- Reklama -
KK nuotr.

LIETUVOS PILIETI, NEBALSUOK REFERENDUME „PRIEŠ“ VISAGINO ATOMINĘ ELEKTRINĘ!

ŽINOK, KAD TAVO BALSAS „PRIEŠ“ REIKŠTŲ PARAMĄ PRIE PAT LIETUVOS SIENOS RUSIJOS STATOMAI DVIGUBAI GALINGESNEI ATOMINEI ELEKTRINEI.

Kodėl Lietuvai naudinga turėti savo atominę elektrinę:

Todėl, kad milijardai litų, mokami už dujų ir elektros energijos importą lemia neigiamą užsienio prekybos balansą ir stabdo šalies gerovės kilimą.

Nauja Visagino atominė elektrinė iki minimumo sumažins didžiausią Europoje (apie 80%) Lietuvos priklausomybę nuo elektros energijos importo ir atpalaiduos Lietuvą nuo kasmet Rusijai mokamos milijardinės už importuojamą elektros energiją naštos.

Visagino atominės elektrinės statybos reikalingumas buvo įtvirtintas socialdemokratų daugumos Seime ir jų sudarytos Vyriausybės dar 2007 m. patvirtintoje Lietuvos nacionalinėje energetikos strategijoje ir Atominės elektrinės įstatyme. Elektrinės projektas yra euro-integracinis: elektrinė sinchroniškai veiks kontinentinės Europos elektros dažnių sistemoje, o jos gaminama elektra bus konkurencinga vientisoje ir skaidrioje Europos Sąjungos elektros rinkoje.

VAE projektas atitiks pačius griežčiausius saugumo standartus. VAE statyboje bus užtikrinama japoniškų darbų kokybė.

Visagino atominę elektrinę finansuos ir statys projekto partnerių – Estijos, Latvijos ir Japonijos, tikėtina, ir Lenkijos energetikos įmonės iš nuosavų lėšų, iš dalies pasinaudodamos kreditais.

Visagino atominės elektrinės projektas – stambiausia visų laikų užsienio investicija į Lietuvos ūkį: užsienio investicijų suma sudarys apie 11 mlrd. Lt, o Lietuvos energetikos įmonių investicijų dalis – apie 6 mlrd. Lt.

Atominės elektrinės statyba papildomos finansinės naštos mokesčių mokėtojams neužkraus. Projektas yra komercinis. Įmonėms – projekto dalyvėms investicijos atsipirks iš konkurencingos ir vartotojams palankios elektros energijos kainos.

Visagino atominės elektrinės statyba ir eksploatacija kurs pridėtinę vertę Lietuvai, gerokai padidins bendrąjį vidaus produktą ir užtikrins kasmetines šimtamilijonines įplaukas į biudžetą, kurios galės būti panaudotos žmonių gerovei kurti. Konkurencinga elektros energijos kaina užtikrins Lietuvos ūkio produkcijos konkurencingumą tarptautinėje rinkoje.

Kokią pavojingą alternatyvą Visagino atominei elektrinei nutyli jos priešininkai

Vienintelė reali, bet Lietuvos saugumui pavojinga alternatyva, apie kurią referendumo iniciatoriai sąmoningai nutyli, yra numatyta Rusijos: sutrukdyti Visagino atominės elektrinės statybą, padaryti Lietuvą tiesiogiai priklausoma nuo elektros energijos importo iš Karaliaučiaus srityje prie Lietuvos sienos statomos atominės elektrinės ir palikti Lietuvos elektros energetiką Rusijos posovietinės elektros energetikos sistemos dalimi.

Jeigu Rusija Baltijos šalims skirtą atominę elektrinę stato ne labdaros tikslais, tai iš jos importuojama elektra mums kainuotų ne mažiau, kiek ji kainuos pagaminta Visagino atominėje elektrinėje, tik kasmetinės milijardinės sumos už elektrą atitektų Rusijai.

Elektros gamyba naudojant vėjo, saulės energiją ar net biokurą nėra reali alternatyva elektros energijai atominėje elektrinėje, nes negali užtikrinti stabilaus bazinio elektros generavimo, rinkos sąlygomis nėra konkurencinga ir reikalinga dotavimo, todėl negali būti be atodairos plėtojama. Atsinaujinančių išteklių elektros energetika neturi būti supriešinama su atomine energetika.

***

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra UŽ Lietuvos energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos, kurią gali užtikrinti tik Lietuvos energetikos sistemų integracija į Europos Sąjungos sistemas. Todėl pabrėžiame Visagino atominės elektrinės strateginę svarbą energetinei nepriklausomybei įgyvendinti.

Referendumo iniciatoriai atvirai siekia, kad būtų nepritarta Visagino atominės elektrinės statybai ir ji būtų sužlugdyta. Toks rezultatas atitiktų Rusijos oficialiai deklaruojamus interesus, taip pat iš elektros energijos importo lobstančių Rusijos tarpininkų ir kai kurių kitų verslo su Rusija dalyvių interesus.

Lietuvos pilieti, visa tai įvertink, nesileisk suklaidinamas ir nebalsuok „prieš“ Visagino atominės elektrinės statybą, kad nepasitarnautum svetimos šalies strateginiams interesams. Jeigu abejoji, geriau jau visai nebalsuok referendume.

TS-LKD vadovybė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!