- Reklama -

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.KK nuotr.

Lietuvos banko valdyba svarbiausiu prioritetu laiko tokį Ūkio banko pertvarkymą, kuris geriausiai užtikrintų tolesnį įsipareigojimų vykdymą klientams ir turėtų mažiausios įtakos viešiesiems finansams. Tokia nuostata išsakyta laikinajam banko administratoriui, kuriam nurodyta ne ilgiau kaip per 6 dienas įvertinti banko veiklos atkūrimo galimybes ir būdus.

„Daug priklausys nuo realios banko finansinės būklės, kurią fiksuos banką patikrinęs administratorius ir auditoriai, tačiau mūsų prioritetas aiškus – bankinės veiklos tęstinumas vykdant prisiimtus įsipareigojimus klientams ir užtikrinant, kad pertvarka būtų efektyviausias, racionaliausias ir pigiausias problemos sprendimo būdas valstybei“, – po susitikimo su laikinuoju Ūkio banko administratoriumi sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos Respublikos įstatymuose įtvirtinta pakankamai priemonių stiprinti finansų sistemos stabilumą. Lietuvos Respublikos finansinio tvarumo ir Bankų įstatymuose numatytos galimybės bankams teikti valstybės garantijas, perkelti probleminio banko turtą ir įsipareigojimus į kitą Lietuvoje veikiantį banką. Pastaroji priemonė buvo įteisinta 2011 m. lapkričio 17 d. Seimui patvirtinus atitinkamus LR bankų įstatymo pakeitimus.

Siekdamas kuo greitesnės problemos sprendimo, Lietuvos bankas ketina nedelsdamas pradėti konsultacijas su kitais bankais dėl galimo jų dalyvavimo pertvarkant Ūkio banką.

Įsipareigojimų ir turto perkėlimas į kitą banką būtų įgyvendinamas tuo atveju, jei detali administratoriaus analizė parodytų, kad šis pertvarkos būdas yra ekonomiškai naudingiausias ir racionaliausias.

Vasario 12 d. Lietuvos banko valdyba laikinajam administratoriui Adomui Audickui pavedė išnagrinėti ir įvertinti Ūkio banko finansinę būklę, galimus šio banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo ir kitus banko problemų sprendimo būdus. Lietuvos bankui turi būti pateikta išvada ir pasiūlymai kartu su atlikto finansinės būklės įvertinimo pagrindu sudarytomis tarpinėmis finansinėmis ataskaitomis. Išvadoje ir pasiūlymuose, be kita ko, turi būti numatyta galimų banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo ir kitų banko problemų sprendimo būdų sėkmingo įgyvendinimo lyginamoji tikimybė, galimos išlaidos ir nauda.

Lietuvos bankas yra nurodęs, kad administratorius išvadas dėl Ūkio banko veiklos atkūrimo turi pateikti ne vėliau kaip per 6 dienas nuo jo paskyrimo. Atsižvelgiant į būtinybę Ūkio banko problemą spręsti kuo operatyviau, Lietuvos banko valdyba šiandien laikinąjį administratorių paragino išvadą ir pasiūlymus pateikti kiek įmanoma greičiau.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!