- Reklama -

Interviu su „Fronto“ pirmininku Algirdu Paleckiu.

-Kaip vertinate 2008 m. Seimo rinkimų rezultatus?

-Pusė rinkėjų neatėjo balsuoti. Jie nesijaučia šios šalies piliečiais… Kita pusė savo balsus išbarstė. Todėl laimėjo labiausiai susitelkę konservatoriai, kurie susivienijo su tautininkais ir krikdemais.

Šoumenų partija – tai rinkėjų kerštas dabartinei sistemai. Maniau, kad „Tvarka ir teisingumas“ gaus daugiau balsų, o LSDP – mažiau. Tikėjausi, kad „Frontas“ pateks į Seimą.

-Kodėl nepateko?

-Mūsų per kelis mėnesius nespėjo visur įsidėmėti. Ypač rajonų centrai ir kaimai nespėjo sužinoti apie „Frontą“. Mus blokavo arba ignoravo didžioji žiniasklaida.

Turėdami omeny tokią atmosferą, kai kurie analitikai laiko mūsų surinktus pusketvirto procento (arba 40 000 rinkėjų) neblogais rezultatais.

Ta proga noriu dar kartą nuoširdžiai padėkoti visiems, balsavusiems už „Frontą“. Ir patikinti, kad mes tęsiame žygį už socialiai teisingą, solidarią visuomenę.

-Ar padarėte klaidų?

-Neklysta tik tas, kas nedirba. Nespėjome rasti žmonių visuose rajonuose. Tai – esmė. Jie būtų paskleidę mūsų žinią. Bet dabar turėsime daugiau laiko. Nespėjome surinkti pakankamai lėšų reklamai. Kita vertus, gerai, kad neparsidavėme.

-Sakote, jums kaip naujiems pristigo laiko. Bet Valinsko partija irgi nauja…

-Ne partija tai, juk visiems aišku. Ir ne nauji tai veidai, o veidai, kurie jau penkiolika ar daugiau metų mirga TV ekranuose. Štai ir visas triukas. Apskritai žmonės negavo visos reikiamos informacijos apie politines partijas.

-Sakote, kad rinkėjams būtina turėti visą informaciją. O kokioje šalyje jie ją turi?

-Jokioje. Net ir Vakarų demokratijos šalyje rinkėjai nepadaro tikrai sąmoningo sprendimo, nes nežino to, ką reikia žinoti prieš pasirenkant politikus, ir, be abejo, neturi nei laiko, nei noro, o dalis – ir gebėjimų tą informaciją analizuoti.

-Jeigu jau palietėte rinkimų neadekvatumo situacijai temą, kokią išeitį siūlote? Juk taip išeina, kad jeigu niekas nesikeis, mes visada turėsime surogatinius rinkimus, surogatinius rezultatus ir surogatines, valdymo prasme neįgalias vyriausybes?

-Visada, jeigu nebus tikro žmonių švietimo, tikros informacijos sklaidos. Vienintelė išeitis – šviesti žmones, kad jie turėtų adekvačią informaciją apie pasaulyje ir Lietuvoje vykstančius procesus ir įgytų pilnus gebėjimus ją analizuoti. Ir „Frontas“ tai darys – iškels visuomenės švietimą į savo veiklos prioritetų pačią viršūnę.

Vadinamasis „elitas“, pats tokiu pasiskelbęs, o kitus nuvertinęs iki „runkelių“, naudojasi tuo, kad žmonės per darbus neturi laiko ir noro gilintis į visuomeninius procesus. Kad neliktų atotrūkio tarp „elito“ ir „masių“, kad visi žmonės būtų laisvi ir lygiaverčiai – reikalingas visuomenės švietimas.

-Jūs – už „masių“ sukilimą prieš „elitą“?

-Ne. Mes įsitikinę, kad prievartos naudojimas politikoje yra amoralus ir todėl nepasiteisino – prievarta įneša ilgalaikį susipriešinimą, kuris destruktyviai veikia net kelias kartas į priekį. Su „elitiniais“ režimais būtina kovoti pateikiant objektyvią, teisingą, neiškreiptą informaciją, apnuoginant „elito“ manipuliacijas.

Tikiuosi, kad daugės objektyvios, drąsios žiniasklaidos. Šiuo metu valdantieji daro viską, kad žmonės negautų visos informacijos apie realius politinius ir ekonominius procesus. Bet komunikacijų amžiuje cenzūruoti informaciją vis sunkiau. Cenzūros frontą pralaužia internetas, mobiliosios komunikacijos.

-Be jau Jūsų išvardintų, kokios dar yra „Fronto“ rezultatų Seimo rinkimuose priežastys?

-Neseniai gatvėje sutikau vaikystės draugą, kuris man ir sako: „Algi, „Frontas“ gerai ir teisingai kalbėjo, bet arba tauta tam dar nesubrendusi, arba pasirinkote ne tą kalbėjimo formą, arba abi šios priežastys suveikė.“

Mūsų kalbėjimo forma gal kartais kai kam ir buvo per aštri ir per tiesmuką. Bet tada leiskite paklausti – kaip kitaip mes galėjome būti pastebėti? Jeigu mes būtume vangūs ir nuobodūs, mūsų niekas nebūtų pastebėjęs.

Jau minėjau, kad dalis su stambiu kapitalu susijusios žiniasklaidos mus blokavo arba ignoravo.

