- Reklama -

"Nemanau, kad p. Gedvilas yra labai savarankiškas politikas. Mes jo tokio nematom. Jis yra partijos kareivis. Darbo partija yra paklusni savo tikrajam bosui Viktorui Uspaskichui", - mano A.Kubilius. KK nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius šiandien dalyvavo „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“, kur atsakė į laidos vedėjo Raigardo Musnicko klausimus apie politikos aktualijas.

-Savaitė ir pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai prasidėjo įdomiai – be to, kad mes pirmininkaujame, dar skambėjo ir tam tikri nesutarimai valdžios sluoksniuose – Seimo pirmininkas aiškinosi santykius su Prezidente. Kaip tokią pirmininkavimo pradžią Jūs vertinate?

-Patį pirmininkavimą, be abejo, vertinu kaip svarbų Lietuvai – istorinį dalyką. Lietuva pirmą kartą imasi tokios atsakomybės – vadovauti Europai. Tai galima vadinti istoriniu stebuklu – prieš 22 metus atgavome nepriklausomybę, o dabar jau pirmininkaujame Europai.

Kita vertus, Jūs teisingai pastebite, pirmininkavimas liepos 1 d. prasidėjo linksmesniu dalyku – Seimo pirmininko pareiškimu, kurį pavadinčiau „zuikių sukilimu“. Noriu pastebėti esminį dalyką – pareiškimas ne šiaip sau p. Gedvilo, kažkokio politiko, pareiškimas išplatintas kaip oficialus Seimo pirmininko pareiškimas. Ir ką gi jis skelbia – skundžiasi, kad Prezidentė jo partijos nemyli taip, kaip galbūt socialdemokratus. Toks mažo vaiko apsiverkimas smėlio dėžėje, kad jo vyresnį broliuką mama myli labiau.

– Mažai buvo šnekėta, kas už to slypi. Ar tai buvo paties Seimo pirmininko iniciatyva kažką pasakyti apie savo partiją, kaip Jūs manote?

– Nemanau, kad p. Gedvilas yra labai savarankiškas politikas. Mes jo tokio nematom. Jis yra partijos kareivis. Darbo partija yra paklusni savo tikrajam bosui Viktorui Uspaskichui. Matyt, buvo sutarta, kad jis tokį pareiškimą padarys.

-Koks galėtų būti pareiškimo tikslas? Ar tik skundimasis, kad partijos kažkas nemyli, ar toliau siekiantys tikslai – pirmininkavimo išvakarėse, pirmininkavimo pradžioje gauti nurodymą pasakyti tai… padaryti spaudimą, pvz., Prezidentei. Žinome, kad bus byla…

-Nenoriu tokių pareiškimų vertinti rimtai, tuo labiau, kad p. Gedvilas, aiškindamas, kodėl taip pasakė, visiškai susipainiojo, arba pats nelabai žino situacijos (turiu omenyje garsiąsias PVM lengvatas mėsai). Jis bandė aiškinti, kad Darbo partija tam nepritaria, kad jie nieko bendra neturi su pataisomis, kad pataisas dėl šaldytos mėsos atnešė Vyriausybė… Noriu priminti, kad anksčiau Darbo partija, labai griausmingai mušdama būgnus, skelbė, kad tokias pataisas įregistravo.

-Kas, Jūsų nuomone, čia melavo?

– Kai p. Gedvilas pradėjo aiškinti apie tų PVM lengvatų svarstymo niuansus, susipainiojo. Vadinkime tai melavimu ar kitaip, bet jis tikrai kalbėjo netiesą. Čia detalės. Mano manymu, visa tai mes turime matyti liepos 12 d. šviesoje – kai teismas skelbs savo nuosprendį Darbo partijos byloje. Galvojant, kad teismas atsižvelgs į prokurorų siūlymus, teismo nuosprendis gali turėti gana nemalonių pasekmių ir Darbo partijai, ir jos lyderiams. Ir tai gali būti vienas iš įvykių, kuris Lietuvos pirmininkavimo metu labiausiai skambės.

-. …Apžvalgininkų rate kalbama, kad spaudimas daromas Prezidentei – gal ji pakalbės su teismais, nes turi tam tikrą įtaką… Tokia sąmokslo teorija, kuri kartais nebūna be pagrindo.

-Manau, kad teismai yra gana savarankiški ir tikrai nežinau tokios praktikos, kad su jais pakalbėjus kažkas kažko gali pasiekti. Kita vertus, Prezidentės žodžiuose, dėl kurių taip susijaudino Seimo pirmininkas, nieko naujo nebuvo pasakyta. Prezidentė nepritaria PVM lengvatoms mėsai ir pakartojo tai, ką mes kalbėjom Seimo salėje. Rytinio Seimo posėdžio metu buvo bandoma tokias lengvatas prastumti, o po pietų V.Uspaskichas persigalvojo. Buvo bandymas prastumti lengvatas, dėl kurių, atrodė, visa valdančioji koalicija yra lyg ir sutarusi. Žinant, kad toks bandymas prasidėjo nuo Darbo partijos iniciatyvos įregistruoti pataisas, tai atrodė panašu į tam tikrą prekybą – Darbo partija atsisako savo grasinimų paremti Vytenio Andriukaičio interpeliaciją, už tai gauna 200 mln. vertės PVM lengvatų šaldytai mėsai (turint omenyje V.Uspaskicho verslą, Krekenavos mėsą ir t.t.). Natūrali išvada, kurią pakartojo ir Prezidentė, – kad gali būti šitaip.

-Įdomiausia, kad Prezidentė tą pasakė pati paskutinė. Apie tai buvo kalbama jau kelias savaites, ir niekas į tai nereagavo, nors žiniasklaida apie tai kalbėjo, Jūs kalbėjote šioje studijoje. Prezidentė, radusi progą, tą patvirtino, išsakė savo požiūrį. Kažkodėl į visus kitus buvo nereaguojama, pasirinkta sureaguoti į Prezidentės žodžius.

-Galbūt Darbo partija tokią taktiką – demonstruoti konfliktą su Prezidente pasirinko laukdama liepos 12 d. teismo sprendimo, kad po to galėtų pasakyti: Prezidentė iš anksto buvo suformavusi nuostatą, kad Darbo partija yra bloga, ir todėl teismai paklusniai, įsiklausydami į tokias nuostatas, neteisingai baudžia. Bet tai skamba nerimtai. Darbo partijos verkšlenimai avansu, prieš artėjantį teismo nuosprendį, gali rodyti ir tai, kad Darbo partijos lyderiams labai neramu, todėl karštligiškai ieškoma šiaudų užsikabinti, įsivaizduojama, kad taip galima gelbėtis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!