- Reklama -

Ignalinos krašto muziejuje vyko šventinis renginys „Kalėdinė nuotaika karpiniuose, žodžiuose ir dainose"
Ignalinos krašto muziejuje vyko šventinis renginys „Kalėdinė nuotaika karpiniuose, žodžiuose ir dainose"
Ignalinos krašto muziejuje vyko šventinis renginys „Kalėdinė nuotaika karpiniuose, žodžiuose ir dainose"
Ignalinos krašto muziejuje vyko šventinis renginys „Kalėdinė nuotaika karpiniuose, žodžiuose ir dainose".

Gruodžio 15 d. Ignalinos krašto muziejuje surengtas labai šviesus ir šiltas, etnografinių regionų metams skirtas renginys „Kalėdinė nuotaika karpiniuose, žodžiuose ir dainose”. Pristatytos Utenos krašto tautodailininkų karpinių ir skulptoriaus Gedimimo Žuklio medalių parodos. Turtingą ir adventiškai šviesią programą dovanojo įvairių konkursų nominantė, tautosakos ir etnografijos puoselėtoja, Tverečiaus krašto dvasinės kultūros židiniu vadinama Didžiasalio „Ryto“ gimnazija. Mokiniai ir mokytojai pristatė Tverečiaus krašto istoriją, tautosaką, papročius, gimnazijos veiklą, tradicijas, pasiekimus ir muziejų.

Pradėta nuo ryčiausio Lietuvos krašto istorijos, kuri atsiskleidė virtualioje kelionėje, per nuotraukas, pasakojimus, dainas, legendas. Aplankytas Tverečius, Didžiasalis, etnografiniai Kukutėlių, Katinautiškės kaimai, Lietuvos nepriklausomybės akto signataro profesoriaus Česlovo Kudabos gimtinė – Vaicekavas, dainų karalienės Kristinos Skrebutėnienės gimtieji Sekonai, nepriklausomos Lietuvos vyriausybės vadovo Augustino Voldemaro – Dysnos, tylūs Lazinkų ir Rimaldiškės ir kiti pasienio kaimai.

Prisimintos gimnazijoje vykę renginiai, šventės, garsiosios etnografinės vakaronės. Tverečiaus krašto istorija perteikta dainomis. Kartu su mokiniais jas atliko ir mokytojos Aldona Misiūnienė, Nijolė Keraitienė. Skambėjo ir „smūtnos“ karo dainos ir viltingos Kalėdų giesmės. Ypač graži ir jaudinanti gimnazijos mokinių 1982 metais iš Kristinos Skrebutėnienės užrašyta daina „Žalioj girioj“.

Gimnazijos direktorė Elena Sekonienė pasakojo apie muziejaus kūrimą, jo renovavimą ir išplėtimą, dėkojo mokytojams, šiai prasmingai veiklai aukojantiems laiką ir jėgas. Muziejaus ekspozicijos išties turtingos. Tai ir senoji kaimo pirkia, buities daiktai, žymių krašto žmonių atminimas, pirmojo pasaulinio karo eksponatai, tremtinio šviesuolio Juozo Kėkšto daiktai, krašto ir mokyklos istoriniai dokumentai, Tverečiaus ir Dysnos kaimų mokyklų nuotraukų albumai, mokytojų ir mokinių istoriniai, etnografiniai darbai, įvertinti įvairiuose konkursuose. Saugomi ir drožėjo Vaclovo Papšio, tautodailininkės Onos Pivoriūnienės kūriniai.

Pasidžiaugta gimnazijos jaunaisiais talentais. Vienas jų liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis“ nugalėtojas Algirdas Pauliukėnas. Jis taip puikiai tarmiškai paporino humoristinę pasaką apie senį ir bobą, kad nesijuokti negalėjai.

Prisistatymo pabaigoje kalbėta apie tradicinį Kūčių stalą, ant kurio turi būti dvylika „patrovų“. Pasakota, kaip buvo gaminamas aguonų pienas kleckeliams sumerkti, verdamas kisielius („Spalgenų gardžiausias“), kepami bulbiešnikai, o silkės žmonės važiuodavę pirkti net į Vydžius (Baltarusija). Ant stalo būtinai dėdavę virtų pupų, žirnių, riešutų, obuolių. Prie Kūčių stalo sėsdavę ir plotkeles lauždavę tik vienas kito atsiprašę, su visais susitaikę, švaria sąžine.

Gimnazijos mokiniams ir mokytojams už gražų pristatymą ir prasmingą jų veiklą dėkojo ir visiems gražių švenčių linkėjo mero pavaduotojas Gintautas Kindurys.

Na o šis renginys vyko nepaprastoje aplinkoje. Susirinkusieji galėjo džiaugtis ir nuostabiais karpiniais. Juos muziejun suvežė ir tikrą kalėdinę baltą pasaką sukūrė Utenos krašto tautodailininkai (Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė, Milda Andrijauskienė, Giedrė Sudniutė ir Rūta Vanagickienė,Vaida Svigarienė, Miglė Saladžiūtė, Rasa Slesoriūnienė, Gita Juškėnienė, Aušra Būgienė, Lina Paukštienė). Prakartėlės, grojantys ir žaidžiantys angelai, ledo gėlės – visi karpiniai labai įdomūs, meniški. Žvelgdamas į juos tikrai pajunti kalėdinę šviesą ir gerumą. Pats seniausias eksponatas 1964 metų Gitos Juškėnienės karpinys „Metų ratas“.

Taip pat pristatyta skulptoriaus Gedimimo Žuklio medalių ir dekoratyvinių kompozicijų bei grafikės Jolantos Gegelavičiūtės darbai. Gediminas Žuklys ir pats dalyvavo pristatyme, pasakojo apie savo kūrybą, pomėgius. Viso šios parodos – tai puiki dovana ignaliniečiams, čia prieš šventes surasiantiems dvasinio peno akims ir širdžiai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!