- Reklama -

Prof. Stanislovas Tomas. KK nuotr.

Prieštaringai vertinamas ir teistumą turintis apžvalgininkas Jėzus Kristus, anot rašytojo Mato, rekomendavo: “O aš jums sakau: nesipriešink piktam žmogui, bet, jei kas tave užgautų per dešinį skruostą, atsuk jam ir kairįjį.”

Šauktinis Zafar Abdullayev atsivertė į Krikščionybę ir šiuo pagrindu atsisakė tarnauti Turkmėnistano kariuomenėje. Jam buvo iškelta baudžiamoji byla už vengimą atlikti pilietinę pareigą. Turkmėnistanas nepriklauso Europos žmogaus teisių teismo jurisdikcijai kaip Lietuva – todėl reikia iš karto kreiptis aukščiau už Strasbūrą – į Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Žmogaus teisių komitetą Ženevoje.

JTO byloje Nr. 2218/2012 panaikino privalomąją karo tarnybą visame pasaulyje kaip prieštaraujančią religijos laisvei. Tai yra revoliucinis sprendimas. Dar daugiau, Konstatavimo 7.7. punkte rašoma, kad privalomas šaukimas į kariuomenę draudžiamas net “išimtinio pavojaus visuomenei” (“danger public exceptionnel”) atveju, tai yra net karo metu.

Vienas psichinį sutrikimą turintis buvęs žurnalistas pradėjo vadinti mane Facebook’e mulkintoju ir kvailiu dėl to, kad JTO leido pašaukti Zafar Abdullayev padėti neįgaliesiems.

Mane stebina tokie neišsilavinę žmonės, kurie dėl trigrašio pradeda daryti skandalą. Priešingai nei galvoja psichinį sutrikimą turintis buvęs žurnalistas, tai yra šito turkmėnų vaikino pergalė. Jis to ir norėjo – jis sakė, kad negali imti į rankas ginklą, bet jo pagalba reikalinga neįgaliesiems. Jis nugalėjo.

O jeigu Turkmėnistane nėra alternatyvios tarnybos, pvz., ligoninėse, vadinasi – tiems, kas nenori – nėra jokios tarnybos.

Aš esu skaitęs Evangeliją. Taip gyventi negalima. Tačiau, jeigu tam tikra mažuma, sako, kad Jėzaus žodžiai jiems yra autoritetas, jų įsitikinimą reikia gerbti.

Be abejo, gavęs šaukimą vaikinas gali pameluoti, kad jis atsisako dėl Mato parašyto teksto, bet JTO vis tiek reikalauja tikėti tuo, ką jis sako, nes neįmanoma patikrinti, ar žmogaus įsitikinimas yra nuoširdus.

JTO jokiais būdais nebando uždrausti kariuomenę. Visada bus žmonės, kurie norės eiti į kariuomenę už pinigus.

Išaiškinimas su religijos laisve, iš tiesų, yra labai garbingas išėjimas iš situacijos Lietuvos Vyriausybei. Kristaus mokymas nėra plačiai praktikuojamas, bet turi gerą reputaciją Lietuvoje.

O juk rytoj gali atsirasti vaikinas, kuris paaiškins Strasbūrui arba Ženevai, kad jis nenori tarnauti Lietuvos kariuomenėje dėl politinių priežasčių – tai gali tapti priešiškos ideologijos pergale.

Kristaus žodžiai tikrai nėra nukreipti prieš Lietuvą – net, jeigu juos galima suprasti kaip draudimą priešintis okupacijai. Frazė “Jėzus draudžia žudyti bet kokiom aplinkybėm ir nėra jokių išimčių” neskamba absurdiškai arba anti-lietuviškai.

Tačiau tuo JTO jurisdikcijos potencialas nepasibaigia. Rytoj gali atsirasti vaikinas, kuris pasakys, kad jį diskriminuoja dėl lyties. Vaikinus į kariuomenę (arba į ligonines) šaukia, o moterų nešaukia.

Šiai dienai JTO žmogaus teisių mechanizmas tampa net veiksmingesniu nei Europos žmogaus teisių teismas.

Terminas kreiptis į JTO yra 3 metai po pralaimėjimo Europos žmogaus teisių teisme arba 5 metai nuo pralaimėjimo Lietuvos teismuose.

Advokatas prof. mult. dr. Stanislovas Tomas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!