- Reklama -

Vyčio kryžiaus ordino kavalierius Jurijus Pivoriūnas nesupranta, kaip iš Medininkų žudynių bylos galėjo dingti reanimacijos palatoje Tomo Šerno duoti pirmi parodymai, nufilmuoti J.Pivoriūno. KK nuotr.

Apeliaciniame Teisme paaiškėjus, kad Medininkų žudynių byloje išgaravo buvusio Lavoriškių muitinės posto viršininko Vytauto Petruškevičiaus filmuota Medininkų žudynių vietos vaizdo juosta, prokuratūra nusprendė laikytis labai įdomios taktikos: Generalinėje prokuratūroje nėra lydraščių, įrodančių V.Petruškevičiaus filmuotos vaizdo juosto perdavimą prokuratūrai. O jeigu lydraščių nėra, vadinasi, tos vaizdo juosto prokuratūroje ir iš viso nebuvo.

Tokia prokuratūros pozicija labai nustebino Vyčio kryžiaus ordino kavalierių Jurijų Pivoriūną, buvusį VRM Kriminalinės paieškos valdybos vyr. oper. įgaliotinį, kuris Šv.Jokūbo ligoninėje nufilmavo pirmąją Tomo Šerno apklausą reanimacijos palatoje, kai šis atgavo sąmonę. Mat Medininkų byloje nėra ne tik V.Petruškevičiaus nufilmuotos Medininkų žudynių vietos vaizdo juostos, bet ir pirmosios Tomo Šerno apklausos reanimacijos palatoje vaizdo juostos.

-Tai gal prokuratūra dabar dar pareikš, kad ir Tomo Šerno pirmosios apklausos vaizdo juostos prokuratūroje niekada nebuvo, nes esą nėra lydraščio? – paklausė „Karštas komentaras“ svarbaus Medininkų bylos liudytojo Jurijaus Pivoriūno, kuris nebuvo apklaustas Medininkų žudynių byloje nei prokuratūroje, nei Vilniaus apygardos teisme, kur nuosprendžiu iki gyvos galvos buvo nuteistas rygietis K.Michailovas.

-Kokie dar lydraščiai?! Tai yra nesąmonė – rašyti lydraštį. Juk mes buvome viena komanda. Aš reanimacijos palatoje baigiau filmuoti Tomo Šerno apklausą ir atidaviau vaizdo kasetę prokurorui Astaškai. Kodėl aš turėčiau rašyti kažkokį lydraštį? Mano tikslas buvo nugabenti Tomą Šerną į Kauno klinikas, ir kad jis išliktų gyvas. O štai ten tai tikrai pridaviau Šerną „ant parašo“. Atvežiau ir sakau: „Patvirtinkit, kad pristačiau gyvą“. Tai čia jau buvo pasirašyta. Ir aš ramia sąžine išvažiavau į Vilnių, – piktinosi prokuratūros naująja taktika, pridengiant pradingusius įkalčius, pirmąją Tomo Šerno apklausą filmavęs J.Pivoriūnas.

Ir iš tiesų gal prokurorams reikėtų prisiminti Medininkų žudynių laikotarpį – koks buvo sujudimas, įtampa, kad buvo gauta informacija, jog ruošiamasi pulti Šv.Jokūbo ligoninę, kur iš Medininkų muitinės punkto buvo atvežtas sunkiai sužeistas Tomas Šernas, todėl Tomą Šerną buvo skubama paslėpti. Prokuratūra ūžė tarsi bičių avilys: kiekviena minutė, aiškinantis nusikaltimą, buvo svarbi. Todėl tikrai daug įtarimų kelia dabar paskleista versija, kad Muitinės vadovas V.Valickas, Muitinės departamente peržiūrėjus V.Petruškevičiaus filmuotą Medininkų žudynių vietos vaizdo juostą, pareiškė, kad ją veža į prokuratūrą prokurorui A.Astaškai, bet… taip jos atseit ir nenuvežė. Nes V.Petruškevičiaus filmuotos vaizdo juostos Medininkų byloje prokuratūroje nėra. Ir atseit niekada nebuvo – mat nėra lydraščio. Tačiau, jeigu tikėtume oficialia prokuratūros versija, kad tos vaizdo juostos Muitinės vadovas V.Valickas į prokuratūrą taip ir neatvežė, tai kur tuomet išgaravo Jurijaus Pivoriūno filmuota pirmosios Tomo Šerno apklausos reanimacijos palatoje vaizdo juosta?

J.Pivoriūnui nesuprantama, kodėl dabar prapuolusius įkalčius – pvz., V.Petruškevičiaus nufilmuotą Medininkų žudynių vietos vaizdo juostą, buvo bandoma „nurašyti“ ant jau a.a. prokuroro A.Astaškos (mat Apeliaciniame Teisme V.Petruškevičius paliudijo, jog jo filmuotą vaizdo įrašą tuometinis Muitinės vadovas V.Valickas perdavė prokurorui A.Astaškai, o dabar prokuratūra teigia, jog tokio įrašo prokuratūroje niekada nebuvo, nes esą nėra lydraščio).

-Kodėl niekas nekėlė dingusių vaizdo įrašų klausimo, kol prokuroras A.Astaška buvo gyvas? Kodėl tada buvo tylima? O dabar labai patogu prapuolusius įkalčius „nurašyti“ mirusiam prokurorui, – piktinosi J.Pivoriūnas.

Jis teigė pažinojęs a.a. prokurorą A.Astašką, kartu su juo buvo tyrimo grupėje tiriant Sausio 13-osios bylą, ir tikrai nemano, kad šie svarbūs įkalčiai galėjo prapulti dėl šio prokuroro kaltės.

O gal šie svarbūs įkalčiai – V.Petruškevičiaus ir J.Pivoriūno nufilmuotos vaizdo juostos – buvo ir gal dar dabar yra prokuratūroje, tačiau tik paslėptos kur nors giliai?

Tokią prielaidą leidžia susidaryti tai, kad advokatas A.Marcinkevičius, nagrinėjant Medininkų bylą Vilniaus apygardos teisme, siekė išsireikalauti iš prokuratūros Medininkų bylos apyrašą – kad būtų galima patikrinti, ar iš tiesų nei V.Petruškevičiaus, nei J.Pivoriūno filmuotų vaizdo juostų nebuvo Medininkų byloje. Tačiau toks advokato prašymas buvo atmestas. Vilniaus apygardos teismas pasistengė, kad tiesa dėl dingusių svarbių įkalčių nebūtų atskleista.

Beje, 2001 m. rugpjūčio mėnesį, kilus skandalui dėl dingusios V.Petruškevičiaus filmuotos Medininkų žudynių vietos vaizdo juostos, Generalinė prokuratūra paneigė V.Petruškevičiaus filmuotos vaizdo juostos dingimo faktą ir tuomet skandalą sukėlusių konservatorių pareiškimus pavadino „absurdiškais“. Todėl kyla klausimas: kodėl Generalinė prokuratūra 2001 metais, kilus skandalui, nepranešė apie vaizdo juostos neturėjimą ir nekalbėjo apie jokius lydraščius, kaip kad dabar pareiškė GP, o pranešė, kad visi įrodymai yra byloje ir niekas nedingo?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!