- Reklama -

Žlugo planuotos R.Pakso ir V.Uspaskich partijų politinės jungtuvės. KK nuotr.

Pasirodžius informacijai apie tai, kad partija „Tvarka ir Teisingumas“ stabdo derybas dėl jungimosi su Darbo partija, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma šią situaciją vertina kaip smūgį abiejų partijų lyderių – Viktoro Uspaskicho, o ypač Rolando Pakso autoritetui.

„Puikiai žinome, jog abi šios politinės jėgos – tai vieno asmens politinės partijos, o sprendimas jungtis – tai pirmiausia lyderių partijų nariams iš viršaus nuleista iniciatyva, kuriai šių partijų nariai nusprendė aklai nepaklusti“, – teigia Seimo narys J. Razma.

Kita vertus, Darbo partijos pozicijos pasikeitimas gali būti susijęs ir su skandalingąja byla. J. Razma pažymi, jog susikūrus naujai Darbo (leiboristų) partijai, pasikeitė tuometinės Darbo partijos juridinio asmens kodas.

„V. Uspaschicho tikslas pasiektas – pavyko išvengti partijai grėsusios baudžiamosios atsakomybės. O kai tos grėsmės neliko, tai ir nebėra didelių paskatų jungtis su tvarkiečiais“, – teigia J. Razma. – Keista, jog R. Paksas nevykusį derybų su Darbo partija laikotarpį vertina kaip „partijos išsigryninimą“. Susiklosčiusi situacija yra labiau panaši į partijos „Tvarka ir Teisingumas“ pralaimėjimą, kuris gali reikšti ir kai ką daugiau – šios politinės jėgos pabaigos pradžią.“

Pasak parlamentaro, tikėtina, jog pakirstas lyderio autoritetas, susilpnėjusi partinė struktūra, „trečiojo brolio“ vieta valdančiojoje koalicijoje ilgainiui partijai „Tvarka ir Teisingumas“ gresia išstūmimu iš Lietuvos politinio žemėlapio.

„Esant dabartinei situacijai, R.Paksas galutinai prarado ir svertus derybų procese, ir apsunkino galimybes vėl varžytis dėl Lietuvos Respublikos prezidento posto“, – pažymi Seimo narys J. Razma.

Besiklostanti padėtis ilgainiui gali komplikuoti ir Vyriausybės darbą. Anot TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojo, nors iš pirmo žvilgsnio situacija palanki socialdemokratams, ši Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir Teisingumas“ santykių krizė gali komplikuoti Vyriausybės darbą, nes partijos dar įnirtingiau kovos dėl savo vietos po saule.

„Jau dabar Seime regime vis daugiau valdančių partijų atstovų iniciatyvų, neatitinkančių Vyriausybės pozicijos, galinčių daryti esminį poveikį viešiesiems finansams. Artėjant savivaldos ir Europos Parlamento rinkimams, nuolat besiblaškančiam Ministrui Pirmininkui sukontroliuoti situaciją gali būti dar sudėtingiau“, – prognozuoja J. Razma.

Kita vertus, dabartinė situacija – tai galimybė tiems partijos „Tvarka ir Teisingumas“ nariams ir rėmėjams, kurie nuoširdžiai vadovaujasi krikščioniškomis ir tautinėmis vertybėmis, atsinaujinti, savo gretose rasti naujų lyderių ir taip ištrūkti iš populistinių partijų bloko. Tai leistų sustiprinti dešinįjį politinį spektrą ir netgi telktis į bendrą darbą su kitomis dešiniosiomis politinėmis jėgomis.

„Neabejojame, jog partijos „Tvarka ir Teisingumas“ rėmėjų gretose yra nuoširdžiai krikščioniškas ir tautines vertybes puoselėjančių narių, kurių tikrai negali tenkinti partijos vieta Lietuvos politinėje sistemoje ir dabartinė partijos raidos perspektyva“, – teigia J. Razma.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!