- Reklama -

Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas. KK nuotr.

Šiandien Nacionalinėje teismų administracijoje vykusioje spaudos konferencijoje Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas komentavo Prezidentės krepimasį į  Teisėjų tarybą dėl Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėjų Dalios Stankevičiūtės ir Vitalijaus Šidagio atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą.

„Visos teismų sistemos ir Teisėjų tarybos vardu apgailestauju dėl susidariusios situacijos Pasvalio rajono apylinkės teisme, kuriame nustatėme šiurkščius teisėjų veiklos pažeidimus, nagrinėjant bylas. Norime užtikrinti, kad visos bylos, kuriose nustatyti procesiniai pažeidimai, bus peržiūrėtos ir išnagrinėtos. Stengsimės, kad tai būtų padaryta kiek įmanoma greičiau“, – komentuodamas situaciją teigė Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.

D. Stankevičiūtės ir V. Šidagio aplaidus teisėjo pareigų vykdymas Pasvalio rajono apylinkės teisme buvo nustatytas Panevėžio apygardos teismui atlikus patikrinimą.

„Nustatęs minėtus pažeidimus, Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Artūras Ridikas visą informaciją perdavė teismų savivaldos institucijoms“, – pažymėjo Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.

Prezidentė kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl dviejų teisėjų atleidimo

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėjų Dalios Stankevičiūtės ir Vitalijaus Šidagio atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą. Prezidentė taip pat sustabdė šių teisėjų įgaliojimus, iki bus priimtas sprendimas dėl D. Stankevičiūtės ir V. Šidagio atleidimo iš pareigų.

„Teismų nepriklausomumo garantijos neatleidžia teisėjo nuo atsakomybės principingai ir profesionaliai vykdyti teisingumą. Kiekvienam teisėjui yra keliami patys aukščiausi kompetencijos ir elgesio reikalavimai. Aplaidus darbas ir šiurkščios klaidos nė viename Lietuvos teisme nebus dangstomi ar toleruojami”, – sako Prezidentė.

Aplaidaus teisėjų darbo faktai ir šiurkštūs pažeidimai Pasvalio rajono apylinkės teisme paaiškėjo po Panevėžio apygardos teismo pirmininko pavedimu atlikto patikrinimo. Jo metu nustatytos akivaizdžios klaidos ir nuolat pasikartojantys teisėjos D. Stankevičiūtės aplaidaus bylų nagrinėjimo, tyčinio jų vilkinimo, duomenų klastojimo ir dangstymo faktai tiek civilinėse, tiek baudžiamosiose bylose.

Patikrinimo metu nustatyta, kad teisėja D. Stankevičiūtė per ketverius metus neišnagrinėjo net 75 administracinių teisės pažeidimų bylų bei slėpė jų vilkinimą tyčia klastodama duomenis. Tokiu būdu teisėja D. Stankevičiūtė sudarė sąlygas pažeidėjams išvengti administracinės atsakomybės. Dėl patikrinimo metu paaiškėjusių klastojimo faktų jau kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Patikrinimas nustatė šiurkščius proceso įstatymo pažeidimus, taip pat tiek civilinių, tiek baudžiamųjų bylų, tiek ir ikiteisminio tyrimo metu gautų skundų vilkinimą. Pagal įstatymą, ikiteisminio tyrimo stadijoje gauti skundai teisme turi būti išnagrinėti per 10 dienų, tačiau teisėja D. Stankevičiūtė kai kurių jų neišnagrinėjo ilgiau kaip trejus metus.

Patikrinimas atskleidė ir tuo metu Pasvalio rajono apylinkės teismui vadovavusio V. Šidagio aplaidų pareigų vykdymą. Nustatyta, kad V. Šidagis toleravo ir dangstė netinkamą teisėjos D. Stankevičiūtės darbą bei teikė neišsamius duomenis apie tyčia vilkinamas bylas taip klaidindamas Teisėjų tarybą ir aukštesnįjį teismą.

Pasak Prezidentės, D. Stankevičiūtės ir V. Šidagio elgesys yra nesuderinamas su teisėjo pareigomis, žemina teisėjo vardą ir menkina Lietuvos žmonių pasitikėjimą visa šalies teisine sistema. Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad netinkamas ir aplaidus teisėjo elgesys bei nuolat pasikartojančios šiurkščios teisės aiškinimo klaidos yra pagrindas asmenį pripažinti pažeminusiu teisėjo vardą.

Teismų skaidrinimas ir teisingumo vykdymo sistemos stiprinimas yra vienas pagrindinių Prezidentės prioritetų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!