- Reklama -

Politinėje sistemoje einama devynmyliais batais "į Ameriką" - dvipartinę sistemą, o teisėsaugos sistemoje grįžtama į niūrius "troikos" ir KGB "teisingumo" laikus. KK nuotr.

„Kaip gerai yra Amerikoje – tik dvi pagrindinės partijos (respublikonai ir demokratai), kurios ir valdo pasikeisdamos. Ir JAV prezidentas – arba vienos kandidatas, arba kitos. Kaip gerai būtų, jeigu ir Lietuvoje taip būtų!“ – prisisvajojo dvi „pagrindinės“ Lietuvos partijos, kadaise vadintos „2K“ koalicijos vardu, ir nutarė – pasidarysime ir mes tą Lietuvoje.

Tuomet, kai tokie pokiliminiai susitarimai (dėl dvipartinės sistemos Lietuvoje įvedimo) vyko, dar Lietuvos politinėje sistemoje nebuvo nei Darbo partijos, nei partijos Tvarka ir teisingumas. Buvo socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai, ir dar visa krūva įvairių nykštukinių (vienas pirmininkas – viena partija), grėsmės dvipartinės sistemos planui nekeliančių partijėlių ir partijūkščių.

Tačiau po to atsirado Rolando Pakso, o netrukus – ir Viktoro Uspaskicho partijos. Ir dvipartinės sistemos įvedimui Lietuvoje atsirado tam tikros nenumatytos kliūtys, kurias pašalinti prireikė laiko. Ne metų ir ne dviejų. Tačiau šiandien šios kliūtys jau pašalintos (TT ir DP rankos ir kojos surištos – vienai dėl vis kaip koks miražas dykumoje tai pasirodančio, tai pradingstančio, tai vėl pasirodančio balsavimo Seime, leisiančio partijos pirmininkui vėl dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose, o kitos lyderių byla dėl vadinamosios „juodosios buhalterijos“ – Apeliaciniame teisme) ir šios dvi partijos dvipartinės sistemos kelyje – jau ne kliūtis.

Taigi, bėgimo takelis su kliūtimis į dviejų partijų sistemą kaip ir baigtas: partijos tyliai susitarė, kad vienmandates apygardas iki 2020 metų panaikins ir 2020 metais Seimą jau rinksime tik pagal partijų sąrašus, t. y. jau greitai – jau 2020 metais – ir mes turėsime „Ameriką“ Lietuvoje! (Ką mano apie tokią rinkimų sistemą Lietuvos žmonės, partijų „elitas“, aišku, neatsiklausė).

Beje, dvipartinė sistema – tik pirmas žingsnis link totaliai visos valdžios Lietuvoje „paėmimo“ į vienos partijos rankas: vos tik bus pasiektas dvipartinės sistemos modelio įtvirtinimas, bus žengtas kitas žingsnis – Lietuvos Prezidentą rinks ne tauta, o dvi partijos Seime. (Štai kur profesionalumas – nuvesti avis, t. y. rinkėjus, į skerdyklą taip, kad tos net neįtartų, jog yra vedamos į skerdyklą).

Tačiau grįžkime prie tų mūsų ne kurių politinių jėgų svajonių apie Ameriką Lietuvoje (kai valdo tik dvi partijos – arba vieni, arba kiti).

Sakykite, o kodėl pas mus norima perkelti tik dvipartinį Amerikos modelį, tačiau, pvz., visai neperkeliami tie standartai, kurie egzistuoja Amerikos teisėsaugoje? Kodėl pagal politinį modelį mes „einame į Ameriką“ devynmyliais batais, tačiau teisėsaugos srityje esame ne teisinėje ir ne demokratinėje valstybėje, tačiau neaiškiame stalinmečio “troikos” ir KGB hibrido mutante? Kokiame, sakykite, Amerikos teisme prokuroras, pvz., atsisakytų apklausti visą eilę liudininkų, nes, matote, teisėja, kol išeis gimdyti, privalo paskubėti nuteisti žmogų? Nes tokia, matote,  politinė valia.  Kokioje Amerikos prokuratūroje jūs rasite tokią nesąmonę, kad įrodymai būtų pritempiami prie nuleistos iš kokios politinės partijos versijos, o ne versijos būtų tiriamos pagal įrodymus? Arba labai įdomu, ką pasakytų koks nors Amerikos prokuroras apie tai, kaip Lietuvoje ištirta, pvz., Medininkų byla? „Nušovė mašinoje, paskui nuvarė į namelį ir dar kartą nušovė“. Arba „visus aštuonis suguldė ir sušaudė vagonėlyje“. Nors jokių pėdsakų, kad šeši pareigūnai būtų nušauti namelyje, nėra. Ir tai – praėjus net 25 metams nuo Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo pradžios!

Taigi, gal nesvaikite apie tas „dvipartines amerikas“ Lietuvoje, kol gėda kam nors garsiai apie Lietuvos teisėsaugos „kompetenciją“ ir „lygį“ (pvz., kad ir garsiojoje rezonansinėje Medininkų byloje) pasakyti. Ir, užuot svaigę, kaip po 2020 metų visa valdžia bus vienos partijos rankose, geriau pasistenkite perkelti į Lietuvą iš Amerikos gerąją praktiką: bylų tyrimų kokybę ir prisiekusiųjų teismus (nes dar šv. Augustinas sakė, kad valstybė be teisingumo yra tik plėšikų gauja). Priešingu atveju 2020 metais jūs tikrai nebūsite jokia „Amerika Lietuvoje“, bet tik elementari „stalininių „troikų“ ir KGB mutavusio hibrido Lietuva“.

P.S. Gal ir Lietuvos generalinė prokuratūra be generalinio prokuroro iki 2020 metų bus? O tada, žiū, susės dviejų partijos galvos ir nuspręs: „Paulauskai, grąžiname tave į generalinius prokurorus“?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!