- Reklama -

Krašto apsaugos sistemoje išaiškintas dar vienas šnipas. KK nuotr.

Teismui šiandien perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš Lietuvos Respubliką pateikti mūsų šalies piliečiui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku. Tai jau antras šnipinėjimu kaltinamas asmuo, kuris į teisėsaugos akiratį pateko Valstybės saugumo departamentui vykdytos ilgalaikės žvalgybos operacijos metu.

Kaip jau buvo pranešta perduodant į teismą taip pat šnipinėjimu kaltinamo R. L. bylą, Valstybės saugumo departamentas ne vienerius metus vykdė sudėtingą žvalgybos operaciją, kurios metu nustatė, kad Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausios žvalgybos valdyba (BR GRU) siekia gauti šią instituciją dominančią informaciją per tam tikrus mūsų šalies piliečius.

Šiandien teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenimis, minėta užsienio valstybės institucija itin domėjosi Lietuvos kariuomenės padalinių turima karine technika, ginkluote, pastatų paskirtimi, dalyvavimu tarptautinėse NATO operacijose (misijose), standartinių operacijų planais, įvairiais kariniais mokymais, informacija apie konkrečiuose padaliniuose ar tarnybose tarnaujančių asmenų skaičių, jų vardus, asmenines charakteristikas bei moralines psichologines nuostatas, dienotvarkę, t. y. apie viską, kas susiję su Lietuvos kariuomene, turima karine technika, karių ruošimo programomis, pratybomis, Lietuvos kariuomenės objektais ir jų paskirtimi.

1986 m. Kaune gimęs Lietuvos Respublikos pilietis, deklaravęs gyvenamąją vietą ir gyvenantis Kaune, turintis vidurinį išsilavinimą, nevedęs, neteistas, tarnaujantis Lietuvos kariuomenės Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione paramediku, kaip manyta, niekam neturėjo sukelti įtarimo, todėl buvo itin parankus užsienio žvalgybos organizacijai.

Už informaciją, kuri, kaip įtariama, buvo renkama šios organizacijos nurodymu betarpiškai bendraujant su kartu tarnybą atliekančiais kariais, stebint, įsimenant bei pagal galimybes fotografuojant ar kitaip fiksuojant, pavyzdžiui – perbraižant objektų schemas bei planus, persirašant tarnybą atliekančių karių duomenis iš tarnybinių dokumentų (registracijos knygų ar žurnalų), buvo mokamas atitinkamas piniginis atlygis.

Tyrimo metu buvo gauti atsakingų institucijų įvertinimai, kuriuose nurodoma, kad neteisėtas tarnybos paslaptį sudarančios informacijos apie karių tarnavimą konkrečiuose padaliniuose, jų asmens duomenų atskleidimas sukelia grėsmę tiek minėtiems asmenims, tiek jų šeimų nariams, o slaptas nurodytų techninių ir kitų duomenų apie kariuomenės pajėgumus perdavimas užsienio valstybei – žalingas, nes mažina Lietuvos kariuomenės turimas galimybės užtikrinti valstybės saugumą.

Kaip jau skelbta, ikiteisminis tyrimas pagal BK 119 str. 2 d. Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamente buvo pradėtas po to, kai VSD prokuratūrai pateikė ilgą laiką vykdytos žvalgybos operacijos metu surinktus duomenis. Pavedus šį ikiteisminį tyrimą atlikti patyrusiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams, netrukus minėti šnipinėjimu įtarti asmenys, R. L. ir A. O., buvo sulaikyti. Atsižvelgiant į aplinkybes, galimai jų įvykdytas nusikalstamas veikas vėliau buvo nutarta tirti atskirose, dabar jau į teismą perduotose, bylose.

Pabrėžtina, dar tebevykstant tyrimui, apie įtartus šnipinėjimo atvejus buvo informuotos atsakingos žinybos bei imtasi visų galimų, tačiau neviešinamų, priemonių, kad šios nusikalstamos veikos metu surinkti duomenys netektų grėsmę keliančio aktualumo.

Šiuo metu abu šnipinėjimo kaltinami asmenys teismo laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!