- Reklama -

DNB bankas. KK nuotr.

Pirmosios instancijos teismai po ilgiau kaip metus trukusio proceso šią savaitę pagaliau paskelbs nutartis net dviejose bylose, kuriose trečiojo pagal dydį Lietuvos banko klientai gina savo teises. Asociacija „Už sąžiningą bankininkystę“ atidžiai stebi šių bylų eigą.

Priminsime, kad AB DNB bankas (tuomet vadinto DnB Nord) klientai, 2007-2008 metais įsigiję banko siūlytų su akcijomis susietų obligacijų (SASO) skolintomis lėšomis, kreipėsi į teismą po to, kai sudėtinga investicinė schema vietoje žadėto pelno atnešė didžiulius nuostolius.

Antradienį bus skelbiamas sprendimas net 20-ies asmenų grupės byloje prieš AB DNB banką dėl pripažinimo, kad bankas neteisėtai teikė investavimo rekomendacijas ir dėl skolinimo obligacijų apmokėjimui sutarčių pakeitimo. Asociacijos turimais nepatvirtintais duomenimis, bendra šios bylos ieškinio suma sudaro per 5 milijonus litų.

Dar vienas svarbus sprendimas bus skelbiamas gegužės 22-ąją (trečiadienį) Panevėžyje. Šioje byloje dėl nuostolių atlyginimo savo teises gina 15 asmenų, jų bendra nuostolių suma vertinama daugiau kaip 11,5 mln. litų.

Kovo pabaigoje Norvegijos Aukščiausiasis Teismas priėmė istorinį sprendimą analogiškoje byloje dėl panašių banko produktų Norvegijoje, platintų motininio DNB banko. 63 metų buvęs elektrikas I. P. Roeggenas iš banko prisiteisė 230 tūkstančių Norvegijos kronų (apie 100 tūkst. litų) nuostolių sumą. Bankas taip pat padengė beveik 4,8 milijono kronų (apie 2,2 milijono litų) teismo ir advokatų samdymo išlaidų. Netrukus po to norvegiškojo DNB atstovai paskelbė, kad keliems šimtams klientų Norvegijoje jie sutinka atlyginti nuostolius.

Tuo tarpu Lietuvoje DNB klientai, nukentėję dėl taikytos analogiškos „investicinės“ schemos, toliau varsto teismų duris.

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ duomenimis, lietuviškojo DNB banko platintų SASO skolintomis lėšomis iš viso 2007-2008 metais buvo įsigiję daugiau kaip 600 šio banko klientų, o bendra jų patirtų nuostolių suma gali siekti net 100 milijonų litų.

Lietuvos teismai šiuo metu nagrinėja apie 20 su šia investicine schema susijusių bylų, jose savo interesus gina per 50 banko klientų. Dar keletas ieškinių bus pateikta teismams artimiausiu metu.

Kęstutis Kupšys

Vykdomasis direktorius

Asociacija “Už sąžiningą bankininkystę”

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!