- Reklama -

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Šiandien Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius stebėjo Pamario Dravsko poligone Lenkijoje vykstančias NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybas „Steadfast Jazz 2013“.

Spalio 29 d. – lapkričio 8 dienomis Baltijos šalyse ir Lenkijoje vykstančių NATO pratybų metu treniruojamas ir vertinamas NATO greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas reaguoti į tarptautines krizes, taip pat vykdyti kolektyvinės gynybos užduotis. Lenkijoje Lietuvos premjeras turėjo galimybę stebėti lauko taktines bei šaudymo pratybas.

„Lietuvos gynyba grindžiama bendrais veiksmais su sąjungininkais, džiaugiamės, kad pirmą kartą tokio didelio mąsto pratybos vyksta mūsų regione. Šiose pratybose pasitikriname galimybes priimti NATO pastiprinimą Baltijos šalių pratybose „Baltijos šeimininkas“ ir gynybinius gebėjimus veikiant su kitais Aljanso kariais“, – teigė premjeras.

Pratybose dalyvauja NATO greitojo reagavimo pajėgos, kurios krizės atveju būtų pirmosios, pasiųstos į regioną suvaldyti situaciją. Svarbu pažymėti, kad pratybose dalyvauja ne tik štabai, bet ir koviniai vienetai. Tokio masto NATO pratybų nebuvo nuo 2006 m. Tai puiki proga mūsų kariams įgauti daugiau patirties veikiant su Aljanso pajėgomis ir kartu užtikrinant šalies gynybą. Pratybose Lietuvai atstovauja apie 300 karių, kurie dislokuoti skirtingose pratybų vietose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje. Lenkijos Pamario Dravsko poligone Lietuvos karių kuopą sudaro 140 karių.

Lietuvos Vyriausybės vadovas įsitikinęs, šios pratybos yra puikus įrodymas, kad Aljansas atsakingai vertina įsipareigojimus ginti Baltijos šalis ir Lenkiją nuo bet kokių išorės grėsmių, be to pademonstruota ir mūsų integracija į Aljansą.

„Pratybos „Steadfast Jazz“ yra atviros ir skaidrios partneriams. Tokiomis pratybomis siekiama didinti Aljanso gebėjimą efektyviai veikti drauge. Pastarąjį dešimtmetį NATO, o kartu ir Lietuva, daug dėmesio skyrė operacijoms už Aljanso ribų, ypač Afganistanui. Šiomis pratybomis pradedamas naujas etapas, kurio metu daugiau dėmesio bus skiriama pratyboms kolektyvinei gynybai“, – teigė Ministras Pirmininkas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!