- Reklama -

Premjeras Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

LR Premjero Algirdo Butkevičiaus oficialus vizitas JAV truko 9 dienas, įvyko 29 susitikimai.

Mūsų ambasadoriai pripažino, kad nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos Premjerui pirmąkart buvo atverta tiek durų, organizuota tiek daug susitikimų.

Lietuvos Vyriausybės vadovą A. Butkevičių priėmęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas skyrė valandą laiko tiesioginiam susitikimui ir nustebino protokolo pareigūnus pridėdamas dar 20 minučių neformaliam pabendravimui. Susitikime Lietuvos Ministrui Pirmininkui J. Bidenas pasakė: „Lietuva reikalinga Amerikai, Amerika reikalinga Lietuvai. Ir todėl jums durys yra atidarytos.“

„Vašingtone su NASA buvo pasirašyta istorinė sutartis. Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija – JAV valstybinė agentūra – išanalizavusi Lietuvos ekonominius ir politinius duomenis akcentavo, kad reikalingos didžiulės investicijos į ilgalaikį ekonomikos skatinimą, nes mažai šaliai konkuruoti pasaulyje yra sunkiau negu tokioms kaip JAV, Prancūzijai ar Vokietijai. Jeigu mes 2014–2020 metų inovacijų plėtros pinigus panaudosime sėkmingai, tam, kad paskatintume mokslą, kartu kursim ir panaudosime lazerius ir biotechnologijas, tai Lietuva turės dar didesnį progresą“, –sakė A. Butkevičius.

Lietuvos Premjero vizito metu JAV priėmė sprendimą dėl lietuviškų produktų ir raudonos mėsos įvežimo. Pasak A. Butkevičiaus, „dabar viskas priklauso nuo mūsų gebėjimų, o JAV rinka yra didžiulė. Amerikiečiai renkasi produktus pagal kokybę. Vadinasi, jei mūsų jaučiai ganomi lauke arba šeriami žole – ir ta informacija pateikiama – tai tokios jautienos perkamumas ir kaina JAV yra kita, mokama už geresnę produkto kokybę.“

Didžiulio palaikymo ir įvertinimo Lietuva JAV sulaukė dėl Klaipėdos terminalo. „Mus labai gerbia dėl to, kad Lietuva iškėlė tokį ambicingą planą ir jį įgyvendino. Dabar visi mato rezultatą, kuriuo mažai kas tikėjo, kad Lietuva pastatys per 15 mėnesių Suskystintų dujų terminalą.

Los Andžele vyko susitikimas su verslo ir su kino industrijos atstovais. Vietoje planuotų 40 dalyvių, susirinko 60, tarp jų – režisieriai, meno, kultūros žmonės. Paminėjus „Suskystintų dujų terminalą“, kilo ovacijos – žmonės plojo šaliai, kuri tvirtai eina savo keliu“, – dalijosi vizito įspūdžiais Premjeras.

Dėl dujų pirkimo iš JAV buvo pasakyta, kad Lietuva galės derėtis tiesiogiai, kai kitais metais Kongresas priims sprendimą, leidžiantį eksportuoti dujas iš JAV.

Lietuvos energetinės nepriklausomybės ir dujų klausimas buvo aptariamas ne viename susitikime. „Dėl skalūnų dujų mes nesusitikinėjome su „Shevron“ ar kitomis kompanijomis. Pitsburgo universitete buvome mokslinių tyrimų kompanijoje, kuri atlieka tyrimus dėl gamtinių dujų, tos kompanijos sistemai priklauso 75 bendrovės, kurios dirba 15 pasaulio šalių. Buvo pasakyta aiškiai: Lietuva padarė didžiulę klaidą – kol nėra visuomenės pritarimo, jie jokių žvalgybos darbų nepradeda. Jie pateikė pavyzdį: dabar vienoje Argentinos vietovėje jau 7 mėnesius visuomenei aiškina planus ir perspektyvas, kad galėtų pradėti žvalgybos darbus“, – pasakojo A.Butkevičius.

Lietuvos Ministras Pirmininkas susitiko su 4 JAV vyriausybės ministrais: žemės ūkio, energetikos, komercijos bei tarpatlantinės prekybos ir investicijų.

Pasak A. Butkevičiaus, atsirado poreikis atidaryti Lietuvos konsulatą Los Andžele.

Dabar JAV verslas koncentruojasi Vakarų pakrantėje.

Algirdas Butkevičius susitiko ir su lietuvių bendruomenės atstovais. Čikagoje į susitikimą atvyko 700 bendruomenės atstovų. Jie labai gerai įvertino Lietuvoje vykstančius ekonomikos gaivinimo procesus.

LSDP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!