- Reklama -

Motobolo varžyboms pasibaigus. KK nuotr.
Motokrosas. KK nuotr.
Baikerių klubo Aliens MC prezidentas Julius Urbaitis, „Bike Show Millenium“ renginio pradininkas ir organizatorius. KK nuotr.
Automobilių paroda. KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.
Dainuoja Grūdas. KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.
Driftas. KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.

KK nuotr.

Kaune, senajame S.Dariaus ir S.Girėno orouoste visą savaitgalį burzgė motorai, gaudė mašinos, motociklai – ūžė jau tradicine tapusi „Bike Show Millenium“ šventė, renginys vyko jau tryliktą kartą.

Nepaisant nepakankamo Kauno valdžios dėmesio (oro uosto teritorija tematoma kaip „gardus kąsnelis“ verslininkams, ir Kauno miesto savivaldybė nėra suinteresuota oro uosto išsaugojimu – tik nuolat kovoja prieš oro uostą remiančius ir palaikančius automobilių sporto entuziastus, baikerius ir lakūnus), šventė įvyko, nes neįmanoma suvaldyti technikos mylėtojų ir sporto entuziastų – tai tas pats, kaip bandyti sustabdyti upės bėgimą.

Kauno miestui audringą ir džiugią šventę „Bike Show Millenium & Auto Show‘2012” padovanojęs nenuilstantis baikerių klubo Aliens MC prezidentas Julius Urbaitis birželio 10-osios popietę šypsojosi – šventė įvyko ir pavyko. Šventės metu vyko įvairių automobilių sporto ir motociklų sporto rūšių Europos čempionatai. Birželio 9-ąją įspūdingą pergalę iškovojo motobolo profesionalai iš Baltarusijos – tačiau vėlgi Lietuvos valdžios dėmesio jie nesulaukė: buvo gavę ribotas vizas, kurios galiojo tik iki birželio 9-osios vėlaus vakaro, todėl net negalėjo atsiimti apdovanojimų. Tarsi pasityčiojimas yra tokie Lietuvos ambasados veiksmai, jeigu specialiai buvo išduotos trumpalaikės vizos, kai visame pasaulyje sporto profesionalai yra traktuojami visiškai kitaip, nei paprasti turistai: sportininkams vizos yra duodamos ilgalaikės, jos būna žymiai pigesnės. Tačiau, akivaizdu, jog gilindama įtampą su Baltarusija, Lietuva sugebėjo „atsigroti“ netgi šioje šventėje.

Nei Vokietijos baikeriai, nei Rusijos lenktynininkas nesuprato, kodėl apie renginį tarptautiniu mastu buvo skelbiama šitiek mažai reklamos. Baikeris iš Vokietijos Achim teigė, jog „niekur mieste nebuvo nė vieno plakato apie tai, kad vyksta šitokia šventė. Mes pirmiausia nuvažiavome į Karmėlavos oro uostą. Tada supratome, jog tai ne tas oro uostas, išsiklausinėjome, ir šiaip ne taip radome S.Dariaus ir S.Girėno oro uostą. Ir pakeliui nebuvo nė vieno plakato, nė vienos nuorodos. O renginys taigi ne vietinės reikšmės – juk čia vyko Europos čempionatai!“. Vėlgi, klausimas miesto valdžiai – argi taip sunku buvo visur mieste ir miesto prieigose iškabinti plakatus su nuorodomis apie baikerių ir automobilių sporto entuziastų šventę? Juk ne organizatorių galioje ir jurisdikcijoje yra organizuoti miestui reklamą. Toks įspūdis, jog šventė turėjo būti sau, o miestas tegul gyvena savo „ramų gyvenimą“. Juk oro uosto teritorija tik „verslui“ teturi rūpėti.

