- Reklama -

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis. KK nuotr.

Kas seka nevienodą Vyriausiosios tarnybinės etikos formuojamą praktiką, tą turėjo nustebinti sprendimas dėl generalinio prokuroro D.Valio pavaduotojo D.Raulušaičio – esą jis savo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijoje nedeklaravęs ryšių su savo žmonos dėde, nusižengė viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymui!

Tačiau kai “Karštas komentaras” kreipėsi dėl brolių Meilučių galimai netinkamų viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijų, kai vienas – Nerijus Meilutis- būdamas Kauno apygardos teismo pirmininku, kitas –Audrius Meilutis- Kauno apygardos prokuratūros prokuroru – nedeklaravo, jog yra broliai – VTEK nelaikė tai įstatymo pažeidimu.

VTEK net Vilniaus apygardos administraciniame teisme, teismo posėdyje, kuris vyko birželio 6 d., atkakliai reikalavo iškeltą administracinę bylą Kauno apygrdos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio atžvilgiu nutraukti, argumentuodami, jog esą nei teismo pirmininkas N.Meilutis, nei prokuroras A.Meilutis jokių įstatymų nepažeidė.

VAAT klusniai įvykdė VTEK reikalavimą ir bylą nutraukė – nors prieš tai priėmė žyminį mokestį, surinko atsiliepimus ir įrodymus.

Nevienoda VTEK formuojama praktika suponuoja mintį, jog VTEK visiškai nerūpi jokie tarnybinės etikos pažeidimai – ši institucija yra galimai tapusi kažkieno įrankiu.

Nors teisme VTEK reikalavo nutraukti bylą Meilučių atžvilgiu, tačiau kaip mat po bylos nutraukimo pataisė reikalavimus tarnybinėms deklaracijoms – jose jau turi būti asmeninių interesų deklaravimas. Iki teismo bylos dėl Nerijaus Meilučio tokio reikalavimo nebuvo – nors įstatymas, reglamentuojantis interesų konfliktą, aiškiai nurodė, jog jeigu broliai gali patekti į konfliktines situacijas valstybės tarnyboje, jie turi deklaruoti savo ryšius deklaracijose.

Tačiau Dariaus Raulušaičio atveju VTEK sprendimas yra absurdiškas – žmonos dėdė nėra jokios eilės giminaitis. Todėl nepatenka į būtinų deklaruoti asmenų sąrašą.

Tačiau broliai Meilučiai privalėjo deklaruoti vienas kitą – bet jie to nedarė, o VTEK juos teisme gynė – nors vėliau visiems valstybės tarnautojams liepė deklaruoti artimus asmenis.

Kas tuomet valdo VTEK ir kam ši komisija iš tiesų tarnauja?

Ir kodėl Darius Raulušaitis laikomas padaręs pažeidimą, kai tuo pačiu metu, dirbdami ir vienas kitą procesiškai kontroliuodami (Kauno apygardos prokuratūra kontroliuoja tyrimus dėl valstybės tarnautojų nusikalstamos veikos, o Kauno apygardos teismas paskutine instancija atlieka ikiteisminių tyrimų kontrolę, taip pat nagrinėja sunkių nusikaltimų baudžiamąsias bylas pirmąja instancija) esą nepadarė jokio pažeidimo, kai savo deklaracijose nenurodė vienas kito.

Akivaizdu, jog prieš GP vadovus toliau vyksta susidorojimo kampanija. Įdomu tik, kam ji yra naudinga – D.Raulušaitį „kalant“ už žmonos dėdę, o broliams – prokurorui Audriui Meilučiui ir Kauno apygardos teismo pirmininkui Nerijui Meilučiui nei mažuoja piršteliu nepagrūmojant?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!