- Reklama -

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. KK nuotr.

Reaguodamas į Premjero susitikimą su „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sako: „Nieko stebėtino, kad „Gazprom“ vėl prabilo apie galimą dujų kainos mažinimą. Bet tai pasiekta ne dėl to, kad dabartinė Vyriausybė tariamai gražiau šnekasi su „Gazprom“, o todėl, kad Lietuva susikūrė labai stiprių instrumentų, kuriuos realistiškai ir racionaliai turi vertinti net ir „Gazprom“, kuris iki šiol jausdavosi esąs labai galingas ir nereaguodavo į jokius derybinius pasiūlymus, jei jie vienu ar kitu būdu neužtikrindavo „Gazprom“ monopolinės ar dominuojančios pozicijos“.

Pasak opozicijos lyderio, vienas iš instrumentų yra suskystintų gamtinių dujų terminalo, kuris sukurs realią konkurenciją ligšiolinei „Gazprom“ monopolijai, statyba. Terminalas turėtų pradėti veikti jau po metų, jis pradės importuoti pigesnes suskystintas dujas, ir „Gazprom“ prie to turės prisitaikyti.

„Vien dėl to, kad kitų metų pabaigoje Lietuva turės terminalą ir galės importuoti suskystintas dujas, importuojamų suskystintų dujų kaina, pagal visus ekspertinius vertinimus, gali būti apie 20 proc. mažesnė nei dabar, – sako A. Kubilius. – Antras instrumentas yra Lietuvos 5 mlrd. litų ieškinys Stokholmo arbitraže dėl permokų, kurias „Gazprom“ neteisėtai manipuliuodamas sutartyje numatyta formule surinko iš Lietuvos vartotojų“.

Pasak A. Kubiliaus, visa analizė rodo, kad „Gazprom“ nevykdė sutartyje numatytų įsipareigojimų, savavališkai keitė dujų kainos formulę. Kitų šalių – Lenkijos, Vokietijos – dujų bendrovių, kurios kreipėsi į Stokholmo arbitražą, pavyzdys rodo, kad tai yra vienas iš realių būdų pakeisti „Gazprom“ kainų politiką. „Gazprom“, net nelaukdamas arbitražo sprendimo ne kartą sutiko mokėti kompensacijas už panašaus pobūdžio permokas, kurias tų šalių vartotojai mokėjo „Gazprom“.

Ieškinys bei Europos Komisijos konkurencingumo tarnybos atliekamas tyrimas dėl nesąžiningos „Gazprom“ dujų kainos politikos Vidurio ir Rytų Europoje, prie kurio reikšmingai prisidėjo A. Kubiliaus Vyriausybė, yra stiprūs teisiniai argumentai.

„Būtų blogai, jeigu Lietuvos pusė pati savaime atsisakytų vieno ar kito instrumento ir pasitenkintų kokia nors simboline dujų kainos nuolaida. Taip gali atsitikti dabartinei valdžiai labiau rūpinantis artėjančiais Prezidento rinkimais ir didesniu populiarumu, bet nesirūpinant, kaip tuos sukurtus instrumentus panaudoti visa apimtimi, kad iš to kuo daugiau laimėtų vartotojai, – teigė Seimo opozicijos lyderis. – Taigi vienas iš pagrindinių klausimų yra dujų kaina ir kaip šiuo metu vyksta derybos su „Gazprom“ – ar Lietuvos pusė šiose derybose nedarys strateginių klaidų. Jokios informacijos apie tai, ką Lietuva yra pasiūliusi „Gazprom“ ir kaip vyksta derybos, nėra. Toks įtartinas slapukavimas, kai nei Seimo komitetai, nei kitos valstybės institucijos nėra tinkamai informuotos, kelia daug nerimo“.

Nors ankstesnė Vyriausybė kaltinama neva nesikalbėjusi su Rusijos puse dėl gamtinių dujų kainos, tačiau reikia priminti, kad būdamas Vyriausybės vadovas A. Kubilius ne vieną kartą bendravo su „Gazprom“ vadovais, jis buvo susitikęs tiek su Aleksejumi Mileriu, tiek su jo pavaduotoju bei „Gazprom Eksprot“ vadovu Aleksandru Medvedevu. Apie dujų kainas ir kitais energetikos klausimais buvo kalbama ir jo susitikime su tuometiniu Rusijos Ministru Pirmininku Vladimiru Putinu.

Seimo TS-LKD frakcijos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!