- Reklama -

Bratislava. sxc.hu nuotr.

P. Denisa Volekova, „Rusatom Overseas“ (Valstybinės atominės energetikos korporacijos ROSATOM dukterinės bendrovės) atstovybės Slovakijoje direktorė, savo įžanginėje kalboje 7-oje Partnerių paieškos mugėje SARIO paminėjo, kad Slovakijos ekspertų indėlis plėtojant branduolinę energetiką, ypač vystant VVER reaktorių technologiją, Rusijoje labai vertinamas. „Rusijos ir Slovakijos branduolinės energetikos ekspertų bendradarbiavimas vyksta jau daugiau nei pusę amžiaus. Per šį laikotarpį bendromis pastangomis buvo išplėtota VVER reaktorių technologija, naudojama įvairiuose pasaulio kraštuose statant patikimas, saugias ir ekonomiškai efektyvias atomines elektrines. Šis bendradarbiavimas – tai lygių partnerių bendradarbiavimas, o Slovakijos ekspertų patirtis konstruojant ir valdant VVER reaktorius vėliau panaudota statant blokus kitose šalyse,“ – sakė p. D. Volekova.

Branduolinės energijos srityje „Rusatom Overseas“ mato ilgalaikio bendradarbiavimo potencialą ir su tomis Slovakijos bendrovėmis, kurios galėtų būti įtrauktos į „ROSATOM“ tiekėjų grandinę. „Siekiant, kad bendradarbiavimas su Slovakijos bendrovėmis per dabartinius ir būsimus projektus būtų kuo labiau produktyvesnis, „ROSATOM“ Slovakijoje atidarė savo rinkodaros atstovybę. Be kita ko, mūsų biuras siekia įtraukti Slovakijos bendroves į „ROSATOM“ pasaulinį tiekėjų sąrašą projektams Rusijoje, taip pat kitose šalyse,“ – pakomentavo D. Volekova.

7-oje SARIO partnerių paieškos mugėje vykęs Slovakijos įmonėms skirtas Lokalizacijos seminaras buvo sutelktas į bendradarbiavimą vystant naujus „ROSATOM“ atominių elektrinių statybos projektus tiek Rusijoje, tiek kitose šalyse. Šiandien „ROSATOM“ vykdo 28 atominių elektrinių blokų statybos projektus, o iki 2030 m. numatoma, kad potencialių užsienio užsakymų skaičius pasieks 80 blokų.

Kita klestinti abipusio bendradarbiavimo sritis yra branduolinė medicina. Šiuo metu „ROSATOM“ vysto projektus, kuriais siekiama pradėti radionuklidų diagnostikai ir terapijai skirtos modernios įrangos gamybą, taip pat aukštųjų technologijų švitinimo centrų statybos projektus.

Tuo pačiu metu Antonas Ovčinikovas, „Rusatom Overseas“ projektų vadovas, kalbėjo apie radiacijos valdymą. Jo teigimu, „ROSATOM“ dukterinės įmonės įgijo didelės patirties valdant radiaciją. „Siūlome kompleksinį sprendimą radiacijos technologinės įrangos planavimui, gamybai ir pardavimams, ir teikiame įvairių produktų joninio švitinimo paslaugas,“ – sakė p. Ovčinikovas. Šioje srityje taip pat yra galimybių Slovakijai ir Rusijai ateityje bendradarbiauti.

Slovakija ir Rusija branduolinės energijos srityje yra ilgalaikės partnerės. Slovakija eksploatuoja keturis rusų suprojektuotus VVER reaktorius, kurie pagamina daugiau nei pusę šalies elektros. Be to, Rusija visiems Slovakijos reaktoriams tiekia branduolinį kurą. Šiuo metu „ROSATOM“ svarsto galimybę dalyvauti naujos atominės jėgainės statybų projekte Jaslovske Bohunice, įsigyjant JESS bendrovės akcijų.

Parengta pagal Rosatom spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!