- Reklama -

Prezidentūros archyvo nuotr.

Pirmojo oficialaus vizito į Kazachstano Respubliką išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Kazachstano Prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, aptarė ekonominio, politinio, kultūrinio bendradarbiavimo bei verslo ryšių stiprinimo galimybes, branduolinės saugos klausimus.

Lietuvos ir Kazachstano Prezidentai paskelbė bendrą pareiškimą dėl šalių politinio, ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo bei dvišalių santykių stiprinimo. Po prezidentų susitikimo pasirašytos 3 dvišalio bendradarbiavimo sutartys. Prezidentės vizito metu bus įsteigta ir Lietuvos – Kazachstano verslo taryba.

„Minime dvišalių santykių dvidešimtmetį, tačiau ekonominis bendradarbiavimas tik dabar įgauna pagreitį. Kazachstanas – svarbus Lietuvai partneris Vidurinėje Azijoje. Intensyvėjantys ekonominiai ir verslo kontaktai su Kazachstanu – abipusė ekonominė nauda mūsų šalių žmonėms”, – pabrėžia Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, Kazachstanas turi ambicingų vystymosi planų ir Lietuva gali aktyviai prisidėti prie jų įgyvendinimo. Lietuvos kompanijų patirtis laukiama įvairiose Kazachstano ūkio srityse. Intensyvėja dvišaliai verslo ryšiai transporto ir logistikos, verslo inovacijų sektoriuose. Lietuva yra pasirengusi investuoti į Kazachstano telekomunikacinės rinkos modernizavimo, statybų ir urbanistikos, alternatyviosios energetikos projektus, taip pat į maisto pramonę. Lietuvos architektai jau suprojektavo 2 teatrus Astanoje.

Prezidentės vizito metu pasirašyti trys susitarimai atvers naujas galimybes šalių bendradarbiavimui žemės ūkio, švietimo, kultūros ir mokslo bei teisėsaugos srityse. Šie susitarimai sustiprins Lietuvos ir Kazahcstano kultūrinius ryšius, paskatins studentų ir mokslininkų mainus, užtikrins etninių kultūrų plėtrą.

Susitarimas dėl readmisijos, nustatantis asmenų, nelegaliai esančių priimančiojoje šalyje išsiuntimo taisykles, palengvins kovą su nelegalia migracija, o bendradarbiavimas žemės ūkio srityje atvers naujas galimybes prekybai maisto produktais, apsikeitimui patirtimi augalininkystės ir gyvulininkystės, veterinarijos, maisto ir perdirbimo pramonės srityse.

Dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas Prezidentė aptars ir su Kazachstano Parlamento žemųjų rūmų pirmininku Uralu Muchamedžanovu bei Ministru Pirmininku Karimu Masimovu. Rytoj šalies vadovė atidarys Lietuvos – Kazachstano verslo forumą, kuriame bus įkurta Lietuvos ir Kazachstano verslo taryba, taip pat susitiks su lietuvių bendruomene ir atidengs Lietuvos tremtiniams skirtą paminklą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!