- Reklama -

KK nuotr.

Siekiant užtikrinti viešąją tvarką antrojo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų ir rinkimų į Europos Parlamentą metu, rinkimų apylinkių komisijos narių ir stebėtojų saugumą ir užkirsti kelią kitiems teisėtvarkos pažeidimams, visoje šalyje stiprinamas policijos pajėgų darbas.

Pagrindinis pareigūnų tikslas – užkirsti kelią bet kokiems bandymams įtakoti rinkėjų valią ir užkardyti galimus rinkėjų ir rinkimų teisę turinčių asmenų papirkimus bei užkirsti kelią kitiems teisėtvarkos pažeidimams. Rinkimų metu dirbsiantys pareigūnai fiksuos visus tokius atvejus, o esant pagrindui, bus pradedami ikiteisminiai tyrimai.

Balsavimo vietose policija užtikrins nuolatinį viešąjį patruliavimą. Ypatingas dėmesys bus kreipiamas į žmonių grupes, organizuotai atvežamas į rinkimų vietas balsuoti, transporto priemones, kuriomis nuolat atvažiuojama prie jų, asmenis, kurie į rinkimus atvykusiems vyresnio amžiaus žmonėms siūlosi paaiškinti, kaip teisingai užpildyti rinkimų biuletenius ir pan.

Pareigūnams nurodyta nedelsiant reaguoti į viešosios tvarkos ir kitus teisėtvarkos pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su rinkimais. Informacija apie galimus pažeidimus bus teikiama ir skaidrumo linijai, pareigūnai bendradarbiaus su pilietine iniciatyva „Baltosios pirštinės“.

Prasidėjus išankstiniam balsavimui antrajame Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų ir rinkimų į Europos Parlamentą metu, policija dar kartą primena gyventojams, kokia atsakomybė gresia už rinkėjų papirkinėjimą ar savo balso pardavimą.

Policijos departamentas primena, kad Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 172 str. numatyta, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Atsakomybė numatyta ir tiems, kurie sutinka perleisti savo balsą už pinigus ar kitokį atlygį. Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1000 iki 2000 litų.

Atkreipiame dėmesį, kad rinkimų ar referendumo įstatymuose numatytos rinkimų ar referendumo agitacijos tvarkos pažeidimas, kai vykdoma rinkimų agitacija draudžiamu laikotarpiu, užtraukia administracinę atsakomybę – baudą nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų – ir transporto priemonių savininkams.

Pareigūnai įspėja, kad kiekvienas gautas pranešimas yra aktyviai tikrinamas, į įvykio vietas išvyksta policijos pareigūnai, o nustačius atvejus, kuomet bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu vykdomi atitinkami policijos veiksmai. Policija ragina žmones elgtis sąžiningai ir pilietiškai, nebandyti papirkinėti rinkėjų ar pardavinėti savo balsų.

Pirmojo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų turo metu nuo 2014 m. gegužės 3 d. iki gegužės 12 d. policija gavo 70 pranešimų apie galimus pažeidimus, susijusius su Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimais. Pradėtas 1 ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 284 str. 1 d. (Viešosios tvarkos pažeidimas). Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus apskrities – 33, Kauno apskrities – 13, Panevėžio apskrities – 7, iš Marijampolės apskrities – 6. 2013 m. vykusių rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą metu policija gavo apie 500 pranešimų ir pradėjo 27 ikiteisminius tyrimus.

PD inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!