- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė. lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo Seimui į rudens sesijos darbotvarkę įtraukti 15 jos inicijuotų įstatymų pataisų ir 3 pakartotiniam svarstymui grąžintus įstatymus.

Politinės Seimo valios laukia jaunimo įsidarbinimui, kovai su neteisėtu praturtėjimu, skaidresniam teismų darbui ir pilietiniam žmonių aktyvumui svarbūs Prezidentės pasiūlymai.

Prezidentės inicijuotos Užimtumo rėmimo ir lydimųjų įstatymų pataisos sudarys galimybes studentams savarankiškai be jokių tarpininkų atlikti praktiką, įgyti reikiamos darbo patirties ir lengviau susirasti pirmąjį darbą. Šiuo metu galimybę atlikti praktiką jaunimas turi tik tose įmonėse ar įstaigose, su kuriomis mokslo įstaiga yra pasirašiusi trišalę sutartį.

Prasidėjus realiai kovai su neteisėtu praturtėjimu, išaiškėjo įstatymų spragos, kurios trukdo įrodyti neteisėto praturtėjimo atvejus. Praktika rodo, kad nusikalstamu būdu praturtėję asmenys išvengia bausmės, pateikę fiktyvius skolos raštelius ar kitus dokumentus. Todėl šalies vadovė Seimui pateikė įstatymų pataisas, kuriomis siūlo 50 tūkst. litų viršijančius finansinius sandorius tvirtinti notarui.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo pataisomis siūloma skaidrinti valstybės tarnybą. Prezidentė siūlo, kad visų valstybės tarnyboje dirbančių asmenų, politinių partijų pirmininkų ir jų pavaduotojų, valstybės politikų, visuomeninių konsultantų, padėjėjų, patarėjų privačių interesų deklaracijų duomenys ir sandoriai būtų skelbiami viešai.

Prezidentės pateiktomis Seimo rinkimų įstatymo pataisomis siūloma naikinti kandidatams į Seimą taikomą teisinę neliečiamybę ir šalinti juos iš rinkimų iškart, kai nustatomi padaryti pažeidimai. Šios, politinės sistemos skaidrinimui svarbios pataisos Seimui pateiktos dar pernai rudenį.

Ypatingą dėmesį šalies vadovė skiria ir teismų veiklai. Prezidentės pateiktos Teismų įstatymo pataisos užtikrins efektyvesnį aukštesnės instancijos teismų darbą ir kompetenciją. Šalies vadovė taip pat siūlo į Teisėjų garbės teismo sudėtį įtraukti visuomenės atstovus. Prezidentės teigimu, pasitikėjimas teisėjais bus užtikrintas tik tuomet, kai visuomenė pati dalyvaus teisėjų elgesio vertinime.

Seimo apsisprendimo laukia ir LR baudžiamo proceso kodekso įstatymo pataisos, kurių tikslas – užkirsti kelią baudžiamųjų bylų vilkinimui teismuose.

Prezidentės iniciatyva parengtas Nevyriausybinių organizacijų įstatymas prisidės prie šalies gyventojų pilietiškumo ir savanorystės skatinimo, sudarys galimybes žmonėms aktyviau dalyvauti valstybės kūrime.

Pakartotiniam Seimo svarstymui grąžinti Valstybės ir savivaldybės įmonių, Konkurencijos bei Pridėtinės vertės mokesčio įstatymų pakeitimo projektai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!