- Reklama -

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Šiandien Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius priėmė į Lietuvą atvykusį dujų koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininką Aleksejų Millerį, kuris pristatė „Gazprom“ poziciją dėl investicinių, komercinių ir dujų tranzito klausimų.

Nuo 2010 m. Vakarų Europos šalys ir Latvija už dujas mokėjo mažesnėmis kainomis, tuo tarpu dėl konservatorių ir liberalų Vyriausybės vykdytos politikos Lietuvai jos išliko nepakitusios ir susietos su didėjančia naftos ir dyzelino kaina. Ekspertų skaičiavimais, vertinant dujų kainų dinamiką per minėtą laikotarpį Lietuva palyginti su Latvija už dujas permokėjo apie 2,6 mlrd. litų, o su Vokietija – apie 700 mln. litų. Dėl tokios kainodaros sąskaitų už šildymą našta gulė ant Lietuvos gyventojų pečių, didėjo verslo kaštai, o valstybės konkurencingumas mažėjo.

Ši Vyriausybė dar balandžio mėnesį įpareigojo Lietuvos derybų grupę pradėti derėtis su „Gazprom“ dėl visų neišspręstų klausimų, tarp jų ir mažesnės dujų kainos Lietuvai. Derybos vyko Trečiojo Europos Sąjungos (ES) energetikos paketo rėmuose.

„Susitikime vyko diskusija dėl daugelio Lietuvai aktualių klausimų. Mes siekiame naujos dujų kainos formulės, atspindinčios pasikeitusią situaciją rinkoje. Sutarta, kad savo poziciją dujų koncernas pateiks raštu, tuomet pasiūlymus detaliai turėtų išnagrinėti Lietuvos derybinė darbo grupė“, – po susitikimo sakė Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Lietuvos Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad per visą iki šiol vykusių derybų procesą buvo laikomasi europinių ir Lietuvoje galiojančių teisės aktų, nuolat konsultuotasi.

Susitikime taip pat kalbėta apie tranzitą į Kaliningradą, tai, kad Lietuva užtikrina stabilų ir patikimą dujų tranzitą. Savo ruožtu komercinė tranzito sutartis turėtų būti sudaryta tarp kompanijų „Amber Grid“ bei „Gazprom“ ir atitikti ES teisę.

„Teisiniai ginčai su „Gazprom“ nebus nutraukti, kol visi klausimai nebus kompleksiškai išspręsti. Šiandien įvykusį pokalbį vertinu kaip konstruktyvių derybų teigiamą rezultatą. Šis susitikimas neturės įtakos nei Trečiojo ES energetikos paketo, nei atskirų strateginių projektų įgyvendinimui Lietuvoje“, – teigė Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

LRV inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!