- Reklama -

Iš kairės: Radvilė Morkūnaitė-Mikulienė, Doris Pack, Rūta Šepetys, Sandra Kalnietė. Nuotr. M. Mikulėno

Septyni šimtai europarlamentarų iš 27 Europos Sąjungos šalių praėjusią savaitę Europos Parlamento bibliotekoje susitiko su lietuvių kilmės amerikiečių rašytoja Rūta Šepetys. Kovo pabaigoje Briuselyje autorė pristatė „New York Times“ bestseleriu pripažintą, į 26 pasaulio kalbas išverstą ir 43 šalių knygynuose pasirodžiusį romaną „Tarp pilkų debesų“, pasakojantį Baltijos šalių gyventojų trėmimų į Sibirą istoriją.

Šiuo metu Tenesio valstijoje (JAV) gyvenanti autorė Rūta Šepetys renginio metu pabrėžė istorinės grožinės literatūros svarbą ir galimybes atskleidžiant slepiamas, mažai žinomas istorijos detales.

„Manau, kad jokia kita pramogos forma neprilygsta knygoms. Kine ar televizijoje žiūrovams pateikiami vaizdai, kuriuos auditorija iškart priima, tačiau tik knyga gali sukurti artimą ryšį tarp rašytojo ir skaitytojo. Rašytojas skaitytoją aprūpina tekstu, o visa kita – veikėjus, aplinką – pastarasis susikuria savo vaizduotės pagalba. Taip kūrybiškai bendradarbiaujant istoriniai skaičiai ir detalės tampa artimi žmogui, tad jaunas skaitytojas juos suvokia itin prasmingai ir emocionaliai“, – Europos Parlamento bibliotekoje sakė knygos „Tarp pilkų debesų“ autorė R. Šepetys.

Renginio metu rašytojos R. Šepetys dalijosi savo surinkta medžiaga apie trėmimus į Sibirą su Latvijos europarlamentare Sandra Kalniete, kuri po tėvų tremties gimusi Sibire, yra išleidusi daugiausiai į užsienio kalbas verčiamą latvišką knygą – atsiminimus „Su šokio bateliais Sibiro sniege“. Rūta Šepetys pabrėžė norinti surinkti istorinių parodymų ir atsiminimų internetinį archyvą, į kurį atgulusios Sibiro tremtinių istorijos ne tik padėtų išsaugoti istorinį palikimą, bet ir supažindintų jaunuosius skaitytojus su drąsiais žmonėmis, kurių likimais pagrįstas ir jos pačios romanas „Tarp pilkų debesų“.

Renginio iniciatorė Lietuvos parlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pasakojo, jog knygos autorė Rūta Šepetys pastaruosius dvejus metus nenuilstamai keliavo po skirtingas šalis, supažindindama jų gyventojus su totalitarizmo, žmogaus teisių, atminties išsaugojimo temomis. Rašytoja apklausė dešimtis tremtinių, kuriems pavyko išgyventi, lankėsi įvairiose istorinėse vietose, norėdama pati patirti tai, ką galėjo išgyventi jos knygos herojė Lina.

Renginį globojo Vokietijos europarlamentarė, kultūros ir švietimo komiteto pirmininkė Doris Pack, koordinavo europarlamentarės Sandra Kalnietė iš Latvijos bei Lietuvos atstovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kurios iniciatyva ir įvyko knygos pristatymas.

Romanas „Tarp pilkų debesų“, kurį lietuviškai yra išleidusi leidykla „Alma littera“, pasakoja apie penkiolikmetę lietuvę Liną, kurią 1941 m. drauge su motina ir broliu suima slaptoji sovietų policija. Šeima ištremiama į atokiausią Sibiro užkampį, kur Linai ir kitiems tūkstančiams tremtinių tenka kautis dėl išgyvenimo. Savo skaudžią patirtį mėginanti papasakoti piešiniais ir aprašymais, Lina prisiekia, kad jeigu ji išgyvens ir sugrįš namo, Sibire įamžintas istorijos nuotrupas įdės į stiklainį ir užkas gimtinės žemėje, kad ateinančios kartos atrastų ir sužinotų tiesą apie tikrą jos ir kitų ištremtųjų padėtį.

Nors tikrais įvykiais grįsta istorija skirta jaunimui, knyga „Tarp pilkų debesų“ pasaulinio pripažinimo sulaukė ir tarp suaugusiųjų. Dvidešimt Amerikos valstijų šią knygą įtraukė į mokyklų rekomenduojamos literatūros sąrašus.

Romanu „Tarp pilkų debesų“ visame pasaulyje išgarsėjusi rašytoja Rūta Šepetys yra lietuvio išeivio ir amerikietės dukra.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!