- Reklama -

Seimo narė Aurelija Stancikienė. KK nuotr.

Seimo nariai Aurelija Stancikienė, Vitalijus Gailius ir Povilas Urbšys kreipėsi į generalinį prokurorą dėl viešojo intereso gynimo, išsiaiškinant ir priimant procesinį sprendimą dėl Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – VVKT) viršininko Gintauto Barcio ir kitų atsakingų pareigūnų galimo piktnaudžiavimo tarnyba, kai leidžiama prekiauti vaistu „Oscillococcinum“ be reikiamų klinikinių tyrimų.

Skunde nurodoma, kad homeopatinis vaistas „Oscillococcinum“ 2011 m. lapkričio 21 d. buvo perregistruotas, įteisinant naują jo paskirtį, virusinių peršalimo ligų simptomams lengvinti, neatlikus jokių klinikinių tyrimų. Tokiu būdu VVKT, šiurkščiai pažeisdama Vaistų registravimo taisykles, registravo „savo kūrybos“ indikaciją.

Nors „Oscillococcinum“ registruotas kaip homeopatinis vaistas, jame nėra jokios veikliosios medžiagos. Šiuos vadinamuosius vaistus sudaro tik sacharozė ir laktozė. „Oscillococcinum“ nėra ir homeopatinis vaistas, nes neatitinka homeopatijos principų.

VVKT leido parduoti pakuotes, kuriose esančio vaisto vartojimas, laikantis pakuotės lapelyje pateiktų nurodymų, gali kelti pavojų žmonių sveikatai. „Oscillococcinum“ pakuotės lapelyje įrašytas kliniškai nepatikrintas vartojimas ir dozavimas vaikams.

VVKT prievolė yra užtikrinti, kad Lietuvos rinkoje būtų pateikiami teisės aktų reikalavimus atitinkantys vaistai. Tačiau šiuo atveju vaistų rinkos kontrole užsiimanti institucija sudaro sąlygas verslininkams apgaudinėti ligonius ir vaistinėse parduoti vietoje paskirtį atitinkančius vaistus – cukrų, kurio kaina – 3000–4000 litų už kilogramą.

Seimo nariai skunde nurodo, kad jei VVKT nevykdo jai priskirtos funkcijos, o priešingai, leidžia klastoti informaciją bei apgaudinėti ligonius didele kaina parduodant vaistus be jokios veikliosios medžiagos, tai yra būtinybė peržiūrėti, ar tokia tarnyba iš viso reikalinga, o Generalinei prokuratūrai – ginti viešąjį interesą, išsiaiškinant kokia žala padaryta valstybei.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!