- Reklama -
"Neprieštarausime plano vykdymui, nors tebemanome, kad dabartinis Graikijos gelbėjimo planas yra „skylėtas“, – teigia Darbo partijos Pirmininkas Valentinas Mazuronis. KK nuotr.

Darbo partija ir toliau kelia abejones dėl dabartinio Graikijos gelbėjimo plano, tačiau kaip koalicijos partneriai neprieštaraus bendram valdančiosios koalicijos sprendimui suteikti mandatą finansų ministrui Rimantui Šadžiui dalyvauti Europos stabilumo mechanizmo (ESM) valdytojų tarybos ir direktorių valdybos posėdžiuose. Toks sprendimas buvo priimtas po antradienį ryte įvykusio partijos pirmininko ir jo pavaduotojų susitikimo su premjeru ir finansų ministru.

„Susitikime plačiai aptarėme Graikijos situaciją ir Ministras Pirmininkas su finansų ministru mus patikino, kad Lietuvos interesai ir finansinė padėtis taikant šį planą nenukentės, todėl mes, kaip koalicijos partneriai, neprieštarausime šio plano vykdymui, nors tebemanome, kad dabartinis Graikijos gelbėjimo planas yra „skylėtas“, – teigia Darbo partijos Pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Susitikimo metu buvo sutarta, kad Ministras Pirmininkas ir finansų ministras nuolat informuos koalicijos partnerius apie įvykius ir pokyčius Graikijos skolų klausime.

Nors Graikija paskutiniu metu pademonstravo tvirtą ryžtą imtis ilgalaikių taupymo priemonių, tačiau daugiausiai nerimo Darbo partijai kelia tai, kad Tarptautinis Valiutos Fondas (TVF) vis dar nėra įsitraukęs į Graikijos gelbėjimo paketą.

„Jeigu Tarptautinis Valiutos Fondas taip ir neįsitrauks – pinigų poreikis Graikijai gelbėti iš visų ES narių smarkiai padidės. Tuomet prireiks dar daugiau pinigų imti iš ES Stabilizavimo fondo. Niekas šiuo metu negali užtikrinti, kad Lietuvai dėl to nereikės papildomai į jį mokėti. Lygiai taip pat niekas negali užtikrinti ir trapios Graikijos politinės padėties, kuomet bet kada gali virsti Vyriausybė ir prasidėti pirmalaikiai rinkimai – naujoji valdžia gali būti visai kitos nuomonės nei dabartinė ir visi ES sumokėti pinigai galėtų akimirksniu pradingti“, – svarsto V. Mazuronis.

Siekiant išsaugoti stabilų valdančiosios koalicijos darbą, Darbo partijos deleguoti politikai pritars dėl mandato suteikimo finansų ministrui dalyvauti rugpjūčio 19 d. Europos stabilumo mechanizmo (ESM) valdytojų tarybos ir direktorių valdybos posėdžiuose ir pritarti susitarimui su Graikija dėl trejų metų finansinės pagalbos programos iš ESM (iki 86 mlrd. eurų vertės) ir pirmosios lėšų dalies (26 mlrd. eurų) pervedimui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!