- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su lietuvių tremties vietas ir kapines Sibire tvarkančiais projekto „Misija Sibiras” ir bendrijos „Lemtis” atstovais bei Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos mokiniais. Minint Europos dieną stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio dieną šalies vadovė diskutavo apie pilietiškumo ugdymą ir istorinės atminties išsaugojimo svarbą.

„Ypatingų mūsų visų pastangų reikia ne tik laisvei apginti, bet ir jos istorinei atminčiai išsaugoti. Kol bus gyva tautos istorija, tol turėsime nepriklausomą valstybę. Todėl puoselėkime, domėkimės ir saugokime ją, kad galėtumėme mūsų tautos istorinę atmintį perduoti visoms ateities kartoms,” – sakė šalies vadovė.

Gyvai prisiliesti prie istorijos ir nuveikti konkrečius darbus, pasak Prezidentės, gali kiekvienas iš mūsų. Tai galima padaryti ir savo mieste ar miestelyje tvarkant ir prižiūrint tremtinių, politinių kalinių, laisvės kovotojų, nepriklausomybės savanorių ir kitų reikšmingų Lietuvos istorijai asmenybių kapus. Šalies vadovė pabrėžė, kad kuo daugiau jaunų ir pilietiškų žmonių prisijungs prie tokių iniciatyvų, tuo ilgiau Lietuvos istorija išliks gyva.

Susitikime, taip pat dalyvavo „Misija Sibiras 2009″ dalyvis aktyviai prie savanoriškos veiklos prisidedantis ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai” medaliu apdovanotas Gabrielius Liaudanskas – Svaras, „Misijos Sibiras” ambasadorius, aktyvus Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys ir muzikos grupės „ANTIS” lyderis Algirdas Kaušpėdas bei viena iš Baltijos kelio organizatorių, Persitvarkymo Sąjūdžio aktyvistė, Angonita Rupšytė.

Jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektas „Misija Sibiras” įgyvendinamas nuo 2006 metų. Vedami šios iniciatyvos į Rusijos Federaciją, Kazachstano ir Tadžikistano Respublikas išvyko jau 12 jaunimo ekspedicijų, sutvarkė apie 100 lietuviškų kapinių.

Prieš 23 metus įkurta bendrija „Lemtis” organizavo 41 ekspediciją ir aplankė apie 80 procentų visų išlikusių tremties vietų. Bendrijos nariai nukeliavo per 360 000 kilometrų ir aplankė daugiau kaip 600 tremties vietų, sutvarkė per 360 kapų ir kapaviečių.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!