- Reklama -

Prezidentė D.Grybauskaitė ir NATO generalinis sekretorius A.Rasmusenas. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su kitų NATO šalių vadovais Velse susitarė dėl naujų konkrečių priemonių, kad būtų tinkamai atsakyta į naujus iššūkius ir grėsmes Aljanso šalims. Šalies vadovė pabrėžė, kad šie sprendimai lemia didesnį Lietuvos saugumą.

NATO vadovai Velse susitarė dėl gynybos plano, kuriame numatomos papildomos saugumo priemonės Baltijos regione. Nuspręsta, kad gynybos planai bus nuolat atnaujinami, atsižvelgiant į naujai kylančias grėsmes. Rugsėjo pabaigoje Vilniuje rinksis NATO šalių kariuomenių vadai, kurie aptars gynybos veiksmų plano įgyvendinimą.

Taip pat nuspręsta Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse įkurti NATO vadavietes. Jos padėtų priimti pastiprinimą ir rengtų kolektyvinės gynybos pratybas.

NATO vadovų susitikime priimtas sprendimas sukurti greito reagavimo pajėgas, kurios efektyviai reaguotų į grėsmes ir galėtų suteikti skubią pagalbą. Taip pat susitarta dėl esamų reagavimo pajėgų parengties didinimo.

Šalies vadovės teigimu, Rusijos agresija prieš Ukrainą yra išbandymas NATO. Jei Rusija nesulauks tinkamo atsako, ji gali eiti toliau. Todėl Lietuvos interesas yra stiprus ir greitas Aljansas, pasirengęs laiku ir efektyviai duoti atkirtį iškilusioms grėsmėms.

Pasak Prezidentės, Velse patvirtintos priemonės reiškia ne tik Aljanso gynybinių gebėjimų stiprinimą, bet ir labai aiškų įsipareigojimą grėsmės akivaizdoje ginti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis.

Atsigaunant NATO šalių ekonomikai taip pat sutarta skirti daugiau finansavimo gynybai, kad būtų atnaujinta reikalinga infrastruktūra, padidintas kariuomenės aprūpinimas, paruošti kompetentingi valdymo ir logistikos ekspertai. Stiprinant NATO šalių bendradarbiavimą, nuspręsta organizuoti daugiau bendrų karinių pratybų, kuriose kariai galėtų išmokti dirbti išvien.

NATO šalių vadovai taip pat išreiškė tvirtą paramą Ukrainai ir nusprendė dėl konkrečių pagalbos priemonių šiai šaliai. Velso susitikime buvo įsteigti 4 Patikos fondai, kurie padės Ukrainai reformuoti kariuomenę, didinti jos pajėgumą, kovoti su kibernetinėmis grėsmėmis. Lietuva prisidės prie pagalbos Ukrainai teikimo. Bus stiprinamas NATO-Ukrainos bendradarbiavimas, plečiamas NATO ryšių biuras Kijeve.

Velso vadovų susitikime taip pat buvo patvirtintas bendradarbiavimo priemonių paketas Gruzijai. Taip pat tikimasi sustiprinti bendradarbiavimą su Moldova, kuri dalyvaus Gynybos pajėgumų plėtojimo iniciatyvoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!