- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė simboliškai įjungė elektros jungtis „NordBalt“ su Švedija ir „LitPol Link“ su Lenkija. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Švedijos vyriausybių atstovai, aukšti Europos Komisijos pareigūnai ir jungtis administruojančių kompanijų atsakingi asmenys. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė simboliškai įjungė elektros jungtis „NordBalt“ su Švedija ir „LitPol Link“ su Lenkija. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Švedijos vyriausybių atstovai, aukšti Europos Komisijos pareigūnai ir jungtis administruojančių kompanijų atsakingi asmenys.

Šalies vadovės teigimu, 700 MW galios jungtis su Švedija ir 500 MW elektros tiltas su Lenkija įkūnija dar vieną labai svarbų valstybės laimėjimą siekiant energetinio, ekonominio ir politinio saugumo.

„Nutiesę jungtis, stipriname stabilumą ir solidarumą, naikiname priklausomybę nuo vienintelio tiekėjo. Tampame Vakarų Europos energijos rinkos dalimi. Tai strateginis ir istorinis mūsų regiono pasiekimas. Šiandien kuriame tai, kas yra strategiškai svarbu Baltijos šalims ir visai Europos Sąjungai“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, per 25 metus pasiekusi politinę nepriklausomybę, šiandien Lietuva pati sprendžia, kaip vystytis ir kaip kurti savo valstybę. Pasak Prezidentės, mūsų šalis visam pasauliui demonstruoja politinę brandą, gebėdama sėkmingai įgyvendinti strateginius projektus

Valstybės vadovė taip pat pabrėžė, jog Lietuva drąsiai imasi lyderio vaidmens energetinio saugumo srityje. Mūsų šalies iniciatyva ir aktyviai bendradarbiaujant su kitomis Baltijos valstybėmis, Lenkija bei Švedija buvo patvirtintas Baltijos energijos rinkos ir jungčių planas, užsitikrinta Europos Komisijos politinė bei finansinė parama strateginiams energetikos projektams. Lietuvos vadovės teigimu, izoliuotą energetinę salą bendromis jėgomis sėkmingai pavertėme Baltijos energijos žiedu.

Pasak šalies vadovės, visa tai – sutelktos politinės valios, toliaregiškumo ir sėkmingos partnerystės pavyzdys.

Elektros jungtys „NordBalt“ ir „LitPol Link“ sujungs Baltijos šalis su Skandinavijos ir kontinentinės Europos elektros tinklais. Tai sukurs naujus elektros energijos importo ir eksporto kelius regione, panaikins Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetinę izoliaciją, padidins konkurenciją elektros rinkoje ir paskatins mažesnes elektros kainas Lietuvos vartotojams.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!