- Reklama -

KK nuotr.

Vilniuje vykstančioje konferencijoje „Naujoji Lietuvos energetikos strategija – interesų konfliktai ir jų sprendimai“ aptariama, kaip kito Lietuvos energetikos strategija per 20 metų. Ekspertai diskutuoja, kokia ji galėtų būti dabar, kad atitiktų pasaulines tendencijas, Lietuvos energetines galimybes ir turimus resursus bei regioninės integracijos poreikius, taip pat užtikrintų ekonominius, ekologinius, visuomeninius ir vartotojų lūkesčius.

Energetikos ekspertas prof. Jurgis Vilemas pastebėjo, kad ši konferencija vyksta pačiu laiku, nes būtent dabar išgyvenamas revoliucinis laikotarpis, vyksta reikšmingi technologiniai ir geopolitiniai pokyčiai. Jo teigimu, siekis sumažinti priklausomybę nuo vieno šaltinio per daug kainuoja, tad geriau susikoncentruoti į kitų sprendimų paiešką.

„Kalbėti apie energetinę nepriklausomybę priklausant ES nėra prasmės. Lietuva gali tapti energetiškai nepriklausoma tik labai siaura prasme – šalis gali tik sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos. Mažai valstybei, neturinčiai savų tradicinių energijos išteklių, energetinė laisvė yra nepasiekiamas miražas. Tai prieštarauja logikai ir yra žalinga šalies ekonomikai“, – konferencijoje kalbėjo prof. J. Vilemas.

Anot jo, paskutinioji nacionalinė energetikos strategija buvo labiausiai politizuota. Ją rengiant dominavo politinės idee fixe, paremtos asmeninėmis politikų ambicijomis, o ne moksliniais įrodymais ar faktais. Nebuvo sudėlioti prioritetai ir priimant sprendimus apskritai vadovautasi neaiškiais motyvais.

Konferencijos iniciatorės advokatų kontoros „Bernotas ir Dominas Glimstedt“ advokato Mindaugo Jablonskio teigimu, rengiant energetikos strategiją svarbiausia konkretizuoti visus interesus ir jų nesupriešinti.

„Strategijoje prioritetas turi būti teikiamas greičiausią ir didžiausią ekonominį efektą atiduodantiems energetiniams sprendimams. O tam, kad strategija turėtų palaikymą visuomenėje, jos efektą turi pajusti žmonės, ji turi būti greitai įgyvendinama. Na, o visi žino, kad efektyviausia energija – tai sutaupyta energija“, – sakė M. Jablonskis.

Giedrius Galdikas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!