- Reklama -

KK nuotr.

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui šią savaitę pateiktas prašymas atnaujinti bylą dėl Vertybinių popierių komisijos „DnB NORD bankui“ skirtos 15 tūkst. litų baudos.

Vertybinių popierių komisija (VPK) 2009 metų balandį skyrė bankui 15 tūkstančių litų baudą už tai, kad „DnB NORD bankas“ neprofesionaliam investuotojui nesuteikė visos reikalingos informacijos apie banko siūlomas įsigyti obligacijas. 2009 m. lapkritį administracinis teismas šį sprendimą panaikino. VPK tokią nutartį apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Tačiau po LVAT sprendimo 2011 m. balandį pareikšta vieno iš trijų teisėjų atskiroji nuomonė parodė, kad sprendimas nėra vienareikšmis.

Prašymą vėl atnaujinti bylą pateikė trečioji šalis – Lietuvos pilietis, nukentėjęs nuo „DnB NORD banko“ veiksmų. Jo prašymą palaikė ir Investuotojų asociacija, kadangi bylos baigtis turi didelę reikšmę ne tik šiam klientui, bet ir dideliam skaičiui kitų galimai nuo banko veiksmų nukentėjusių Lietuvos piliečių.

Investuotojo manymu, bylai atnaujinti yra pakankamai argumentų: reklaminė medžiaga – klaidinanti, „DnB NORD banką“ atstovavusi konsultantė neturėjo maklerio licencijos, klientas nebuvo supažindintas su didele siūlomo investicinio produkto rizika.

„DnB NORD banko“ klientas M. S. 2007 metais sudarė su banku sandorius dėl paskolų ir dėl vertybinių popierių įsigijimo, kurių dėka jis turėjo be rizikos uždirbti mažiausiai 6 procentus metinių palūkanų. Po kurio laiko klientas susidomėjo, kokia situacija su jo įgytais vertybiniais popieriais. Nuvykęs į banką klientas sužinojo, kad jo turimos obligacijos tikrai duoda 6 procentų metines palūkanas – bent jau taip klientui teigė banką atstovavusi banko poskyrio vadovė (kaip vėliau paaiškėjo, neturėjusi būtinos darbui su vertybiniais popieriais licencijos). Tačiau praėjus kelioms dienoms iš „DnB NORD banko“ atėjo atsakymas raštu, kad obligacijų garantuota grąža yra ne 6 procentai metinių, bet 6 procentai per trejus metus, o kliento investicijos, įvertinus paskolų palūkanas, virto 82 000 litų nuostoliu!

„Iš banko reklaminės medžiagos supratau, kad uždarbis yra 6 procentai. Šeši procentai per metus. Bankas dabar sako, kad nurodytas reklaminėje medžiagoje skaičius reiškė pajamingumą ne vienerių, o trejų metų. Ar taip gali būti elgiamasi su klientu?“, – stebisi M. S.

Anot kliento, banko reklaminės medžiagos klaidingumą patvirtino Lietuvos Respublikos Vertybinių popierių komisija ir nepriklausomas ekspertas.

Dėl „DnB NORD banko“ išleistų obligacijų Lietuvos teismuose šiuo metu nagrinėjama ne mažiau kaip 10 bylų. Bendra banko išleistų obligacijų, dėl kurių vyksta bylinėjimasis, suma per 2007-2008 metus sudarė ne mažiau kaip 120 mln. litų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!