- Reklama -

Seimo narys Povilas Gylys. KK nuotr.

Seimo narys prof. Povilas Gylys kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministeriją bei į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dėl vaiko teisių ir Lietuvos Respublikos piliečių, gyvenančių užsienio valstybėse, teisių gynimo.

Lietuvos Respublikos Seimo nariai gavo informaciją, jog Švedijoje yra sulaikytas nepilnametis Lietuvos Respublikos pilietis G.B. Šį pilietį (nepilnametį vaiką) Norvegijos vaiko teisių tarnyba paėmė iš šioje šalyje gyvenančių jo tėvų ir perdavė laikinai Norvegijos piliečių globai. Turimais duomenimis, G.B. motinai Gražinai Leščinskienei teisės į vaiką nėra apribotos nei Lietuvoje, nei Norvegijos Karalystėje.

Siekdami susigrąžinti vaiką, G.B. tėvai savavališkai paėmė jį iš laikinųjų globėjų be Norvegijos vaiko teisių tarnybos žinios. Todėl šiuo metu Švedijoje bus sprendžiamas G.B. sugrąžinimo klausimas jo laikiniesiems globėjams (Norvegijos piliečiams). Nėra abejonių, kad Lietuvos valstybė privalo aktyviai dalyvauti siekiant nepilnamečio vaiko (Lietuvos piliečio) sugrąžinimo jo biologinei motinai (Lietuvos pilietei), kurios teisių į vaiką nėra apriboję nei Lietuvos, nei Norvegijos Karalystės teismai.

Paklausime minėtoms institucijoms teigiama, kad Lietuvos valstybės institucijos pagal LR Konstitucijos 13 str. nuostatas turi pareigą atstovauti savo piliečiams užsienyje ir ginti jų interesus bei teises pagal savo kompetenciją, t.y. pirmiausia turi prievolę teikti minėtiems piliečiams visokeriopą teisinę pagalbą.

Atsižvelgiant į tai, jog tokių atvejų yra ne vienas, kreipimusi prašoma pateikti informaciją apie paramą analogiškoje situacijoje užsienio valstybėse gyvenančioms Lietuvos Respublikos piliečių šeimoms, kad vaikai galėtų gyventi kartu su tėvais, o pastarieji galėtų realizuoti LR Konstitucijos 38 str. įtvirtintą ”tėvų teisę ir pareigą auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, iki pilnametystės juos išlaikyti”.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!