- Reklama -

Sandraugos Kitokia Lietuva prezidentas Kęstutis Pūkas. KK nuotr.

Taip 2011 metų pradžioje pareiškė LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šis Prezidentės pareiškimas nedelsiant sulaukė gausių atsiliepimų. Deja, tie atsiliepimai buvo pradžia įnirtingo puolimo prieš Prezidentę Dalią Grybauskaitę. Štai kaip buvo atsiliepta:

Seimo narys A.Valinskas:

Tik prasidėjus Naujiesiems metams, Dalia Grybauskaitė rėžė iš peties: „Tampame oligarchų ir nusikalstamo pasaulio valdoma valstybe“. Stipru! Tik maža smulkmenėlė. Jūsų Ekscelencija, ar bent suprantate, ką pasakėte? Juk pareiškėte, kad DABAR TAMPAME tokia valstybe. O tai reiškia tik viena, kad tokia valstybe Lietuva tampa būtent vadovaujant Jums?

Na, o tuomet dirbęs pačiuose atsakingiausiuose valdžios postuose ir tiesiogiai įtakojęs, kad šiandien Lietuva yra tokia, kokia yra, profesorius Aloyzas Sakalas taip komentavo Prezidentės pareiškimą.

– Prezidentė žino, per kokias Valstybės institucijas oligarchai ir nusikaltėliai mėgina (už)valdyti Lietuvą ir artimiausiu laiku painformuos apie tai visuomenę. Tai pakeltų jos reitingą iki dar neregėtų aukštumų.

– Prezidentė nieko konkretaus nežino ir prabilo apie oligarchų ir nusikaltėlių (už)valdomą Lietuvą, norėdama visuomenę išjudinti iš kalėdinio sąstingio. Tada ji tik nevykusiai pajuokavo. Tai irgi turėtų pakeisti valstybės vadovės reitingus, tačiau nebūtinai norima kryptimi.

– Prezidentė sutapatina korupciją (kuri, pasirodo, ne ką didesnė kaip ir kitose ES valstybėse) ir nusikaltėlių veiksmus su valstybės užvaldymu. Tai jau Nobelio premijos vertas naujas žodis valstybės valdymo moksle, apie kurį būtų rašomos disertacijos. O tai irgi pridėtų nemažai reitingo taškų.

Sandrauga „Kitokia Lietuva“ tada nedelsiant padarė pareiškimą, kad Prezidentė yra, be jokių abejonių, teisi taip sakydama ir pateikė visą eilę konkrečių korupcijos pavyzdžių, kuriuos be kita ko pateikė ir prof. A. Sakalui. Suprantama, kad jokio atsakymo mes nesulaukėme, o prof. A. Sakalas kaip niekur nieko tęsė ir toliau savo nepagrįstus išpuolius prieš Prezidentę.

Per praėjusį laikotarpį sandrauga „Kitokia Lietuva“ paskelbė nevieną pareiškimą dėl korupcijos, kai kuriais klausimais mes pasiekėme ir tam tikrų laimėjimų. Tai mūsų dėka buvo sustabdytas ir panaikintas su aiškiomis korupcijos ausimis Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) paruoštas viešasis pirkimas už 133 mln. litų. Kauno miesto savivaldybę KRATC tada atstovavo meras A. Kupčinskas bei administracijos direktorius V. Gudėnas, kurie kaip buvo nustatyta, taip elgtis negalėjo. Suprantama, kad niekas nubaustas nebuvo ir visumoje įvykis buvo nutylėtas.

Sandrauga „Kitokia Lietuva“ artimiausiu laiku pateiks visas šios istorijos įdomybes. Tai mus paskatino padaryti šių dienų įvykiai. Visų pirma, mes jau skelbėme, kad užsimerkus prokuratūroms, Kauno miesto savivaldybės taryba birželio 7 d. priėmė sprendimą, dėl pritarimo taikos sutarčiai su UAB „SPV-10“. Kalba eina apie UAB „Būsto valda“ akcijų paketo privatizavimą, kurio eigoje padaryta visa eilė pažeidimų, kurie yra nustatyti ir neginčijami. Nežiūrint to, savivaldybės meras A. Kupčinskas jau gegužės 8 d. raštu savavališkai pranešė UAB „SPV-10“, kad savivaldybė nusprendė pasirašyti taikos sutartį.

Sandraugos „Kitokia Lietuva“ Kauno skyriaus pirmininkas Jonas Juškauskas prieš tarybos posėdį kreipėsi į tarybos narius, kad jie nepritartų neteisėtam sprendimo projektui ir į Kauno apygardos vyriausiąjį prokurorą Kęstutį Betingį, kad būtų pritaikytos laikinos apsaugos priemonės ir neteisėtas tarybos sprendimas būtų sustabdytas.

