- Reklama -

Reklaminio ploto pasiūlymas Seimo nariams, balsuojantiems už alkoholio pramonei palankius įstatymus. J. Dapšausko nuotr.

Jau ankstų pavasarį kurptos strategijos, kaip atšaukti nuo 2016 metų pradžios turintį įsigalioti draudimą degalinėse prekiauti alkoholiu, – žlugo. Seimas lapkričio 10 d. plenariniame posėdyje galutinai balsavo, palikdamas galioti draudimą. Tai labai svarbi psichologinė už blaivybę pasisakančių ir šioje srityje dirbančių organizacijų pergalė. Tai ženklas, kad visuomenė, pasitelkdama visas įmanomas viešinimo, spaudimo viešojo intereso naudai priemones, gali pasiekti teigiamą rezultatą.

Lietuva yra priėjusi tokį liepto galą, tokią stadiją, kad reikia imtis pačių drastiškiausių priemonių padėčiai pakeisti. Kiek prirašyta raštų į Seimą, kiek mokslinių studijų, kiek skaičių, kokios priemonės veikia, kokios nelabai ar visiškai neveikia, tačiau galutiniai sprendimai būdavo palankūs alkoholio pramonės verslui. Būdavo akivaizdu, kad virš Seimo yra aukštesnė valdžia, o čia tik formalios demokratijos procedūros, kurios nei su demokratija, nei su viešojo intereso nauda neturi nieko bendro.

Tačiau šis sprendimas yra ženklas, kad prasideda kiek kiti dalykai: alkoholio gamybos ir prekybos pramonė nebegalės Seime „kojomis durų atidarinėti“, privalės priiminėti sprendimus vadovaudamiesi viešuoju interesu.

Atrodo, taip paprasta tą viešąjį interesą suprasti: balsuoti kaip nurodo mokslinės studijos, šios srities ekspertai, tarptautinės specialistų organizacijos. Bet pastoviai būdavo priešingai. Pasirodo, rezultatą duoda tik griežtesnis tonas išrinktųjų atžvilgiu, balsavimų viešinimas, „budelių galerijų“ platinimas ir panašiai.

Kiek melagingų argumentų buvo išmesta į viešąją erdvę, kad būtų pasiekti siauri interesai. Paskutinį argumentą plenarinio posėdžio metu svarstant šį klausimą išsakė „darbietis“ Kęstutis Daukšys, kad reikia lygybės – jei neleidžiama degalinėse, tai neleiskime ir kitose parduotuvėse.

Suprantama, šis argumentas yra niekinis, bet, sakykime, kad truputėlį teisingas. Tačiau pažiūrėsime, ar bus K. Daukšys ir jo Darbo partijos frakcija pagrindiniai balsuotojai už specializuotas alkoholio parduotuves? Toks įstatymo projektas dabar yra svarstomas Seime. Tada bus visiems lygybė: prekyba tik specializuotose parduotuvėse. Ar tada jau užmirš tą „lygybės visiems“ principą ir suoks apie dar kokius kitus „argumentus“, kad tik alkoholio vartojimo mastai nesumažėtų.

Lietuvos blaivybės sąjūdžio ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos atstovai turėjo po asmens sargybinį Seime, kai buvo balsuojama šiuo klausimu, taip akylai buvo stebimi apsaugos. Beje, kartojosi situacija, kai Seimo apsauga neleido įeiti ir paprašė nusirengti marškinėlius „Aš – už sveiką Lietuvą“, kai taip pat buvo svarstomas panašus klausimas. Šįkart neleido įsinešti lipdukų su užrašu “Vairuoju blaivus, nes myliu jus“.

Suprantama, kad ne patys apsaugos darbuotojai tokius kruopščius tikrinimus sugalvoja. Yra Seimo (dvarelio) priimtos taisyklės, duodami nurodymai iš Seimo vadovybės, kad šiandien itin kruopščiai tikrinkite mūsų sąžinės saugumą, ramybę galinčių pažeisti asmenų daiktus ir rūbus. Nes tie užrašai gali sunervinti Seimo ,,dvariškius“. Juk ir blogai balsuojantys dvariškiai (Seimo nariai) juk turi dar sąžinės likučių.

