- Reklama -

Lietuvos Prezidentė lankėsi Moldovoje. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Moldovos Parlamento Pirmininku, laikinai einančiu Prezidento pareigas, Marianu Lupu ir Ministru Pirmininku Vladu Filatu aptarė dvišalius santykius, Moldovos ir ES bendradarbiavimą, šios valstybės pažangą vykdant svarbias struktūrines vidaus reformas, galimybes spręsti užsitęsusį Padnestrės konfliktą.

Šalies vadovė pabrėžė, jog europietiška, demokratinė Rytų kaimynystės raida, taikus ir saugus regionas yra Lietuvos ir visos Europos interesas.

Pasak Prezidentės, europinės integracijos kelią pasirinkusi Moldova pradėjo vykdyti valstybės bei jos žmonių gerovei užtikrinti būtinas reformas, tačiau užsitęsusi konstitucinė krizė ir vidaus nesutarimai, įšaldytas Padnestrės konfliktas stabdo šių reformų įgyvendinimą.

„Europa atveria Moldovai duris, tačiau Moldova pati turi pro jas įeiti. Labai svarbu, kad būtų užtikrintas politinis stabilumas, kad visos Moldovos politinės partijos ir šios šalies žmonės paremtų pasirinktą europinės integracijos kryptį ir nebūtų lėtinamas svarbių reformų įgyvendinimo tempas”, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Valstybės vadovė teigia, jog Lietuva Moldovoje vertinama kaip patikima partnerė, kuri yra pasirengusi padėti. Šio vizito tikslas – paremti Moldovos europinę kryptį ir įtikinti jos lyderius panaikinti iškilusias kliūtis.

Prezidentės teigimu, spartesnė teisėtvarkos, policijos, muitinių pertvarka, kova su korupcija ir verslo aplinkos gerinimas užtikrintų stabilumą šalyje ir atvertų naujas Lietuvos ir Moldovos ekonominio bendradarbiavimo galimybes, paskatintų derybas dėl laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga.

Lietuva jau padėjo Moldovai įgyvendinti prekių sertifikavimo sistemą muitinėje, suderinti veterinarijos standartus su ES normomis. Dėl šių projektų atsivėrė galimybės Moldovos pieno produktus eksportuoti į ES. Lietuva toliau padeda vykdyti bendradarbiavimo projektą augalinės kilmės produktų sertifikavimo, muitinės reformavimo, ekologinės žemdirbystės, sanitarijos srityse. Lietuvos ekspertai padeda reformuoti šalies teisinę sistemą.

Pasak šalies vadovės, ekonominio bendradarbiavimo stiprinimui pasitarnaus ir Lietuvos ekspertų parengtas projektas atnaujinti krovinių gabenimą geležinkeliais per Padnestrę, kuris turės ekonominės naudos abiem valstybėms ir padidins krovinių pervežimą „Vikingo” konteineriniu traukiniu.

Moldovos premjeras informavo Lietuvos vadovę, jog šių metų rudenį su verslininkų delegacija rengiasi apsilankyti Vilniuje, kad paskatintų tarpusavio ryšius tarp abiejų šalių verslo bendruomenių.

ESBO pirmininkaujanti Lietuva ypatingą dėmesį skiria įšaldytiems konfliktams. Prezidentės teigimu, Padnestrės konfliktas stabdo sėkmingą Moldovos raidą, daro neigiamą įtaką valstybės ir jos žmonių gerovei. Ieškant sprendimo būdų abi konfliktuojančios pusės privalo demonstruoti geranoriškumą, konstruktyvumą ir įgyvendinti pasitikėjimą stiprinančias priemones – atkurti telefono ryšį, panaikinti vidines muitines, kurios sudaro kliūtis ekonominiam vystymuisi. Lietuva remia Moldovos siekį, kad rudenį būtų atnaujintos formalios derybos dėl Padnestrės konflikto sureguliavimo.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!