-Jums bandė primesti pro-rusiškumą…

-Mums daug ką bandė primesti, nes mes esame kai kam nepatogūs. Mes nesame nei pro-rusiški, nei pro-amerikietiški. „Frontas“ yra pirmiausia už Lietuvos interesų gynimą, skirtingai nuo savos orientacijos neturinčių konservatorių ar paties Prezidento V. Adamkaus, kuris mato tik JAV interesus. Lietuvos esminis nacionalinis interesas yra užtikrinti, kad Lietuva išliktų globalizacijoje su aukšta gerovės ir socialinio teisingumo sistema. Taškas. Didesnio tikslo nėra. Pataikauti galima visiems galingiesiems, bet tai yra vergo psichologija.

-Esate pesimistas ar optimistas dėl jūsų idėjų ateities? Kiek dar lauksime tikro tautos prisikėlimo?

-Esu optimistas. O lauksime ilgai, jeigu lauksime. Reikia veikti. Ir veikti pirmiausia skleidžiant informaciją. Apie tai, kas realiai valdo Lietuvą ir pasaulį. Kol kas tai, deja, klanai.

Bet toks valdymas priėjo liepto galą. Pasaulis yra ekonominėje, ekologinėje ir moralinėje krizėje. Iš šešių milijardų žemės gyventojų gerai gyvena tik „auksinis“ milijardas, penki – blogai. Vadinasi, jis ne taip valdomas, neteisingai. Tuoj baigsis žemės resursai. „Auksinio“ milijardo poreikiai yra nenatūralūs, nežmoniški. Jeigu gyvensime kaip dabar, pasaulį ir, žinoma, Lietuvą ištiks katastrofa.

Ar įmanomas kitoks valdymas? Viskas įmanoma. Teisingesnis valdymas įmanomas.

-Kas tai yra?

-Kai valdo ne klanai, o kai patys žmonės sugeba susivaldyti ir jiems nereikia jokių valdytojų iš viršaus, prievaizdų, elito. Juk jeigu žmogus turi nors ir minimalias, bet būtinas žinias apie jį supantį fizinį, dvasinį ir politinį pasaulį, jis pats padaro sprendimą, be patarimų iš viršaus. Apsišvietusiais žmonėmis gali tapti visi, jeigu jiems bus prieinama visa informacija. O tokia informacija yra internete, tik reikia mokėti ją surasti ir atsirinkti grūdus nuo pelų.

-Kokie „Fronto“ tikslai dabar, praėjus Seimo rinkimams?

-Ilgalaikis „Fronto“ tikslas yra konsoliduoti visas tikrai kairiąsias jėgas Lietuoje. Mums kairė reiškia švediškąjį gerovės valstybės modelį. Vadinamiesiems socialdemoratų vadovams kairė reiškia oligarchinį kapitalizmą ir „Leo lt“. Todėl su tokiais mums nepakeliui.

Vidutinio nuotolio tikslas yra įveikti barjerus Europos Parlamento ir savivaldybių rinkimuose, pasiūlyti ar paremti gerą ir mūsų vertybes atitinkantį kandidatą į Prezidentus 2009 metų birželį.

Būtina įveikti barjerą galimuose pirmalaikiuose Seimo rinkimuose arba Seimo rinkimuose 2012 metais.

Trumpojo nuotolio tikslai: informacinės blokados įveikimas, organizacinės struktūros stiprinimas, naujų kadrų paieška.

-Su kokiomis partijomis „Frontas“ ketina toliau derinti veiksmus, bendradarbiauti?

-Sakoma, kad vienybė – stiprybė. Mes turime ieškoti sutarimo su visomis partijomis, kurioms nepatinka dabartinė sistema Lietuvoje ir kurios nuoširdžiai nori socialiai teisingų permainų. Tokių partijos yra net keletas, su jomis jau pradėjome konsultacijas. Nereikia skubėti jungti partijas, bet būtina pradėti dialogą, ieškoti sąlyčio taškų.

-Kaip vertinate naująją koaliciją?

-Duokime jiems šansą parodyti, ką jie gali. Tiesa, pirmi jų siūlymai nėra geri. Pasaulis sukasi kairėn, į socialinį modelį, net JAV išsirinko B. Obamą, o mums vadovaus šoumenas ir Kubilius. Projektas 2K tęsiasi, tik jau ne Kubilius ir Kirkilas, o Kubilius ir Krizė. Naikinti verslo liudijimus, kaip siūlo Kubilius, yra neapgalvotas žingsnis. Kaip tuomet išgyvens smulkus verslas? Mažinti vaikų išmokas yra amoralu ir asocialu. Bet, kaip minėjau, Vyriausybė dar nepradėjo dirbti. Lai parodo, ką gali, ar sugeba išgirsti konstruktyvią „Fronto“ kritiką.

-Ką norėtume pabaigai pasakyti ar palinkėti skaitytojams?

-Linkiu šiek tiek kantrybės, nes socialinio teisingumo ir solidarumo laikas artėja. „Frontas“ tęsia savo žygį už šias vertybes. Mes konsoliduojame kairiąsias jėgas, stipriname savo organizaciją, kviečiame į ją prisijungti visus.

„Frontas“ šiuo metu kantriai atlieka namų darbus, ruošiasi, o rezultatai ateis savaime. Juk Lietuva bus arba socialiai teisinga, solidari valstybė, arba jos nebeliks, nes kas norės gyventi čia toliau tokiomis sąlygomis?

-Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Ignas Jurgaitis

2008-11-26

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!