- Reklama -
Kosovo premjeras Hašim Tači turėtų ne klausytis JAV ir Europos politikų liaupsių, o sėdėti Hagos karo nusikaltėlių teismo suole

Buvusi Hagos prokurorė Karla del Ponte tik ką išleido knygą „Medžioklė: aš ir kariniai nusikaltėliai“, kurioje teigia, kad „kosovarai skerdė serbus dėl organų“.

Karlos del Ponte parodymai tapo pretekstu Serbijoje iškelti baudžiamąją bylą. 1999 metų vasarą Belgrado apskrities teismas pradėjo nagrinėti 300 serbų, kurie buvo išvežti į Albaniją ir paskersti organams, kaip tvirtina kaltintojas, bylą.

Pagrobti serbai mirdavo siaubinguose skausmuose. Tuo užsiiminėjo Kosovo išlaisvinimo armijos lyderiai. Vienas iš jų buvo Hašim Tači, pravarde Gyvatė, – dabartinis Kosovo premjeras.

Serbijoje jis buvo laikomas kariniu nusikaltėliu. Jo dosjė – dešimtys žiaurumų, kuriuos lauko vadas vykdė serbams Kosove. Tačiau kai 1999 metų pradžioje NATO lėktuvai „išvalė“ Kosovą nuo serbų armijos, Hagos tribunolo interesas susikoncentravo tik ties „Belgrado nusikaltimais“.

Interviu Italijos laikraščiui La Stampa buvusi Hagos prokurorė prisipažino, kad kariniai nusikaltimai – politinis dalykas. „Jeigu būtų pranešta apie albaniečių nusikaltimus, apie jokią Kosovo nepriklausomybę negalėtų būti nė kalbos“, – interviu La Stampa sakė Karla del Ponte.

Todėl Karlos del Ponte knyga pasirodė tik dabar – kai Kosovo nepriklausomybė jau pripažinta.

Parengta pagal užsienio spaudą

2008-04-03

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!