- Reklama -
KK nuotr.

„Sodros“ biudžetą sudaro 12 milijardų litų, bet panašu, kad žurnalistai dar neskuba pateikti visuomenei informacijos, kokios pensijos bei kitos socialinės išmokos laukia kitais metais, nors ši informacija yra aktuali beveik vienam milijonui Lietuvos pensininkų.

Seimo narys A. Sysas atkreipė dėmesį, kad rinkiminės kampanijos metu valdančioji dauguma garsiai deklaravo išgelbėjusi „Sodrą“ nuo bankroto, teigė neva „Sodra“ atsigauna, nors realybė, kurią iliustruoja skaičiai, deja, yra visai kitokia.

„Ką randame atsivertę „Sodros“ biudžetą? Pensijos lieka tos pačios, išmokos taip pat, o „Sodros“ deficitas užprogramuotas ir toliau didėti. 2013 m. „Sodros“ deficitas dar padidės 1 milijardu 746 milijonų litų“, – spaudos konferencijoje Seime kalbėjo Seimo LSDP frakcijos narys Algirdas Sysas. Pasak politiko, 2014–2015 metams planuojamas 1–1,5 mlrd. padidėjantis „Sodros“ deficitas, todėl kyla realus pavojus, jog jis susilygins su „Sodros“ biudžetu.

„Šių metų „Sodros“ balansas irgi yra „įspūdingas“, gruodžio mėnesį jis pasieks 2 mlrd. 342 milijonų minusą. Tai reiškia, kad išdalinta pinigų yra 2 milijardais daugiau nei surinkta į „Sodros“ biudžetą“, – sako A. Sysas. Jo teigimu, išaugęs deficitas atsirado todėl, kad pensijos buvo gražintos į buvusį lygį, o atlyginimai nepajudėjo iš mirties taško, nebuvo didinamas minimalus atlyginimas.

Politiko teigimu, ketverių metų konservatorių valdymą puikiai iliustruoja lentelė, atspindinti planuojamus „Sodros“ rezultatus: 2012 m. – (minus) 9591 mln. litų. 2013 m. – (minus) 11338 mln. litų. „Nieko vertos kalbos, kad jie paveldėjo labai „praskolintą“ „Sodros“ biudžetą, nes 2008 m. deficitas siekė 0,5 mlrd. litų, o per ketverius metus jie sugebėjo padidinti „Sodros“ deficitą 9 milijardais litų. Ir tokius rezultatus valdantieji vadina efektingu valdymu…“, – stebėjosi A. Sysas.

Politikas atkreipė dėmesį, kokias dideles pinigų sumas kainavo „Sodros“ paskolų aptarnavimas. Tam reikėjo beveik 1 milijardo litų per metus, o skolintų lėšų poreikis kitais metais sieks beveik 3 milijardus litų. „Didėja palūkanų ir paskolų administravimo sąnaudos. Jeigu šiais metais iš „Sodros“ reikėjo sumokėti bankams 0,5 milijardo litų, tai kitais metais tam jau reikės 643 milijonų litų“, – pastebi A. Sysas. O Valstybės kontrolė jau ne vieną kartą atkreipė dėmesį, jog Valstybiniame socialinio draudimo įstatyme nėra numatyta, kad paskolos būtų mokamos iš draudiminių lėšų. „Valstybė skolinasi, todėl ir skolos turėtų būti mokamos iš valstybės biudžeto“, – sako A. Sysas.

Pasak jo, optimizmo neteikia ir planuojamas užimtumo didėjimas – tik 14 tūkst. darbo vietų per metus, dokumentuose nėra nė žodžio apie darbo užmokesčio didėjimą, todėl nekyla abejonių, kad visų išmokų dydžiai lieka tie patys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!