- Reklama -

Persekiojamos D.Mockaus "struktūros" - A.Gureckio našlė Violeta ir duktė Beta. KK nuotr.

R.Baranausko „Snoras“ jau patikrintas. O kada ir kas patikrins D.Mockaus bendroves?

Apie tai, kad šalyje įsigali naujas turto užvaldymo būdas, pagrįstas šnipinėjimu, psichologiniu spaudimu, galiausiai – teismais, dar 2000 metais rašė „Lietuvos rytas“, tuo metu plačiai narpliojęs SBA koncerno žlugdymo istoriją.

Tuomet buvęs KGB karininkas V.Bieliauskas, vadovavęs bendrovei „Status ir partneriai“, siekė pusvelčiui perimti pelningą verslą: koncernas SBA kontroliavo apie 40 proc. šalies baldų ir lengvosios pramonės, koncerno įmonėse dirbo daugiau nei 5 tūkstančiai darbuotojų, bendra įmonių apyvarta viršijo 400 milijonų litų, du trečdaliai produkcijos buvo eksportuojama į Vakarų šalis, o Lietuvos biudžetą kasmet papildydavo 90 milijonų litų.

Koncernas SBA rengėsi naujam plėtros etapui, ir 34,4 proc. akcijų nusipirko UAB „Status ir partneriai“. Tik tapusi koncerno akcininku, KGB karininko valdoma įmonė užmėtė koncerną ir jo valdomas įmonės bendroves bylomis. Pretekstas – neva pažeistos mažųjų akcininkų teisės.

Nors, kaip rašė „Lietuvos rytas“, „Status ir partneriai“ turėjo 4 akcininkus, tačiau formaliai ši bendrovė buvo dviejų didelių verslo struktūrų įtakoje. Tai „Status finansinė pramoninė grupė“ ir „Minvista“.

„Pusę akcijų turi viena holdingo kompanijos „Minvista“ bendrovė bei įtakingas „Minvistos“ akcininkas Darius Mockus“, – 2000 m. gruodžio 9 d. rašė „Lietuvos rytas“.

Tai, kaip KGB karininko vadovaujama įmonė agresyviai stengėsi pusvelčiui perimti klestintį ir pelningą verslą, teisėsaugai nepatiko. Tačiau tuomet „Lietuvos ryto“ kalbinti prokurorai teigė nieko negalintys padaryti – mat KGB karininko firma veikė vadovaudamasi įstatymo raide.

Patarlė: „Pasakyk, kas tavo draugai, pasakysiu, kas tu“

Štai ką 2000 metų gruodžio 9 d. apie V.Bieliauską rašė „Lietuvos rytas“:

„V.Bieliauskas neslepia, kad, Maskvoje baigęs KGB mokslus, tarnavo specialiosios paskirties žvalgybos būrio vadu Sovietų Sąjungos ir Afganistano pasienyje.

Grįžęs į Lietuvą iš pradžių dirbo KGB Vilniaus skyriuje ir tik vėliau ėmėsi verslo.

Spauda jau rašė, kad Lietuvos SSR valstybės saugumo komiteto Vilniaus skyriuje dirbo ir majoras Jevgenijus Demjančiukas bei papulkininkis Andrejus Čiudakovas, kad šie pareigūnai bendrosios Lietuvos ir Virdžinijos salų įmonės „Status-Collins“, kurią kūrė V.Bieliauskas, steigėjai.

„Collins Capital, „New Century Holdings“ – ofšorinės kompanijos, per kurias ateidavo kapitalas, naudojamas privatizuojant objektus Lietuvoje.

V.Bieliausko teisininkas S.Živoltas, vadovaujantis „Status ir partneriams“ – taip pat buvęs KGB agentas“.

Verslo strategija pagal „juos“

Daugiau nei prieš 10 metų KGB karininkas V.Bieliauskas taip interviu „Lietuvos rytui“ apibūdino savo verslo strategiją: „Sėkmė priklauso nuo sugebėjimų psichologiškai paveikti pirkėją ir pardavėją, pasinaudoti aplink kiekvieną sandorį kunkuliuojančiomis aistromis“.

