- Reklama -

Seimo kanceliarijos nuotr.

Šeštadienį po Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Irano Islamo Respublika grupės delegacijos susitikimo su Irano parlamentinės draugystės grupės pirmininku Vahidu Ahmadžiu (Vahid Ahmadi) pabrėžtas atsiradusio dialogo poreikis bei abiejų valstybių bendradarbiavimo potencialas įvairiose srityse.

Seimo narių delegacijos vizitas Irane – pirmas Lietuvos parlamento atstovų apsilankymas valstybėje, su kuria diplomatiniai santykiai užmegzti dar 1930 m., kai buvo sudaryta dvišalė draugystės sutartis. Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Irano Islamo Respublika grupės pirmininko Mečislovo Zasčiurinsko žodžiais, tikimasi, kad šis vizitas paspartins ne tik kultūrinius ir politinius, bet ir ekonominius abiejų valstybių santykius.

„Džiaugiamės šylančiais Irano santykiais su Europos Sąjunga. Mūsų principinė pozicija ­– bendradarbiauti. Tam matome labai plačias galimybes. Iranas – turtinga įvairiais aspektais šalis. Tai spalvingos istorijos ir išskirtinio kultūrinio identiteto šalis. Lietuvai svarbūs kultūriniai ryšiai su šia valstybe, tačiau ne mažiau svarbus ir reikalingas bendradarbiavimas studentų mainų ir turizmo srityse. Lietuva – Europos Sąjungos narė, todėl galime bendradarbiauti su Iranu kaip ES valstybė žemės ūkio srityje. Rengiame dviejų metų bendradarbiavimo susitarimą. Šis Seimo delegacijos vizitas labai reikalingas plėtojant ir tvirtinant Lietuvos ir Irano tarpparlamentinių ryšių grupių bendradarbiavimą“, – sakė M. Zasčiurinskas.

Parlamentinių grupių susitikimo metu šeštadienį aptartos galimybės stiprinti bendradarbiavimą ekonomikos, švietimo ir kultūros srityse. Pažymėta, kad būtų malonu matyti Iraną, labiau atsiveriantį tarptautinei bendruomenei, leidžiantį pažinti savo kultūrą ir tradicijas. Akcentuota, kad turizmo sritis – perspektyvi bendradarbiavimo galimybė. Irano studentai pakviesti atidžiau įvertinti studijų Lietuvos aukštosiose mokyklose galimybes. Susitikimo metu paliesta ir įtempta politinė padėtis Irane bei situacija Ukrainoje. Pabrėžta būtinybė užtikrinti žmogaus teises.

„Tarptautinės bendruomenės siekiamybė – saugumas ir stabilumas Vidurio Rytuose, todėl sveikiname siekį ir veiksmus aktyviau įsitraukti į branduolinės programos derybas“, – komentavo Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Irano Islamo Respublika grupės pirmininkas. Jo teigimu, pasibaigus vizitui tikimasi, kad abiejų šalių verslininkai, taip pat mokslininkai įžvelgs bendradarbiavimo su Iranu perspektyvą ir domėsis įvairiomis galimybėmis.

Seimo narių delegacijai vadovauja Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!