- Reklama -
Prezidentė susitiko su Prancūzijos šalies vadovu François Hollande'u (Nuotr. Dž. G. Barysaitės)
Prezidentė susitiko su Prancūzijos šalies vadovu François Hollande'u (Nuotr. Dž. G. Barysaitės)
Prezidentė susitiko su Prancūzijos šalies vadovu François Hollande'u (Nuotr. Dž. G. Barysaitės)
Prezidentė susitiko su Prancūzijos šalies vadovu François Hollande'u (Nuotr. Dž. G. Barysaitės)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su darbo vizitu lankėsi Paryžiuje, kur susitiko su Prancūzijos Prezidentu François Hollande‘u ir aptarė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai darbotvarkę, bendradarbiavimą NATO ir ES, taip pat Europos ekonomikos augimui ir saugumui svarbius klausimus. Šalies vadovė padėkojo Prancūzijai už paramą Lietuvai rengiantis pirmajam pirmininkavimui ES Tarybai.

„Prancūzija jau ketverius metus yra strateginė Lietuvos partnerė. Tarp mūsų šalių vyksta intensyvus bendradarbiavimas energetikos, gynybos, verslo, kultūros srityse. Džiaugiuosi, kad kartu sieksime ne tik mūsų šalims, bet ir visai Europai svarbių tikslų, kurie numatyti Lietuvos pirmininkavimo darbotvarkėje”, – sako Prezidentė.

Prancūzija šiuo metu vykdo NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, dalyvauja Lietuvoje įsteigtame NATO Energetinio saugumo centre, prancūzų verslo investicijų daugėja mūsų šalyje. Lietuva ir Prancūzija bendradarbiauja ne tik dvišaliame, bet ir europiniame bei tarptautiniame lygmenyje – Prancūzija prisidėjo prie Lietuvos siekio pradėti derybas dėl narystės Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijoje (EPBO).

Abi šalys palaiko bendros ES vidaus energetikos rinkos kūrimą, pasisako už Europos energetinių salų panaikinimą, spartesnį III ES energetikos paketo įgyvendinimą. Tai svarbu Europai siekiant konkurencingų energetinių kainų. Lietuvos pirmininkavimo metu Vilniuje vyks ES vidaus energijos rinkos užbaigimo konferencija, kurioje bus patvirtintas Europai svarbiausių energetinių projektų sąrašas.

Šalių pozicijos sutampa ir dėl bendrų saugumo reikalavimų visoms Europoje statomoms atominėms elektrinėms ir dėl branduolinio nusiginklavimo.

Pasak Prezidentės, ekonomiškai stipri, finansiškai stabili ir atvira Europa – bendras šalių interesas. Prioritetinį dėmesį Lietuva ir Prancūzija skiria užimtumo klausimams. Darbo vietų kūrimas – pirmaeilis uždavinys ir nacionaliniu, ir europiniu lygmeniu. Todėl Lietuvos pirmininkavimo metu ypatingas dėmesys bus skiriamas jaunimo įsidarbinimo galimybėms.

Prezidentai taip pat aptarė informacinio ir kibernetinio saugumo klausimus, bendros ES skaitmeninės rinkos įsikūrimo ir inovacijų plėtros svarbą. Rudenį Lietuvoje vyks ES mokslinių tyrimų ir inovacijų renginys, kuriame dalyvaus 4000 IT ir kitų sričių ekspertų iš viso pasaulio.

Prezidentė pakvietė Prancūzijos vadovą į vieną pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo renginių – Vilniaus viršūnių susitikimą, vyksiantį lapkritį. Prezidentai aptarė pasiruošimą Vilniaus viršūnių susitikimui, kuriame tikimasi pasiekti svarbių sprendimų priartinant Rytų partnerystės šalių regioną prie ES – planuojama pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis su Ukraina, užbaigti derybas ir parafuoti susitarimus su Moldova, Gruzija ir Armėnija.

Lietuvos ir Prancūzijos vadovai taip pat aptarė galimybes paspartinti visų ES šalių sutarimą dėl kovos su mokesčių vengimu ir sukčiavimu, Bankų sąjungos sukūrimo, Ekonominės ir Pinigų sąjungos stiprinimo, daugiamečio ES biudžeto įgyvendinimo. Tai svarbu finansiniam Europos stabilumui ir patikimumui įtvirtinti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!