Tai, jog oro uosto teritorija tikrai turi išlikti tokia, kokia yra – nesumažinta – liudijo netgi per trumpos trasos automobiliams ir motociklams. Tokios, kokios dabar yra – nepakankamos driftui, lenktynėms – automobiliai, toks įspūdis net neįsibėgėdavo: nebuvo žiūrovams suteikta pakankamo erdvės pajautimo, be to, nėra įrengta net normalių nuolatinių arenų, kuriose būtų galima stebėti rungtynes – žiūrovai stovi pavojingai arti laikinos tvoros, skiriančios milžinišku greičiu lekiančias mašinas ir juos pačius.

Tas pats pasakytina apie motokroso aikšteles – jų galėtų būti daugiau, jos galėtų būti kokybiškesnės, ne vienadienės. Taip pat oro uosto teritorija galėtų būti pritaikyta nuolatinėms motociklų sporto entuziastų treniruotėms: kad Lietuvoje trūksta treniruočių vietų, rodė tai, kaip greitai Baltarusijos komanda „sutraiškė“ Skuodo motobolo komandos pasipriešinimą. Matėsi treniruotumas, susitelkimas, nuolatinis darbas, ir, deja, tenka pripažinti – taip nekenčiamo Lietuvoje A.Lukašenkos sporto rėmimo politika, kai yra remiamos visos sporto rūšys – ne tik krepšinis, kaip kad yra Lietuvoje, pamirštant futbolą, tinklinį ir kitas sporto rūšis, o visos sporto šakos. Ir matyti, jog Baltarusijoje sportas palaikomas ne moraliai – o finansiškai, nors apranga Baltarusijos sportininkai tikrai nusileido lietuviams. Tačiau baltarusiams ir nereikėjo specialių apsaugų – jie tvirtai laikėsi savo motocikluose ir taip dažnai, kaip lietuviai, negriuvinėjo. „Motobolas yra labai sena sporto rūšis“,- paaiškino atidžiai varžybas stebintis baikeris iš Žemaitijos. „Ir turėtų būti šiai sporto šakai skiriamas dėmesys – deja, matome, jog lietuviai neprilygsta baltarusiams…“

Nors nuolatiniai „Bike Show Millenium“ dalyviai teigė, jog dalyvių buvo mažiau, nei pernai, baikerių klubų gausa bylojo, jog dėmesys renginiui tikrai nėra mažesnis. Baikerių klubai susirinko ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš Europos – apie 50 baikerių atvyko iš Karaliaučiaus srities (Rusija), ir didžiavosi savo baltiškomis šaknimis: ant baikerių liemenių buvo užrašytas miestas Tilsit – prūsiškas Tilžės pavadinimas. Karaliaučiaus srities baikeriai buvo ypatingai draugiški ir pakvietė lietuvių baikerius atvykti į jų krašte vykstančią didžiulę baikerių šventę. „Tačiau mūsų šventėje nebus šitokios geros muzikos“, – apgailestavo kai kurie Karaliaučiaus baikeriai. „Mes ir atvykstame visų pirma dėl to, kad čia abi dienas skamba šitokia gera roko muzika“.

Baikeriai atvyko ir iš Lenkijos, Baltarusijos bei Vokietijos. Vokietijos baikeriai – jau patyrę „vilkai“. Jie džiaugėsi šia švente. „Viskas yra labai gerai – „superinė“ šventė“, – šypsodamiesi kalbėjo beveik jau senjorų amžiaus baikeriai. „Mes labai džiaugiamės šia švente, gaila tik, kad antra diena yra skirta automobiliams – tačiau atmosfera tokia gera, kad mes antrą dieną tiesiog ilsėjomės ir džiaugėmės, kad esame čia. Dar liekame nakvoti. O paskui – į kelią!“

Pirmąjį vakarą pasirodė lietuvių roko muzikos projektai, kurie atliko garsius užsienio atlikėjų muzikos kūrinius. Vakaro koncerte pasirodė Česlovas Gabalis, Povilas Meškėla, kiti garsūs roko muzikos atlikėjai.

