- Reklama -

D.Kreivys. Seimo archyvo nuotr.

Vakar Vykusiame Šešėlinės Vyriausybės posėdyje buvo svarstomas klausimas dėl siūlomos Vyriausybės šilumos ūkio pertvarkos. Nutarta atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad ši pertvarka, kurią pagal viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ketina įgyvendinti Vyriausybė, kol kas yra labai miglota. Iš to, kas yra skelbiama viešoje erdvėje, akivaizdu, kad Vyriausybės pertvarkos tikslai yra per menki. Planuojamos investicijos gali neatnešti norimo rezultato, o atvirkščiai – dar labiau sustiprinti monopolininko „Ichor“ (buvęs „Rubikonas) vaidmenį Lietuvos šilumos ūkyje.

Šešėlinės Vyriausybės energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad Vyriausybė daug kalba apie šilumos ūkio pertvarką, tačiau kol kas nėra jokių oficialių sprendimų ar dokumentų, tik kalbos viešoje erdvėje, kad ši pertvarka kainuos 1,5 mlrd. litų. Šios lėšos turėtų būti skiriamos biokuro katilų ir biokuro kogeneracinių elektrinių statybai, gyvenamųjų pastatų renovacijai ir monopolinės biokuro rinkos sutvarkymui. Visų šių milžiniškų lėšų tikslas – šilumos kainos sumažinimas vartotojams tik 25 proc. 2015 metų pabaigoje.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad šildymo kainos nuo 2015 m. sumažės 20-25 proc. vien dėl pigesnių dujų, kurios bus tiekiamos dar per XV-osios Vyriausybės inicijuotą ir pradėtą statyti suskystintų gamtinių dujų terminalą. Tuo tarpu „Ichor“, kuris Lietuvoje valdo daugiausiai šiluminių katilinių, yra monopolizavęs biokuro rinką bei aktyviai dalyvauja gyvenamųjų namų renovacijos procese. Todėl nenuostabu, kad šis juridinis asmuo, kuriam pagal Premjero deklaruojamą veiksmų planą, tikėtina, atiteks didžioji dalis Vyriausybės šiai šilumos ūkio pertvarkai planuojamų skirti milijardų, deda dideles viltis tokių Vyriausybės planų įgyvendinimui. Tai kelia didelių abejonių dėl Vyriausybės deklaruotų iniciatyvų demonopolizuoti biokuro rinką, kurioje ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ne kartą yra pareiškusi pasigendanti konkurencijos ir priežiūros, bei politinės valios tai įgyvendinti“, – teigė Šešėlinis energetikos ministras D. Kreivys.

Šiuo metu nėra pateikta jokios informacijos apie numatomų įrengti biokuro kogeneracinių elektrinių kiekį, jų elektrinę galią bei šilumos katilų galią. Pasak D. Kreivio, sunku vertinti šių Vyriausybės pateiktų neapibrėžtų teiginių realumą kaip rimtą programą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!