„Sodina ne už tai, ką padarei. Sodina už tai, ką inkriminuoja. Ir žmogus kalba ne tai, ką iš tikrųjų darė, o tai, kas geriau atitinka jo interesus“, – tai V.Bieliausko žodžiai, leidžiantys suprasti ne tik požiūrį į informacijos teikimą, bet ir veiklos filosofiją.

„Status“ veiksmai SBA įmonių atžvilgiu nesuteikia pagrindo inkriminuoti kokią nors nusižengimą įstatymui, tačiau daugelis žmonių, kuriuos kalbino „Lietuvos rytas“, sakė, kad jie neatrodo teisingi ar priimtini civilizuoto verslo visuomenei“, – taip daugiau nei prieš 10 metų rašė dienraštis.

Tuo metu dienraščio atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidė KGB karininko valdomos bendrovės agresyvią schemą, pusvelčiui perimant pelningą įmonę. Verslininkai šio konflikto dalyvius įvardijo taip – „Status“ lyderis kovojo prieš SBA įkūrėjus ir vadovą dėl turto, kurį norėjo įsigyti už labai mažą kainą.

„Šalyje įsigali naujas turto užvaldymo būdas“, „Prieš žinomą bendrovę – psichologinė agresija“, „Neįprasti teisėjo G.Baziulio nuotykiai, arba „Status ir partneriai“ vadovauja teismams“, „Šnipinėjimas ir šantažas tampa verslu“, – tai tik kelių to metų publikacijų pavadinimai, apibūdinę „naujųjų lietuvių“ „verslą“ Lietuvoje.

„Rugsėjo pradžioje SBA akcijų įsigijusi bendrovės „Status“ dukterinė įmonė „Status ir partneriai“ įnešė sumaišties į klestintį koncerną. Negana to, kad iki šiol gana sėkmingai dirbusiam koncernui naujas partneris iškėlė 12 civilinių bylų, aiškėja faktai, jog ne vienam SBA darbuotojui buvo siūlyta už atitinkamą atlygį pavogti dokumentų, kompiuterinės informacijos, finansinių duomenų. Juridinis teroras, šantažas bei koncerno darbuotojų skaldymas, pasak SBA vadovų, kapo kasdienybe. Kristalizuojasi naujas veiklos būdas šalies versle – šnipinėjimas.

Koncernas tvirtina, jog naujieji akcininkas neparodė jokios iniciatyvos bei noro bendradarbiauti ir dalyvauti valdant įmones. Tačiau „Status ir partneriai“ akcininkai Vladas Bieliauskas bei Darius Mockus pareikalavo mainais už jų įsigytas koncerno akcijas atiduoti SBA sėkmingai valdomą tekstilės grupę – „Utenos trikotažą“, „Utenos trikotažo prekybą“ bei „Šatrijos“ akcijas“, – 2000 m. gruodžio 14 d. rašė „Kauno diena“.

SBA vertinimu, „Status ir partneriai“ siektas užvaldyti turtas buvo vertinamas 130-140 milijonų litų, tuo tarpu už akcijas buvo žadama sumokėti tik 12 milijonų.

Kaip rašė to meto spauda, siekiant perimti SBA koncerno trikotažo įmones, aktyviai buvo verbuojami „šnipai“, susitikti buvo siūloma pusiaukelėje – tarp Vilniaus ir Kauno.

Tačiau „Status“ verbuojami kai kurie „šnipai“ apie jiems pateiktus nekorektiškus pasiūlymus informuodavo koncerno vadovybę ir apie verbavimo metodus net davė interviu žiniasklaidai.

V.Bieliauskas nusišovė, o kaip veikia D.Mockus?

Prieš penkerius metus „Status“ valdytojas, KGB karininkas V.Bieliauskas mįslingomis aplinkybėmis nusišovė.

Kitas kare dėl SBA koncerno minėtas verslininkas Darius Mockus (tiksliau – jo valdoma bendrovė) tapo didelės Kauno statybinėmis bendrovės „Mitnija“ savininku. Tos pačios „Mitnijos“, kurią įsigijo iš bendrovės įkūrėjo, savininko Antano Gureckis, kuris, kaip rašoma priešmirtiniame A.Gureckio laiške, neatlaikęs psichologinio Dariaus Mockaus ir kišeninių prokurorų teroro, nusišovė 2010 m. birželio 29 d.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!