- Reklama -
Prasidėjo fizinis greitųjų neutronų reaktoriaus БН-800 paleidimas Belojarsko jėgainėje

„Rosatom“ pradėjo fizinį greitųjų neutronų reaktoriaus БН-800 paleidimą Belojarsko jėgainėje. Apie tai gruodžio 25 d. pranešė energijos generavimo įmonės AB „Koncern Rosenergoatom“ generalinis direktorius Jevgenijus Romanovas.

Belojarsko jėgainė – tai pirmoji komercinė jėgainė Rusijos atominės energetikos istorijoje ir vienintelė, kur vienoje aikštelėje įrengti skirtingų tipų reaktoriai.

„Fizinis stoties paleidimas vyks keliais etapais. Pirmo etapo pradžia – tai šildymas dujomis ir reaktoriaus užpildymas natriu“, – teigė valstybinės korporacijos „Rosatom“ pirmasis generalinio direktoriaus pavaduotojas operacinio valdymo klausimais Aleksandras Lokšinas, jis pabrėžė, kad fizinį paleidimą planuojama užbaigti iki balandžio pabaigos, o po to energoblokas bus pripažintas branduoliniu įrenginiu. Jevgenijaus Romanovo teigimu, energetinis paleidimas planuojamas rugpjūčio mėnesį.

Energobloku siekiama ne tik tiekti regionui papildomą energiją, bet ir technologiškai įvaldyti uždarą kuro ciklą, susijusį su antriniu atidirbto branduolinio kuro panaudojimu, taip pat siekiama utilizuoti sukauptas branduolines atliekas.

„Sverdlovsko srityje šio energobloko naudojimo pradžia taps svarbiausiu įvykiu, – įsitikinęs Sverdlovsko srities gubernatorius Jevgenijus Kuivaševas. Tai padės plėsti mūsų pramonę, suteiks įmonėms galimybę planuoti savo pramoninių pajėgumų didinimą, leis statyti naujas gamyklas. Aš noriu padėkoti „Rosatom“ už atliktą milžinišką darbą. Tokiu įvykiu didžiuojasi ne tik Sverdlovsko sritis, bet ir visa šalis“.

***

Naujasis reaktorius БН-800 turi dvi išskirtines savybes. Visų pirma, jis veikia varomas urano ir plutonio kuro. Antra, greitasis reaktorius – tai dviejų produktų reaktorius, kuris teikia ne tik įprastą energiją, bet ir papildomą naują kurą. Kitaip tariant – kuro gali būti gaminama daugiau, negu iš pradžių pakraunama į reaktorių. Tai pagrindinė greitųjų neutronų reaktorių vertybė.

Pagrindinis uždavinys, kuris turėtų būti atliktas naudojant БН-800 reaktorių, – tai parodyti greitųjų neutronų reaktorių technologijų veiksmingumą. Šį darbą būtina atlikti prieš pradedant serijinę reaktoriaus БН-1200 gamybą, kuris ateityje papildys „Rosatom“ produktų liniją.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!