- Reklama -
Pirmą kartą festivalyje išdygsiančią eko sceną

Kaip iš tualetinio popieriaus ir senų kompaktinių diskų pasigaminti kaleidoskopą, o iš plastikinių butelių suraityti meniškas gėles? Tokių atliekų panaudojimo triukų bus galima išmokti festivalyje „Galapagai / Roko naktys 2011“ įrengtoje eko scenoje. Kūrybinės dirbtuvės, improvizacinis repas, „chill out“ zona, filmai aplinkosaugos tema, grojantys konteineriai – tai tik keletas pramogų, kurios lankytojams bus pasiūlytos laisvu nuo koncertų laiku.

Pirmą kartą festivalyje išdygsiančią eko sceną pristatys keliones po Lietuvą baigiantis projektas „Rūšiuok linksmai“. Pagrindinis jo akcentas – trys spalvingi šiukšlių rūšiavimo konteineriai, kurie, įmetus šiukšlę, skleidžia įvairius muzikinius garsus: dėkoja, ošia gausiais plojimais, juokiasi ir griaudėja palaikymo šūksniais. Simbolinėmis konteinerių padėkomis projekto rengėjai skleidžia žinias apie linksmą ir paprastą šiukšlių rūšiavimą ir populiarina šį ekologinį įprotį.

„Mūsų projektas glaudžiai siejasi su muzika ir ekologija. Jei žinome, kuo skiriasi rokas nuo popso, tai turėtume žinoti ir kuo skiriasi plastikas nuo stiklo. Neabejoju, jog šios idėjos artimos daugeliui festivalio lankytojų, todėl eko scena susilauks didelio dėmesio“, – sakė „Galapagų / Roko naktų“ prodiuseris ir projekto „Rūšiuok linksmai“ vadovas Algirdas Barniškis-Blėka.

Palapinėje įrengta eko scena pradės šurmuliuoti nuo penktadienio vidurdienio. Prie jos lankytojus pasitiks originalios skulptūros – gitara, pagaminta iš popieriaus, plastikinis saksofonas ir iš stiklo sumeistrauta pianino klaviatūra. „Tai simboliai, vizualiai parodantys, kad iš pirmo žvilgsnio nebereikalingos atliekos, gali būti panaudotos menui kurti. Muzikiniai instrumentai iš antrinių žaliavų įkūnija mūsų idėją, kad ir šiukšlės gali suteikti smagių akimirkų, jei tik jos panaudojamos tinkamai, apgalvotai ir kūrybiškai“, – sakė skulptūrų autorė menininkė Genutė Straigytė.

Jos teigimu, atliekų prikėlimo antram gyvenimui triukų galės išmokti kiekvienas norintis. „Kadangi festivalyje neišvengiamai susikaupia nemažai šiukšlių, pasistengsime įrodyti, jog nebūtina jų visų mesti į buitinėms atliekoms skirtą konteinerį. Kūrybinėse dirbtuvėse parodysime, kaip paprasčiausias tualetinis popierius ir kompaktinės plokštelės gali virsti įstabius vaizdus rodančiais kaleidoskopais, o plastikiniai buteliai – gėlėmis ar peleninėmis. Svarbiausia, kad to išmokti gali visi, nepriklausomai nuo amžiaus. Tad kviesime ir kurti, ir rūšiuoti“, – apie eko scenos akcentus pasakojo G. Straigytė.

Eko scenoje taip pat skambės ir muzika. Muzikinius garsus skleis ne tik grojantys konteineriai, bet ir tikri muzikantai. Improvizacinę freestyle muziką atliekantys grupės Jama&W nariai išsiskirs tuo, jog scenoje kurs dainas repo ritmu, o įkvėpimo jiems suteiks žiūrovų pasiūlyti daiktai. Palapinėje taip pat bus demonstruojami su ekologija susiję filmai „Kapitonas Planeta“, „Home“, „An Inconvinient Truth“.

Norintys sužibėti ekologinėmis žiniomis galės dalyvauti viktorinoje ir laimėti prizų. Pavargusiems nuo festivalinio šurmulio eko scena suteiks prieglobstį – jie galės atsipūsti „chill out“ zonoje įrengtuose foteliuose, pagamintuose iš padangų.

Aplinkos ministerijos duomenimis, per metus šalyje susikaupia 1,5 mln. tonų komunalinių atliekų. Prognozuojama, kad jų kiekis kasmet didės 2-4 proc. Vienam gyventojui tenka 400 kg buitinių atliekų, net 35 proc. jų sudaro popierius, plastikas, stiklas bei metalas. Tik kiek daugiau nei dešimtadalis visų šiukšlių Lietuvoje yra išrūšiuojamos ir patenka į perdirbėjų rankas, tuo tarpu kitose Europos Sąjungos valstybėse šis rodiklis sudaro ketvirtadalį.

Dešimt Lietuvos miestų aplankęs ir savo „gastroles“ rugpjūčio 5-6 d. Zarasuose vyksiančiame festivalyje „Galapagai / Roko naktys 2011“ baigsiantis projektas „Rūšiuok linksmai“ finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto vykdytojas – VšĮ „Bliuzo naktys“, partneris Telšių rajono savivaldybė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!