- Reklama -

lrp.lt nuotr.
lrp.lt nuotr.
lrp.lt nuotr.

Iki Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai likus vienam mėnesiui, Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Parlamento Pirmininku Martinu Schulzu ir strateginius sprendimus priimančios Europos Parlamento pirmininkų Konferencijos nariais, kuriems šalies vadovė pristatė Lietuvos Vyriausybę ir svarbiausius Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai darbus.

„Šią dieną galime vadinti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai įžanga ir realių darbų pradžia. Pirmieji žingsniai ypač svarbūs užsitikrinant sklandų sprendimų priėmimą. Bendradarbiavimas su politiškai svarbiausia Europos Parlamento institucija – pirmininkų Konferencija užtikrins spartesnius ir visiems Europos žmonėms reikalingus pokyčius”, – sako Prezidentė.

Europos Parlamento pirmininkų Konferenciją sudaro Pirmininkas ir visų parlamento politinių frakcijų vadovai. Ji atstovauja visoms politinėms jėgoms, priima svarbiausius politinius sprendimus ir organizuoja Europos Parlamento darbą.

Prezidentės teigimu, Lietuva pirmininkavimą ES Tarybai perima sudėtingu metu – ES ekonomikos atsigavimas – vis dar trapus, nedarbo lygis – aukštas, o visuomenės pasitikėjimas europinėmis institucijomis yra smukęs.

Pasak šalies vadovės, Lietuvos ir ES laukia daug svarbių sprendimų, pirmiausia – turime laiku susitarti su Europos Parlamentu dėl 2014-2020 metų ES biudžeto. ES parama labai svarbi šalių ekonomikos augimui, todėl reikia užtikrinti, kad visos naujos finansinės perspektyvos programos galėtų būti pradėtos jau kitų metų pradžioje.

Vardindama Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus, Lietuvos vadovė pažymėjo, kad Europa turi imtis greitų ir efektyvių priemonių ES ekonomikos augimui užtikrinti bei sumažinti nedarbą. Šiuo metu ES net 26,5 milijono žmonių neturi darbo, iš jų- 6 milijonai jaunimo.

Pasak Prezidentės, finansinė drausmė ir biudžeto deficito mažinimas išlieka ekonominio stabilumo ir augimo garantu. Todėl per Lietuvos pirmininkavimą bus siekiama efektyviai įgyvendinti Stabilumo ir augimo paktą, Fiskalinės drausmės sutartis.

Kita svarbi finansinio stabilumo priemonė – Bankų sąjungos sukūrimas. Tai padės vykdyti efektyvesnę bankų priežiūrą, sukurs bendrą probleminių bankų pertvarkymo sistemą ir apsaugos mokesčių mokėtojus nuo papildomų išlaidų. Lietuva per pirmininkavimą sieks pažangos, kuriant vieningą bankų pertvarkymo mechanizmą.

Dar viena ekonomikos augimo priemonė – vieningos rinkos gilinimas, ypač paslaugų srityje. Taip pat per Lietuvos pirmininkavimą planuojama įgyvendinti vidaus energetikos rinkos užbaigimo priemones ir sukurti vieningą skaitmeninę rinką.

Per pirmininkavimą Lietuva taip pat didelį dėmesį skirs ES išoriniams santykiams, Rytų partnerystės stiprinimui bei ES deryboms dėl laisvos prekybos su JAV ir Japonija.

Prezidentė su Europos Parlamento vadovu taip pat dalyvaus diskusijoje „Piliečių Europa”, kuri skirta Europos piliečių metams paminėti. Diskusijoje taip pat dalyvauja už teisingumą, pagrindines teises, ES pilietybės ir lyčių lygybės klausimus atsakinga Europos Komisijos viceprezidentė Viviane Reding, ekspertai, diplomatai, politikai, politologai ir studentai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!