- Reklama -

Seimo narys K.Daukšys. KK nuotr.

Siekdama subalansuoti kitų metų biudžetą ir rasti lėšų kai kurioms „skylėms užkamšyti“, Finansų ministerija pasiūlė naikinti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui ir karštam vandeniui. Tai esą leistų valstybės piniginėje sutaupyti apie 70 mln. Lt.

Praėjusią savaitę Seime tvirtinant 2015 m. biudžetą, parlamentarai neišdrįso PVM lengvatos nubraukti iš karto. Nutarta, kad ji dar galios iki kitų metų liepos 1 d.

Seimo Energetikos komisijos vadovas, Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys siūlė, kad PVM lengvata šildymui ir karštam vandeniui vis dėlto galiotų iki 2016 m. pabaigos.

Seimas atmetė tokį pasiūlymą. Tam nepritarę parlamentarai, o ypač — opozicija, aiškino esą tomis lengvatomis pasinaudoja ir tie, kas už šilumą iš tikrųjų gali susimokėti pilną kainą.

„Tie, kas už šilumą gali susimokėti pilną kainą, gyvena privačiuose namuose ir tikrai neskursta. Labiausiai PVM lengvatos už šilumą naikinimas paliestų vidutines algas gaunančius ir gyvenančius daugiabučiuose namuose žmones. Taip pat apmaudu, kad tie, kas prieštaravo mano pasiūlymui, nepasakė ir visos tiesos, kur bei kiek brangs šiluma, kai nebegalios PVM lengvata“, — kalbėjo Seimo Darbo partijos frakcijos narys K. Daukšys.

Jo turimais paskaičiavimais, labiausiai šiluma ir karštas vanduo brangs tuose miestuose, kuriuose katilinės jau naudoja biokurą, o ne dujas.

Maždaug 10 proc. sąskaitos padidės Birštone, Švenčionyse, Ignalinoje, Kaišiadoryse, Kretingoje, Lazdijuose, Biržuose, Kazlų Rūdoje, Kelmėje, Mažeikiuose, Molėtuose, Pakruojyje, Plungėje, Radviliškyje, Raseiniuose, Skuode, Šilalėje, Šilutėje, Širvintose, Tauragėje, Utenoje ir Varėnoje.

Kadangi dujos nuo šių metų liepos 1 d. Lietuvoje atpigo, tai nuo 2015 m. liepos 1 d. panaikinus PVM lengvatą, šiluma 6 proc. pabrangs tuose miestuose, kur katilinės kūrenamos ir dujomis, ir biokuru.

Tokias katilines turi Kaunas, Klaipėda, Panevėžys, Akmenė, Joniškis, Jonava, Alytus, Druskininkai, Marijampolė, Palanga, Telšiai, Vilkaviškis, Šakiai ir Šiauliai.

Jei PVM lengvata būtų išlikusi, labiausiai tai būtų pajutę Vilniaus, Anykščių, Elektrėnų, Prienų, Trakų, Šalčininkų ir Visagino gyventojai, nes jų miestuose katilinės kūrenamos tik dujomis. Šiemet atpigusios dujos sąskaitas už šilumą būtų galėjusios sumažinti bent 12 proc.

Dabar gi nuo kitų metų liepos 1 d. šių miestų gyventojai gaus vos 2 proc. mažesnes sąskaitas.

„Gal taupymui vis dėlto reikėtų ieškoti kitų sričių, nes, įsivedus eurą, vidutines pajamas turintys žmonės kurį laiką tikrai jausis nesaugiai, o padidėję sąskaitos už šildymą juos priverstų jaustis dar labiau pažeidžiamiems“, — svarstė K. Daukšys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!