- Reklama -
„Vidury baltos – tiesa, apniukusios – dienos buvo bandoma Vilnių dar labiau įkeisti „Vilniaus energijai“, – teigė Vilniaus konservatorių lyderis Mantas Adomėnas. KK nuotr.

Šiandien Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus miesto politikai surengė spaudos konferenciją, kurioje išreiškė susirūpinimą dėl valdančios Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos daugumos ketinimų patvirtinti abejotinas investicijas į šilumos ūkį, kurios būtų užkrautos Vilniui ir vilniečiams. Tikėtina, kad pasinaudodama jomis „Dalkia“ siekia Vilniaus šilumos ūkyje įsitvirtinti dar dešimtmečiams.

„Vidury baltos – tiesa, apniukusios – dienos buvo bandoma Vilnių dar labiau įkeisti „Vilniaus energijai“, – teigė Vilniaus konservatorių lyderis Mantas Adomėnas.

Anot jo, prisidengiant ekologiniais reikalavimais iškeltas poreikis investuoti į Vilniaus šilumos ūkį 72 milijonus litų, kuriuos savivaldybė po poros metų turėtų išpirkti, gali tapti dingstimi reikalauti sutarties pratęsimo su „Dalkia“ dukterine įmone. Vilnius nepajėgus skolintis.

„72 milijonai būtų labai stiprus argumentas, kad reikėtų pratęsti dabar galiojančią sutartį. Galimas ir kitas variantas – kad dėl šios sutarties dar labiau išaugs šilumos kaina Vilniaus gyventojams. Negana to, konsultavę ekspertai abejoja, ar nurodyti darbai už 72 milijonus litų yra būtini ir ar dalis jų nėra jau atlikti. Manome, kad tai dar vienas ėjimas siekiant įtvirtinti „Dalkios“ viešpatavimą Vilniuje“, – tvirtino Vilniaus konservatorių lyderis.

TS-LKD frakcijos Vilniaus m. savivaldybėje seniūnas Valdas Benkunskas priminė, kad šilumos tinklai išnuomoti „Vilniaus energijai“ dar 2002 metais. Nuomos sutartyje „Vilniaus energija“ įsipareigojo iki 2017 metų investuoti apie 579 mln. litų.

„Nuomos laikas baigiasi po trejų metų ir staiga paaiškėja, kad investicijų neva neužtenka, – teigė Valdas Benkunskas. – Mūsų žiniomis, didelė dalis tų darbų, kurie numatyti 72 mln. Lt plane, turėjo būti jau atlikti. Paprašėme, kad pateiktų informaciją apie 2006 metų atliktų darbų sąrašą, tačiau ko sulaukėme? Klausimo išėmimo iš darbotvarkės“, – piktinosi frakcijos seniūnas.

Pasak jo, ne paslaptis, jog konkursus atlikti darbus šilumos ūkyje laimi su ta pačia įmonių grupe susijusios bendrovės. Taigi patvirtinus šį investicinį planą, 70 milijonų būtų padovanoti „Rubikonui“. Negana to, anot V. Benkunsko, prieš dvejus metus buvo numatyta, kad reikia 700 mln. litų investicijų įgyvendinant aplinkosauginius reikalavimus. „Dabar jau tereikia 70 mln. litų, tai kas gali paneigti, kad dar po metų užteks tik 7 mln. litų“, – retoriškai klausė V. Benkunskas.

Savivaldybės tarybos narys, frakcijos seniūno pavaduotojas Gediminas Švilpa kėlė klausimą dėl šių milžiniškų

investicijų priežiūros skaidrumo. „Mūsų frakcija inicijuoja „Vilniaus energijos“ atliktų investicijų kontrolę, siekiant išsiaiškinti, kaip realiai buvo leidžiami pinigai Vilniaus šilumos ūkio modernizavimui. Ši suma siekia 579 milijonus litų“, – teigė G. Švilpa.

Vilniaus konservatorių lyderiai patvirtino sieksiantys, kad šilumos ūkis būtų grąžintas savivaldybės žinion. Tiktai taip bus galima užtikrinti, kad tvarkant šilumos ūkį būtų rūpinamasi miestiečių gerove, o ne monopolinių verslo grupių interesais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!