savivaldybės biudžetui, būtų padidinta nuo 40 proc. iki 80 proc. Prieš šias pataisas aršiausiai pasisakė valdančiųjų partijų atstovai su Andriumi Kubiliumi priešakyje. Balsavime dalyvavusi Seimo pirmininkė I. Degutienė taip pat nepasisakė už šią idėją, tačiau dabar jos nuomonė kardinaliai pasikeitė ir ji praregėjo.

„Neteko girdėti, kad Seimo pirmininkė skųstųsi atminties sutrikimais, tačiau išgirdęs savo idėją dėl GPM perskirstymo ir sostinės statuso suteikimo Vilniui, iš jos lūpų, netekau žado. Vos prieš du mėnesius kartu su savo partiečiais kritikavus šiuos pasiūlymus, dabar ji bando juos teikti kaip kažkokią naujovę. Neabejoju, kad Seimo pirmininkės atmintis yra puiki, todėl jos veiksmus aš vertinu kaip cinišką politinį populistinį žaidimą. Tai vienas ryškiausių pavyzdžių, kai geros Darbo partijos idėjos ir siūlymai konservatorių yra sukritikuojami bei atmetami, bet po kurio laiko atgyja ir yra pateikiami kaip savo. Svarbiausia — tokiems pasiūlymams visada atsiras ir pinigų, ir vietos Seimo darbotvarkėje. Įdomu, ar dabar premjeras Andrius Kubilius nebeironizuotų ir pritartų šiam projektui, prieš kurį balsavo“, — klausia J. Pinskus.

Seimo narys teigia, kad svetimų idėjų pasisavinimas yra būdingas konservatoriams. „Valdančiųjų dviveidiškumas bado akis. Nepaisant to, aš džiaugiuosi, kad mano idėja yra gyva. Svarbiausia, kad būtų geriau sostinei ir vilniečiams. Šie pasiūlymai tikrai leistų Vilniui išlipti iš skolų, atsikratyti provincijos sostinės šleifo ir tapti lygiaverte sostine tarp kitų ES sostinių. Žinoma, labai gaila, prarastų metų, nes pritarus šiam įstatymo projektui lapkritį, kai vyko balsavimas dėl mano pateiktų įstatymo pataisų, Vilnius jau šiais metais būtų pradėjęs lipti iš finansinės duobės. Aišku, geriau vėliau, negu niekad…“ — sako J. Pinskus.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!