Vis dėlto, dalis tarybos narių pritarė tokiam neteisėtam sprendimui, na, o tarybos narys V. Gudėnas, buvęs savivaldybės administracijos direktorius, pagarsėjęs ne tik auksinio tualeto statyboje, padarė viešą pareiškimą, kuriame pagrasino Jonui Juškauskui susitikimu prokuratūroje.

Savo ruožtu Kauno apygardos prokuratūra pavedė Kauno VPK Centro PK įspėti sandraugos „Kitokia Lietuva“ Kauno skyriaus pirmininką Joną Juškauską dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą ir apklausti kaip liudininką.

Šiuo klausimu buvo nedelsiant kreiptasi į Generalinę prokuratūrą. Sandrauga „Kitokia Lietuva“ ėmėsi ir imsis visų priemonių, kad tie kam priklauso dirbtų savo darbą, o ne bandytų užčiaupti burnas.

Kad Prezidentė buvo absoliučiai teisi, 2011 metų pirmomis dienomis pareiškusi, jog tampame oligarchų ir nusikaltėlių valstybe, akivaizdžiai parodo šios dienos visų dienraščių antraštės, apie tai, kad Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, nes:

„JAV teisingumo departamentas pirmadienį paskelbė, jog JAV įmonė „Data Systems & Solutions”, siekdama gauti užsakymų Ignalinos atominėje elektrinėje, 1999–2004 metais duodavo kyšių aukštiems elektrinės pareigūnams.

„Data Systems & Solutions” mokėjo kyšius Ignalinos AE pareigūnams, kad gautų sutartis paslaugoms elektrinei teikti.

Siekiant nuslėpti schemą, kyšiai buvo nukreipiami per kelis JAV ir užsienio subrangovus.

Savo ruožtu subrangovai pakartotinai čekiais ar pervedimais atliko mokėjimus aukštas pareigas einantiems Ignalinos AE pareigūnams.

Teismui pateiktuose kaltinimuose skelbiama, kad „Data Systems & Solutions” 1999–2004 metais yra laimėjusi keletą Ignalinos AE užsakymų, kurių vertė svyravo nuo 1,3 mln. JAV dolerių iki 13 mln. eurų.

Siekdama gauti užsakymų bendrovė duodavo kyšius tuomečiam Ignalinos AE generaliniam direktoriui, Matavimų ir kontrolės departamento vadovui ir jo pavaduotojui, Tarptautinių projektų departamento direktoriui ir pagrindiniam elektrinės informacijos technologijų (IT) specialistui.

Tvirtinama, kad už paslaugas gaunant užsakymus „Data Systems & Solutions” 1999–2002 metais per tarpininkus tuomečiam Ignalinos AE Matavimų ir kontrolės departamento vadovui čekiais ir pervedimais buvo išmokėta 50 tūkst. JAV dolerių, jo pavaduotojui – 30 tūkst. dolerių, Tarptautinių projektų departamento direktoriui – 44 tūkst. dolerių, pagrindiniam IT specialistui – 16 tūkst. dolerių.

Be to, 2003–2004 metais vienam subrangovų buvo pervesta dar 246,8 tūkst. dolerių sumokėti Ignalinos AE pareigūnams.

Virdžinijos valstijoje įsikūrusi „Data Systems & Solutions” buvo apkaltinta sąmokslu pažeisti Korumpuotos veiklos užsienyje įstatymą ir jo pažeidimu.

Bendrovė sumokėjo 8,82 mln. JAV dolerių baudą, ir Teisingumo departamentas sutiko dvejiems metams atidėti baudžiamąjį persekiojimą ir po to atmesti kaltinimus, jei įmonė įgyvendins vidaus kontrolės priemones“.

Belieka pareikšti, kad taip dirba Amerikos Teisingumo departamentas. Na, o taip kalba mūsų išrinktieji valinskai ir sakalai: Jūsų Ekscelencija, ar bent suprantate, ką pasakėte? Juk pareiškėte, kad DABAR TAMPAME tokia valstybe. O tai reiškia tik viena, kad tokia valstybe Lietuva tampa būtent vadovaujant Jums?

Sandrauga „Kitokia Lietuva“ klausia visų valinskų, sakalų ir jiems prijaučiančių:

Ponai, gal malonėtumėt priminti, kas gi tada 1999 – 2004 metais vadovavo ir kur buvote Jūs – i k i ir po to.

Parengta pagal “Pūko” žinių tarnybą

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!