O jei logiškai pagalvoji – užrašai „Aš – už sveiką Lietuvą“, „Vairuoju blaivus, nes myliu jus“ pažeidžia viešąją tvarką? Tai parodo tik valdžios supuvimo lydį, kad gąsdina net tokie užrašai!

O štai įvairių alkoholio gamybos ir prekybos atstovai zuja Seime be jokių sargybinių palydos. Nes jie ateina būtent su labai „kilniais“ ir „saugiais“ tikslais. Tik pasekmės po jų inicijuotų sprendimų būną labai jau nesaugios – lavonai keliuose, subadyti niekuo dėti žmonės ir pan. Tik kuo toliau, tuo labiau jų atstovai dengia savo tikruosius veidus.

Kažkada Laurynas Vilimas buvo Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas, dabar vadovauja (realiai taip pat atstovauja ir alkoholio pramonę) Lietuvos prekybos įmonių asociacijai.

Romas Apulskis – seniau ramiai prisistatydavo Seime kaip Stipriaisiais alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos vadovas, o dabar jau kaip Legalaus verslo aljanso (kurios steigėjai ir rėmėjai yra tik alkoholio pramonė) prezidentas.

Gal jau greitai ir Saulius Galadauskas keis savo alkoholio lobistinės organizacijos pavadinimą iš Lietuvos aludarių gildijos į miežių vartotojų asociaciją?

Kita lobistinė organizacija, bet pasivadinusi vos ne mokslininkų būrelio vardu – Laisvosios rinkos institutas, kuris oficialiai yra remiamas ir atstovauja tiek alkoholio, tiek tabako pramonės interesams.

Bet jaučiu, kad permainos ateina, nebepadės tos maskuotės, Seimo nariai nebegalės atidirbinėti siauroms grupėms, tiesiog bijos atsidurti budelių galerijose. O ir paprasčiausiai tokie nebebus išrenkami.

Suprantu, kad daug dabartinių (kaip ir buvusių kadencijų) seimūnų šioje įstaigoje ir atsidūrė manipuliuodami neblaiviais rinkėjais, už tokius buvusius kandidatus ir balsuojama ne galva, o buteliu.

Neabejoju, kad didelės dalies dabartinių Seimo narių kitoje kadencijoje nebebus, išeidami pasiims dideles išeitines kompensacijas už neva sunkų darbą. Už ką tos kompensacijos, juk tai tebuvo tik terminuota atstovavimo sutartis? Kai keliu klausimą, kad reikia mažinti Seimo narių skaičių, tai tenka išgirsti prieštaraujančius, kad ir taip Seimo nariai turi labai daug darbo, bet tas darbas, kaip rodo įstatymai liberalizuojantys alkoholio sritį, ir daugybė kitų, yra ne visuomenės naudai.

O gal už alkoholio liberalizavimą daugybę metų balsavę Seimo nariai galiausiai sulauks ne tik politinio įvertinimo, bet ir baudžiamosios atsakomybės? Pasekmės tokių Seimo nutarimų akivaizdžios: įrodomos nuotraukomis, medicininėmis diagnozėmis.

Dėl alkoholio degalinėse nutarimas priimtas, tačiau matykime, kaip dabartiniams Seimo nariams svarbu tai. Dar prieš valandą Seime užsiregistravo 96 seimo nariai (iš 141) , o už valandos, svarstant alkoholio degalinėse klausimą registravosi balsavimui beliko 75 nariai.

Antanas Matulas, pristatęs Sveikatos reikalų komiteto išvadą nepritarti įsigaliojimo nukėlimui, pats visiškai nebalsavo, taip parodydamas, kad pritaria alkoholio palikimui degalinėse http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=15275&p_k=1&p_a=sale_bals&p_bals_id=-21374 .

Po šio nutarimo galima pasakyti: su pergale, tai tik nedidelė pradžia. Lietuva turi šansą nebebūti daugiausia alkoholio Europoje ir pasaulyje išgerianti šalis.

Juozas Dapšauskas

Sveikatingumo metų ir Sveikatos bangos dešimtmečio iniciatorius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!