- Reklama -

Kristina Apanavičiūtė. KK nuotr.

Nuo balandžio 19 dienos Krokuvoje vyksta JAV ambasados, Vilniaus Gaono valstybinio zydu muziejaus, Galicijos Žydų muziejaus ir Jungtinių Amerikos Valstijų Holokausto Memorialo muziejaus organizuojamas tarptautinis seminaras Lietuvos dėstytojams.

Tarptautiniame seminare dalyvauja dėstytojai, mokslo ir kultūros darbuotojai iš Vilniaus, Vytauto Didžiojo, Šiaulių ir Klaipėdos universitetų, Edukologijos universiteto, taip pat dalyvauja Kėdainių krašto, bei Sugiharos namų muziejaus, JAV bei Kanados ambasadų darbuotojai.

Seminaro dalyviai yra supažindinami su Holokausto Europoje istorija, dalinasi Holokausto studijų bendrajame istorijos mokymo kontekste patirtimi universitetuose, muziejuose ir nevyriausybinėse organizacijose.

Balandžio 19 dieną seminaro dalyviai išklausė įvadinį kursą Vilniaus valstybinio žydų muziejaus tolerancijos centre. Skrendant į Varšuvą, lėktuvu dalyviai skrido kartu su Lietuvos Respublikos Seimo delegacija. Ne vienas seminaro dalyvis maloniai nudžiugo, jog Seimo delegacija skrido ta pačia ekonomine klase “kaip paprasti piliečiai”.

Balandžio 19 dieną seminaro dalyviams tapo susipažinimo ir kelionės diena. O kitą dieną jau prasidėjo intensyvus darbas. Vakare dėstytojai išėjo pasivaikščioti po vieną gražiausių Europos miestų, apžiūrėjo Lietuvos ir Lenkijos bendros valstybės valdovų rezidenciją – Vavelio pilį bei aplankė kryžių, skirtą atminti Katynės aukoms ir lėktuvo, kuriuo skrisdami žuvo Lenkijos šviesuoliai prie dvejus metus, katastrofos aukoms.

Balandžio 20 dieną dalyviai susitiko su Krokuvos Jogailaičių universiteto akademine bendruomene, dalyvavo apskrito stalo diskusijose, veliau apėjo Krokuvos miestą jau su gide.

Seminaro dalyviai susipažino ne tik su žydų paveldo ir Holokausto istorija, bet apžiūrėjo ir antrąjį Europos istorijoje įkurtą Krokuvos Jogailaičių universitetą, kuriame viduramžiais studijavo Lietuvos šviesuomenė. “Lietuvos ir Lenkijos valdovas Jogaila, vykdydamas velionės žmonos Jadvygos valią, įkūrė ir parėmė šį universitetą, kuris išliko iki šių dienų,”- pabrėžė gidė.

Krokuva seminaro dalyvius pasitiko gražiu pavasarišku oru.

Balandžio 20 dienos vakare dalyviai lankėsi Žydų kultūros centre, kur šventė šabą kartu su Krokuvos žydų bendruomene.

Balandžio 21 dieną grupė lankysis Osvencimo (Auschwitz) lageryje įkurtame muziejuje – viename iš pačių baisiausių žydų naikinimo vietų.

Miestą taip pat aplankė Australijos ir Naujosios Zelandijos žydų jaunuoliai, kurie dalyvauja europiniame renginyje “Gyvybes žygis”. Šio žygio dalyviai balandžio 19 dieną apsilankė ir Vilniuje.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Audronis Ažubalis, pabrėždamas tokių Holokausto atminimo įtvirtinimui skirtų renginių svarbą, pažymėjo, jog “Holokausto atminimas jau įsitvirtina ir Lietuvos visuomenės sąmonėje”.

Kad šie ministro žodžiai yra tiesa, rodo gausi Lietuvos akademinės ir kultūrinės bendruomenės grupė ir šios grupės entuziazmas, dalyvaujant tarptautiniame seminare, skirtame Holokausto atminimui Europoje įtvirtinti.

“Karštam komentarui” specialiai iš Krokuvos – Kristina Apanavičiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!