- Reklama -

KK nuotr.

Kruvini liepos 20 d. įvykiai prie Auroros kino teatro, Kolorado valstijoje, JAV visuomenėje dar sykį uždavė klausimą, ar sugriežtinus prekybą ginklais įmanoma pažaboti tokį beprasmišką smurtą? Suėmus įvykių kaltininką buvo rasti net keturi ginklai, tarp kurių buvo šratinis šautuvas ir du pistoletai. Ir visi šie ginklai įsigyti legaliai per pastaruosius šešis mėnesius. Šis faktas šiurpina žmones ir inicijuoja visuomenę diskutuoti apie griežtesnę ginklų kontrolę.

Griežtesnės ginklų prekybos šalininkai remiasi Australijos pavyzdžiu. Jie įsitikinę, jog patobulinta įstatyminė bazė gali užkirsti kelią tokioms žudynėms. Po to, kai 1996 metais ginkluotas pamišėlis Port Arthure, Tasmanijoje, nužudė 35 žmones, šalies valdžia nedelsdama ėmėsi įstatyminių priemonių, kuriomis užkirstų kelią panašiems incidentams. Tikslui pasiekti buvo įvesta nacionalinė ginklų registracija ir uždrausta įsigyti ilgavamzdžius šaunamuosius ginklus, kuriais būtų galimas masinis šaudymas. Akivaizdu, jog tikslas buvo pasiektas – nuo 1996 metų šalyje nebebuvo nei vienų masinių žudynių, kuomet 1979 – 1996 metų laikotarpiu tokių žudynių skaičius siekė 13.

Sėkmingas Australijos atvejis buvo neįmanomas be didelio visuomenės palaikymo, be to, šioje šalyje nebuvo juntamas ginklų industrijos atstovų spaudimas. Būtent pastarųjų įtaka yra vienas iš faktorių, kodėl JAV vyriausybė nesiima ginklų prekybos griežtinimo. Pataikavimas ginklų industrijai jau seniai yra viena iš dėmių JAV valdžios reputacijoje. Net ir po pastarųjų žudynių priešrinkiminiuose debatuose vengiama ginklų prekybos kontrolės temos, visos politikų kalbos remiasi į visuomenės susivienijimą ir vienas kito palaikymą.

Kontroliuojant ginklų prekybą, JAV siūlomi ir kiti apribojimų variantai, pavyzdžiui, ginklų kiekio vienam žmogui apribojimas, griežtesni reikalavimai norintiems įsigyti ginklą, psichologinė patikra prieš įsigyjant ginklą. Ir nors įvykiai Kolorade toli gražu nebe pirmieji tokie šioje šalyje, tačiau svarbesnių pakeitimų ginklų prekybos srityje nėra jau seniai.

Tačiau ir pačioje visuomenėje nėra vieningos nuomonės šiuo klausimu. Šių metų balandį darytos apklausos duomenimis, 49 proc. visuomenės mano, jog svarbiausia išlaikyti galimybę laisvai įsigyti ginklą, ir tik 45 proc. teigia, jog prekyba turėtų būti griežtesnė.

Taigi atsiranda nemažai manančių, jog laisvė įsigyti ir laikyti ginklus neturėtų būti apribojama, o masinių žudynių prevencija pirmiausiai turėtų būti orientuota į priežasčių šalinimą. Priežasčių šalinimas turėtų apimti sociologinio ir psichologinio visuomeninio ugdymo aspektus, tačiau nėra aišku, kokios konkrečiai tai turėtų būti priemonės. Juolab masinės žudynės įvyksta net tokiose „sveikose“ visuomenėse kaip Norvegija. Todėl JAV piliečių laisvės įsigyti šaunamuosius ginklus kaina kartais atrodo pernelyg didelė.

Pagal CNN parengė Vaida Paciūnaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!