Baikerių šventės džiugina dar ir tuo, jog jos pritaikytos visai šeimai. Vaikų džiaugsmui veikė karuselės, buvo pučiami oro burbulai, abi festivalio dienas veikė šunų paroda. Visi vaikai galėjo pabandyti atsisėsti ant motociklo, paliesti patinkančią mašiną. Baikerių įvaizdis neretai yra iškreipiamas viešojoje erdvėje. Tai vis dėlto nėra grubūs vyrai, mėgstantys viską, kas yra grubu, šalta, sunku. Tai visų pirma yra labai bendruomeniški vyrai, kurie susibūrę į tvirtas bendruomenes –klubus, išpažįsta ir šeimos vertybes, vertina lojalumą ir tvirtą draugystę. Neretai manoma, jog baikerių merginos – tik ilgakojės blondinės. Deja, tai daugiau yra baikerių švenčių puošmena, o ne realybė, kurioje gyvena baikeriai.

Baikerių kultūroje labai akivaizdžiai pastebėtinos tvirtos moterys, kurios rengiasi baikeriškai, dėvi šalmus, ir dalyvauja visose baikerių šventėse. Be to, savo motociklu į šventę atburzgė ne viena mergina.

Šeštadienį sustatyti baikerių motociklai džiugino širdį ne vienam lankytojui. Šalia motociklų iškilo palapinių miestelis, baikeriai galėjo atsipūsti, pabendrauti, pasibūti su savo klubo nariais ir baikeriais iš kitų klubų. Baikeriai mielai pavėžindavo lankytojus savo motociklais, važinėjosi patys ar su draugais po oro uosto teritoriją.

Sekmadienį veikė senų automobilių paroda, savo „žaisliukus“ demonstravo ir modernių sportinių automobilių entuziastai, parodos pabaigoje patys išbandę oro uosto teritorijoje, kaip cypia jų automobilių padangos ir burzgia motorai. Renginio lankytojai galėjo būti pavėžinami bet kuriuo automobiliu.

Visą dieną vyko automobilių drifto šoninio slydimo, žirgų konkūrų varžybos.

Tikėkimės, kad tradicine tapusi šventė „Bike Show Millenium“ švęs jubiliejų, o miesto ir šalies valdžia pradės skirti pakankamą dėmesį – pirmiausia, atsisakant planų paversti S.Dariaus ir S.Girėno orouostą „verslo vieta“, antra – skiriant dėmesio ir lėšų absoliučiai visoms sporto šakoms.

„Kas yra valstybė be sporto?“- retoriškai klausė vienas Rusijos lenktynininkas. „Tai yra save pasmerkusi valstybė. Juk žmonės, užaugę be sporto, nebeįkvėps ateinančios kartos. Tai apie ką kalbama Lietuvoje? Tik apie „buvusiuosius“, lankstomasi ne gyviems, jauniems sportininkams, o skulptūroms? Kalbama tik apie „šlovingus Žalgirio laikus“,- kone piktinosi Lietuvos valdžios dėmesio trūkumu šiam renginiui sportininkas.

Tačiau juk Lietuvos valdžiai „dzin“: jeigu galima išmesti 100 mln. neva „saugaus branduolinio reaktoriaus“ (o iš tiesų nesaugaus ir pasenusio) reklamai, iš kur gi atsiras bent kelios dešimtys tūkstančių litų sporto šventei? Ir jeigu kaimyninės šalies sportininkai neturi teisės pasiimti apdovanojimų, apie kokią „eurointegraciją“ mes kalbame? Valstybė ir didieji miestai privalo save reklamuoti per sporto čempionatus – tačiau kaip trūksta elementaraus suvokimo apie valstybės ir Kauno miesto įvaizdį, buvo pademonstruota per „Bike Show Millenium“ – per valdžios dėmesio nebuvimą.

Visa laimė, kad Lietuvoje atsiranda entuziastingų žmonių, koks yra baikerių klubo Aliens MC prezidentas Julius Urbaitis, „Bike Show Millenium“ renginio pradininkas ir organizatorius.

Kristina Apanavičiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!