- Reklama -

Vytautas Landsbergis. KK nuotr.

Paaiškėjus, kad Medininkų žudynių byloje yra dingę svarbūs įkalčiai – tiek buvusio Lavoriškių muitinės posto viršininko Vytauto Petruškevičiaus filmuota Medininkų žudynių vietos vaizdo juosta, tiek buvusio VRM pareigūno Jurijaus Pivoriūno nufilmuoti pirmieji Tomo Šerno parodymai, duoti ligoninės reanimacijos palatoje, buvęs Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, Europos Parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis “Karštam komentarui” išsakė nuomonę, kad reikia tirti pačius Medininkų žudynių bylos tyrėjus.

„Tai, ką Vytautas Petruškevičius pasakojo, yra ypatingai svarbūs įkalčiai“, – „Karštam komentarui“ sakė prof. V.Landsbergis.

Šioje apie 40 minučių trukmės vaizdo juostoje buvo nufilmuota pasalos vieta, mineralinio buteliai, gilzės, kiti svarbūs momentai.

„Gilzės tai gilzės, bet mineralinio vandens buteliai? Reiškia, jie gėrė. Tai ant tų butelių būtų DNR likęs identifikavimui. Ir staiga – jų nėra! Jie nefigūruoja niekur daugiau. Nors juos ir matė, ir nufilmavo. Tai, jeigu jų po to nėra, tai neturi būti ir nufilmuotų. Taip ir prasideda viskas. Nes, jeigu yra nufilmuoti, iš karto klausimas: ponas Paulauskai (tuomet generalinis prokuroras – KK past.), jūs ten tyrėt, viską surinkot, tai kur yra tie buteliai? Ar DNR nustatėt? Bet kadangi tie buteliai yra panaikinti, tai ir tokios juostos nereikia“, – apie iš Medininkų bylos dingusius svarbius įrodymus „Karštam komentarui“ nuomonę išsakė prof. V.Landsbergis.

„Aš dar 2000-aisiais metais kreipiausi į generalinį prokurorą K.Pėdnyčią, klausdamas, ar dingus Petruškevičiaus juostai buvo atliktas Generalinės prokuratūros tarnybinis tyrimas, ir atsakymas buvo toks, kad iki šiol nebuvo atliktas tas tarnybinis tyrimas.

Ir tiktai po 2000-ųjų metų mano laiško šioks toks patikrinimas buvo padarytas, ir apie tai atsakė pavaduotojas K.Betingis, kad „iš piliečių ar organizacijų negautas joks vaizdo įrašas“.

Reiškia, nei iš Petruškevičiaus, nei iš Valicko kaip organizacijos prokuratūra nėra gavusi jokio vaizdo įrašo.

O dabar atsirado versija, kad ta juosta galbūt dingo per pučą. Bet buvo iki tol – geras dvi savaites. Ir, be to, jinai buvo peržiūrėta. Vieną kartą ji buvo muitinėje peržiūrėta“, – stebėjosi prokuratūros nenoru ieškoti dingusio įkalčio buvęs Aukščiausios Tarybos pirmininkas.

Kai žinia, Vytautas Petruškevičius Apeliaciniame Teisme 2012 m. gruodžio 14 d. paliudijo, kad jo nufilmuotą Medininkų žudynių vietos vaizdo juostą Muitinės departamente peržiūrėjo gal dešimt pareigūnų.

V.Petruškevičius savo interviu „Karštam komentarui“ išsakė nuomonę, kad dar būtų galima daug ką atgaminti apie Medininkų žudynes, tik – reikia noro tirti.

„Tai gal galima apklausti tuos dešimt? Jeigu kam nors rūpi. Bet visas dalykas, kad nerūpi. Arba, jeigu rūpi, tai rūpi, kad nebūtų įkalčių. O nerūpi išaiškinti viską, ką galima dar. Dar ir dabar, net po dvidešimties metų“, – kritikavo prokuratūros darbą prof. Vytautas Landsbergis.

Be to, pasak V.Landsbergio, iš karto kyla klausimas: jeigu dešimt žmonių matė, tai kokios jų pavardės, kur jie dabar yra ir ką jie gali papasakoti, patvirtinti.

„Aš dalyvavau? Dalyvavau. Mačiau? Mačiau. Tai kokias detales atsimenat? O kadangi jau kalbama apie tam tikras detales, ar jūs atsimenat, kad ten buvo buteliai? Gali žmogus pasakyti: „ne, aš to neatsimenu“. Nieko neatsimena. Bet gali pasakyti: „a, taip, buvo!“

Reikia tirti. Reikia dirbti. Bet kad nėra noro dirbti. Ir tas tęsiasi labai ilgai“, – Medininkų bylos tyrimą kritikavo prof. Vytautas Landsbergis.

Jis „Karštam komentarui“ sakė jau daugiau negu dešimt metų raginąs tirti pačius Medininkų bylos tyrėjus.

Prieš keletą metų pasikeitė Generalinės prokuratūros vadovybė, generalinio prokuroro pareigas pradėjo eiti su jokiomis partijomis nesiejamas Darius Valys. “Kas jam trukdo imtis iš esmės Medininkų bylos tyrimo? Neleidžiama?“ – paklausėme prof. Vytauto Landsbergio.

„Neleidžiama. Kitaip negalima suprast. Arba jie bijo, net ir negavę įsakymo „netirkit iki galo“, bet žinodami, kad kam nors tai labai nepatiks. Matyt, tam tikrais laikotarpiais būna tam tikrų proveržių, kurie daromi daliniais proveržiais. Štai šis tas pajuda ir jau duodama visuomenės džiaugsmui, kad yra pažanga. Bet ta pažanga yra kontroliuojama. Dozuojama. Arba selektyvi“, – „Karštam komentarui“ sakė politikas.

Jo nuomone, faktas, kad Medininkų bylą  iki šiol tiria prokuroras R.Stankevičius, yra generalinio prokuroro kapituliacija.

„Tai teisėsauga kuo nors rūpinasi? O jeigu ji rūpinasi, kaip mums čia sumažinti sau problemų ir „nurašyti“ nusikaltimą kaip neįrodomą, tai čia nėra teisėsauga. Tai ne tie žmonės, kurie prisiekė tarnauti teisingumui ir valstybei. Ir ta priesaika yra nulinė“, – „Karštam komentarui“ sakė buvęs Aukščiausios Tarybos pirmininkas, Europos Parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis.

Išsamų interviu su prof. Vytautu Landsbergiu apie tai skaitykite laikraštyje „Karštas komentaras“ vasario 1 d.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!